Nå er det høytid for julebordsex

Prisen du betaler for litt «ulovlig» moro på julebordet kan være høy - både hjemme og på jobben.

UTRO PÅ JULEBORDET: Mange benytter sjansen  til å ha et sidesprang på julebordet. Det kan straffe seg. Foto: Nina Ruud/Dagbladet
UTRO PÅ JULEBORDET: Mange benytter sjansen til å ha et sidesprang på julebordet. Det kan straffe seg. Foto: Nina Ruud/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Julebord er mer enn lutefisk og ribbe, øl og fest — det er også høysesong for utroskap.

- Når stemningen er god, du har et godt øye til en kollega, og det drikkes alkohol, er faren stor for at du går for langt. Mange tøyer strikken lenger enn de hadde tenkt — og angrer etterpå, sier Frode Thuen, samlivsterapeut og professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen.

En undersøkelse dinside.no gjorde for et par år siden, viser at nærmere 60 prosent av oss kjenner noen som har vært utro på julebord. 12 prosent sier at de selv har latt seg friste til mer enn en flørt med en kollega på julefest.

Vrient på jobb - Ofte blir det litt kleint i etterkant, både overfor den du er utro med og kolleger som eventuelt har vært vitne til episoden. Og hvis én av dere eller begge er i et forhold fra før, kan det bli vanskelig også på hjemmefronten. Hvis det blir oppdaget at dere har hatt et sidesprang, vil det ofte være umulig å få parforholdet til å fungere så lenge du treffer den andre personen på jobb hver dag, sier Thuen.

- Går du i juleselskap uten å ha beredskapen ute, er risikoen større for at du havner i en situasjon du ikke burde vært i. Tenk derfor gjennom om du er villig til å ta de konsekvensene som kan oppstå både hjemme og på jobb hvis du er utro på julebordet, sier han.

En fersk undersøkelse fra TNS SIFO i Sverige viser at én av ti kvinner og menn over 45 har vært utro på jobben. Etter fylte 34 år gjør statistikken et hopp. Da er det dobbelt så mange som har vært utro med en kollega som yrkesaktive mellom 18 og 24 år, skriver avisa Expressen.

- Folk finner sine partnere i stor grad på jobb — også elskere og elskerinner og forbigående dates. Derfor er man ekstra i faresonen på julebord, sier Frode Thuen.

Ifølge Thuens undersøkelser sier 20-30 prosent av norske kvinner og 30-40 prosent av mennene at de har vært utro en eller annen gang i løpet av livet. 15-20 prosent har vært utro mot partneren sin i nåværende parforhold.

- Det er vanskelig å operere med helt sikre utroskapstallene fordi folk er veldig forsiktige med hva de forteller. I tillegg er det ingen helt objektiv grense for hva som er utroskap. Vanligvis tenker vi på utroskap som å ha sex med andre enn kjæresten — og det er gjerne det som kommer fram i disse tallene. Men har du klint eller vært veldig intim med noen andre, fortalt en annen person at du er forelsket i ham eller henne eller utvekslet hemmeligheter med vedkommende, vil det nok kunne oppleves som utroskap av partneren, sier Frode Thuen.

Betror seg til partneren Par som har det kjedelig eller sliter med parforholdet, er mest utsatt for utroskap, påpeker samlivsterapeut Solveig E. Vennesland.

- Når det faste forholdet skranter, er veien til sidesprang kort. Det er lett å trå feil ute, hvis man føler seg ensom og savner intimitet hjemme, sier samlivsterapeuten.

Hun vet om mange som gruer seg til partneren skal på julebord.

- Ofte klarer ikke den som har vært utro å holde på hemmeligheten. De kommer gjerne luskende med halen mellom beina og betror seg etter en stund. Og når ektefellen eller samboeren har gått over streken to ganger tidligere, og hatt sex med kolleger på fjorårets julebord, er det naturlig at redselen kommer på nytt, sier Vennesland.

Alkohol i sosiale sammenhenger knyttet til jobben kan få uheldige konsekvenser, viser en undersøkelse Arbeidsforskningsinstituttet (Afi) tidligere har gjort på oppdrag for Akan (Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk).

12 prosent av norske bedrifter har opplevd uheldige episoder som følge av kombinasjonen jobb og alkohol.

Ingen svart samvittighet Familieterapeut og sexolog Eva Mohn tror mange benytter julebordet til å treffe personen de allerede har hatt et sidesprang med en god stund.

- I dag drar julebordsesongen seg gjerne utover i hele november og desember. Du er kanskje både på fest med flere avdelinger på jobben, har styreverv og er ute med gutte- eller jentegjengen. Mange har alt opprettet en fast elsker- eller elskerinneforbindelse som de møter i denne perioden. De er med på julebordet en time eller to før de forsvinner med sexpartneren, sier hun.

Mohn er overbevist om at mange er utro uten å ha det minste dårlig samvittighet etterpå.

-Det handler om å unne deg det du har lyst på. Man vil ikke si nei når noe eller noen byr seg. Før måtte folk ha vært gjennom en krise for å kjenne at man ville oppleve noe, mens det er en selvsagt ting i dag. Utskeielsene på julebordet er en bit av dette, sier hun.

Dette bør du tenke på:

1. Bli enige om hvilke grenser dere har for flørting ute.
2. Styr unna flørting med erotisk motiv hvis du vil beholde samlivspartneren.
3. Ha med deg partneren i hodet, når du er ute alene.
4. Hemmelighold rundt mobilen skaper uro i det faste forholdet.
5. Ikke velt din egen utrygghet over på partneren.
6. Har du liten selvtillit, og er sjalu fordi den andre skal på julebord, så ikke nekt ham eller henne å gå — rydd heller opp i egen trygghet.
7. Ikke hold partneren i bånd (bur), det øker faren for utroskap.
8. Slutt med SMS-flørting — det skaper uro i forholdet og gjør at du lett kan fristes til å være utro.
9.  «Klining» på mobilen er ikke greit! Vær åpen og gi beskjeder.
10. Ikke ta samlivet for gitt, partneren må erobres hver dag.
11. Fyll øker faren for utroskap. Hvis du vet at du lett mister kontrollen når du drikker, bør du være ekstra forsiktig. Det er alltid noen der ute som har lyst til å forsyne seg.
12. Ha sex hjemme, før du går på julebord. Da er du mett ute.
Kilde: Solveig E. Vennesland

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer