Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå er det lov å like hawaiipizza

Palmesus over middagen.

IKKE FRA BOKS: Det er én stor forskjell på hawaiipizzaen til Fäviken-kokk Magnus Nilsson og den du får på ei pizzasjappe.
IKKE FRA BOKS: Det er én stor forskjell på hawaiipizzaen til Fäviken-kokk Magnus Nilsson og den du får på ei pizzasjappe. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ekte! skal det være pizza, så skal det være ekte!

Dette kampropet har matelskere, -kjennere og -besserwissere lenge båret med seg i sin kamp mot drittmat, for den riktige, høyverdige matkulturen.

Kampen er edel, og en jeg i all hovedsak støtter.

Men den kommer ikke uten kostnader.

Én av dem er at matinteresserte nordmenn har blitt forledet til å tro at den ekte italienske pizzaen skal ha tynn bunn.

(Det skal den ikke. Den ekte italienske pizzaen er fra Napoli, der er bunnen nokså tjukk, og fyllet minimalistisk.

Romerne, som ikke har peiling på pizza, og oppdaget den mye seinere enn for eksempel amerikanerne, er de som lager den kjeksaktige, tynne bunnen.)

Ananas på pizza? En annen pris som har blitt betalt for den gode smaken, er hawaiipizzaen.

Pizza med skinke og ananas er en genial kombinasjon. Den er bare ikke italiensk. Men må den være det?

Fäviken, restauranten dypt inne i de svenske skogene som er på 25. plass på lista over verdens beste restauranter, og nylig fikk to Michelinstjerner, er kanskje den mest moderne, tradisjonelle, rustikke, sofistikerte og ekte av alle de nordiske restaurantene. (I hvert fall den eneste som er alt det.)

Her får du mat som verden aldri før har sett, og mat som ingen har sett siden oldemors tid.

Men hva spiser de selv, kokkene og servitørene som jobber på Fäviken?

- Hver lørdag etter service blir alle de ansatte igjen, og så lager vi mat sammen, for å markere at uka er slutt, forteller Magnus Nilsson.

- Den mest populære oppskriften er ananaspizza, eller Pizza Hawaii.

Den lille forskjellen Pizzaen Magnus lager er helt tradisjonell. En god bunn, tomatsaus, skinke, ost og ananas.

Egentlig er det liten prinsipiell forskjell på Magnus sin pizza og den du får i en hvilket som helst pizza-og-kebab-sjappe på landsbygda i Norge eller Sverige.

Bortsett fra én ting: Selv om pizzaen er så uitaliensk som den kan bli, har han tatt med ett grunnprinsipp, noe av det som gjør ekte italiensk mat i Italia så godt: En besettelse for gode råvarer.

GOD PÅ BUNN: Ekte italiensk pizza fra Napoli har ganske tykk bunn, med lett minimalistisk fyll. Foto: METTE RANDEM
GOD PÅ BUNN: Ekte italiensk pizza fra Napoli har ganske tykk bunn, med lett minimalistisk fyll. Foto: METTE RANDEM Vis mer

- Selv er jeg ikke så glad i den hawaiipizzaen man får på små lokale pizzasjapper, sier Magnus.

- Hvis det er boksananas som er altfor søt, og en ellers litt slapp og feit pizza, er det ikke noe bra. Men om man gjør det skikkelig, så er det noe helt annet. Veldig, veldig godt, sier han.

Slik lager du frokost som på Fäviken

Røykt skinke Skinken skal være røykt, så den har mye smak. (Selv er han medeier i en kjøttforedlingsbedrift, Undersåker Charkuteriefabrik, som lager sensasjonell frokostskinke.)

Osten skal være en godt lagret, hard ost, så den blir sprø og gyllen.

Og osten skal være oppå skinka, ikke omvendt.

Og ikke minst er det viktig med ananasen, som må være fersk, ikke fra boks, og helt moden. Den skal skjæres i tynne skiver, «så det blir maksimalt med overflate som kan bli brunet», som Magnus sier.

Men er det egentlig lov å gjøre slikt med italienernes nasjonalskatt?

Internasjonal pizza «Det finnes ikke noe bevis for at pizza har sin opprinnelse i Napoli,» skriver Nilsson i sin store bok «The Nordic Cookbook».

«I stedet kan man argumentere for at alle land som har en tradisjon for å lage flatbrød og ost kunne være det tilfeldige og ikke-anerkjente fødestedet for alle pizza. De nordre delene av det nordiske fastlandet har en lang historie for begge deler, og derfor virker det bare logisk for meg at noen strødde ost på brødet før det gikk inn i ovnen.».

Så kanskje var de vi som fant opp pizzaen?

Trolig uten ananas, riktig nok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!