GAVE TIL GRILLEN: Litt treflis og alminiumsfolie er alt som skal til. Legg på grillen, få fram nye smaker. Du behøver ikke egen smoker for å røyke maten. Kjøp ferdige pakker eller lag din egen variant ( se artikkelen). Du kan også kaldrøyke med en røykepistol. Foto MASKOT (RM) / NTB SCANPIX
GAVE TIL GRILLEN: Litt treflis og alminiumsfolie er alt som skal til. Legg på grillen, få fram nye smaker. Du behøver ikke egen smoker for å røyke maten. Kjøp ferdige pakker eller lag din egen variant ( se artikkelen). Du kan også kaldrøyke med en røykepistol. Foto MASKOT (RM) / NTB SCANPIXVis mer

Nå er det kult å røyke

Gi maten et smaksløft på grillen.

• Flere matsaker på db.no/mat

- Det finnes ingen bedre måte å gi maten mer grillsmak på enn å bruke treflis, sier Craig Whitson, en av Norges mest kjente grilleksperter.

Han kaller det treflis gjør med maten «små mirakler». 

Om du skulle være i tvil: Du trenger ikke noen stor amerikansk «smoker» (kullgrill med røykemulighet) for å røyke maten.

Det finnes enklere metoder.

Whitson er en av mange som synes røyking er kult. Røyking - for ordens skyld - uten nikotin, er en økende trend.

«En av de mest interessante smaksettingsteknikkene akkurat nå», fastslår trendforsker Pernilla Jonsson i analysebyrået Kairos Future i Stockholm i sin «Homecooking report» for OBH Nordica.

I rapporten kommer røyking på femteplass blant de ti hotteste kjøkkentrendene for tida.

Gave til grillen Craig Whitson bruker treflis for å skape variasjon, både på kullgrill og gassgrill. 

Det er enklest å røyke på en kullgrill. Her kan du strø treflisen rett over opptent kull eller briketter (se «Slik gjør du») og du er i gang.

FIKS FERDIG: Mekk din egen pakke med aluminiumsfolie, bruk en enkel alminiumsform eller kjøp en røykeboks (til venstre på bildet) som du fyller med trespon. Alt fungerer bra. Foto: WEBER
FIKS FERDIG: Mekk din egen pakke med aluminiumsfolie, bruk en enkel alminiumsform eller kjøp en røykeboks (til venstre på bildet) som du fyller med trespon. Alt fungerer bra. Foto: WEBER Vis mer

Kullet eller brikettene vil lage røyk i rundt 10 minutter. Det er nok til at du får en fin røyksmak.

Til gassgrillen lager Whitson en foliepakke som har først legger på en av de opptente brennerne, deretter på rist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å legge pakken direkte på risten gir ikke nok varme til at flisene begynner å ryke. Først når det ryker av pakken kan du flytte den opp på grillristen, sier han.

Flisen er enda viktigere når man har en gassgrill, mener Whitson.  Mat på en gassgrill gir mindre grillsmak enn en kullgrill. Foliepakken gjør kompenserer for noe av dette.

En annen fordel er at en slik pakke varer lenger enn treflisen du strør rett over opptent kull.

Fiks ferdig Butikkmedarbeider Tobias Kapsberger Solberg i Jernia Røa har også begynt å røyke.

- Å røyke tar grilling til et nytt nivå. Etter at jeg var på grillkurs, røyker jeg hver gang, sier han.

Tobias bruker selv en enkel, billig aluminiumsform som han fyller med treflis og setter på risten. Hans metode er altså enda enklere enn Whitsons.

- Å røyke på grill er fortsatt nytt. Man må prøve seg fram, sier han.

Produsentene bidrar på sin side med grillskoler på nettet.

b id="ext-gen1123">WHISKY:  - Å røyke maten på grill er fortsatt nytt.  Du får treflis med mange smaker. Nyhet i år: Whisky-smak. Foto: PIXTAL (RM) / NTB SCANPIX
b id="ext-gen1123">WHISKY: - Å røyke maten på grill er fortsatt nytt. Du får treflis med mange smaker. Nyhet i år: Whisky-smak. Foto: PIXTAL (RM) / NTB SCANPIX Vis mer

I butikken selger han både treflispakker og røykebokser fra grillprodusentene. 

Om du vil investere i en dyr boks er opp til deg. Mye tyder på at det ikke er nødvendig.

En pakke med flis får du for rundt 80 kroner. Den varer til mange gangers grilling.

- Vi selger endel røykeutstyr, men salget har ikke eksplodert, sier Tobias Solberg.

Eik til pølser Ulik flis gir ulik smak. Ifølge utstyrsleverandøren Sousvidenorge er eik fantastisk til pølser, mens en blanding av eik og kirsebær gir en glimrende blanding for kalkun.

Eik gir en tung røyksmak som passer til alt rødt kjøtt, men er vanskelig å få tak i. Har du eikeved, kan du lage flis selv. Whitson anbefaler å eksperimentere.

- Flis av frukttrær passer til sjømat og lettere typer kjøtt som kylling. Flis som gir kraftigere røyksmak, som pekan og mesquite, brukes på rødt kjøtt, sier han.

De vanligste typene trefliser på markedet er av hickory- eller mesquite-tre.

Bland flis -Man kan gjerne blande forskjellige typer flis sammen for å gi nye smaksopplevelser, sier han.

Whitson anbefaler også einer, eple, kirsebær og andre typer løvtre.  Du kan også tilsette urter, som vil prege røyksmaken.

Det eneste han mener vi skal ligge unna er furu og andre tresorter som inneholder kvae eller harpiks.

I butikken får du trespon med mange smaker, for eksempel whisky.

- Whisky gir kraftig røyksmak. Denne flisen passer særlig godt til sjømat og kylling, sier Tobias Solberg i Jernia Røa.

Røykepistol Du kan også røyke maten på annet vis, for eksempel i egne røykeskap eller ved hjelp av en røykepistol.

En håndholdt røykepistol gir en kald «quick fix-røyking».

Med en røykepistol kan du sette særpreg på alt fra fisk og kjøtt til salater, grønnsaker og drinker. Du finner dem i mange varianter.

Helt billige er ikke røykepistolene. Regn med bortimot en tusenlapp.

Er du sousvide-fan, kan du kombinere de to teknikkene ved først å vakumtilberede maten og deretter gi den røyksmak.

Eldgammel teknikk Røyking er nytt og samtidig en eldgammel teknikk.

Ifølge Wikipedia er røyking brukt som tilberednings- og konserveringsmetode for kjøtt og fisk helt siden steinalderen.

Røykt mat har ikke bare en spesiell smak, den holder også lenger. Ikke minst hvis maten er saltet på forhånd.

Under røyking dannes en beskyttende og bakteriedrepende hinne på matvaren. I røkt fisk dannes også antioksidanter.

SPON: Treflis på grillen gjør susen. Foto: WEBER
SPON: Treflis på grillen gjør susen. Foto: WEBER Vis mer

Det finnes en rekke røykemetoder. Du kan røyke mat i egne røykekasser, i jerngryter, i bærbare røykeovner eller rett og slett grave deg en grop i en skråning.

Røykerom Skal du røyke maten på klassisk vis er røyketida gjerne opptil åtte timer.  Det skjer gjerne i egne røykerom i en ovn.

På grillen blir maten lettrøykt.

I butikken finner du mye røykt mat. «Røkte kjøttpølser» for eksempel.

Bare en brøkdel av produktene har vært gjennom røyking, slik det er beskrevet her.  Det du oppnår på grillen gir også en helt annen smak.

Det vanligste i industrien er å bruke en flytende væske, også kalt flytende røyk, som sprøytes, dryppes, dusjes eller pensles på maten. Dersom flytende røyk er benyttet, skal dette angis i merkingen som «røykaroma».