Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå er det trendy med uvanlige navn

Matheo og Sienna danker ut Emma og Emil.

VANSKELIG NAVNEVALG: Hva skal den lille hjerteknuseren hete? Kanskje Arwen eller Nemi? Thinkstock.com
VANSKELIG NAVNEVALG: Hva skal den lille hjerteknuseren hete? Kanskje Arwen eller Nemi? Thinkstock.com Vis mer

Emma og Emil var de mest brukte fornavnene i 2011, og har vært representert på topplisten i flere år. Likevel kryper prosentandelen som velger de mest populære navnene nedover.

- I 2011 var det langt under 2 prosent som kalte barna sine de mest brukte navnene Emma og Emil. Før var tallet mye høyere. Går vi langt tilbake lå toppnavnet Anne på hele 5-6 prosent, forteller Jørgen Ouren, navneforsker i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ouren tror grunnen til dette er at folk har blitt mer opptatt av navnestatistikk.

- "Hadde jeg vist at det var så mange som het det hadde jeg valgt et annet navn" er det nok flere som har tenkt. I dag er det lett å finne ut, og jeg tror mange unngår de mest brukte navnene, sier Ouren til Foreldre & Barn. 

Nye trendnavn Ouren har utarbeidet en liste for Foreldre & Barn med navn som færre enn ti personer fikk i perioden 1900 til 1999, og som flere enn 20 personer har fått siden. Listen gir et bilde av de nye trendnavnene i Norge.

- Denne listen viser at det skjer spennende ting på navnefronten, mener Ouren.

Navneforsker og forfatter Ivar Utne ved Universitetet i Bergen har sett på listen og kategorisert navnene i ulike kategorier.

- Her finner vi navn som kommer fra nyere innvandring, navn fra USA, Europa og Sverige, gamle norske navn som kommer tilbake og navn inspirert av media, forklarer Utne.

USA-inspirasjon - Det å bruke amerikanske navn har ikke vært spesielt utbredt i Norge. Mange av dem virker fremmede for oss, og er vanskelige å uttale, forteller Utne.

Av de USA-inspirerte navnene som imidlertid ser ut til å slå an i Norge finner vi blant annet jentenavnene Aliza, Eleah, India, Keira, Kiana, Lorin og Sienna. Samt guttenavnene Aiden, Darian, Dion og Rayan.

- Noe som er typisk amerikansk er å bruke geografiske steder som navn, slik som India og Sienna (Italiensk by). En annen utbredt amerikansk trend er å bruke etternavn som fornavn, slik som Ryan, forklarer navneforskeren.

Tradisjonelle norske navn
Selv om vi henter mye inspirasjon fra utlandet er noen av de nye trendnavnene også gamle norske navn som kommer tilbake. Anea, Enea, Lenea, Tilje, Tyri, Aune og Solan stammer alle opprinnelig fra Norge.

- Anea ble brukt i Norge før i tiden. Selv om dette navnet er gammelt, er det i tiden nå. Det har mange vokaler og den klangfulle konsonanten n. Det gjør at navnet klinger fint, sier Utne.

Kalt opp etter Ringenes Herre Foreldre lar seg ofte inspirere av filmer, bøker og kjendiser når de velger navn til barna sine. Fornavnet Emma kom for eksempel med et brak våren 2003 da Rachel og Ross fikk datteren Emma i den populære TV-serien "Friends".

- Av de nye navnene som tas i bruk nå har vi blant annet Arwen, som er hentet fra Ringenes Herre, forteller Utne til Foreldre & Barn.

44 norske jenter har også fått navnet Nemi etter år 2000, som er hentet fra tegneserien med samme navn. Caspian er hentet fra "Legenden om Narnia"-filmene, der den andre filmen i trilogien heter "Prins Caspian". Neo er hovedpersonen i filmen "The Matrix" som kom i 1999.

Kometene Matheo og Sienna Blant de nye trendnavnene er det Matheo og Sienna som skiller seg mest ut. Fra perioden 1900 til 1999 var det kun en norsk gutt som fikk navnet Matheo, men siden årtusenskiftet har hele 523 fått navnet. Kun tre norske jentebabyer fikk navnet Sienna i perioden 1900 til 1999, og fra år 2000 til i dag har 158 fått navnet.

Emilie Maria Bach (24) fra Lørenskog er en av dem som valgte navnet Sienna til datteren sin.

- Samboeren min nevnte navnet for meg for lenge siden, og når vi skulle ha barn tenkte jeg med en gang på Sienna, forteller Emilie, som bevisst styrte unna topp-ti-listen.

- Jeg ville ha et litt ukjent navn, men ikke et som var for spesielt. Vi har kun fått positive tilbakemeldinger på navnet Sienna, forteller hun.

Nye skrivemåter og uvanlige navn Emilie Maria Bach er ikke alene. Navneforsker Utne får stadig henvendelser fra foreldre som er på jakt etter et sjeldent navn til barnet sitt.

- Mange foreldre er opptatt av at barnet skal hete noe som ikke alle andre heter. Samtidig må det være et navn som ikke er for rart. Det må være en rytme i navnet som vi er vant til, og et navn som er lett å uttale. Dette er nok grunnen til at Sienna har slått an i Norge, mens Abigail, som ligger på topp-ti-listen i USA, ikke blir brukt i Norge, tror Utne.

Ouren i SSB påpeker at flere av de nye trendnavnene skyldes nye skrivemåter på kjente navn. Som for eksempel Oliwer, Eleah og Ronya.

- Generelt kan jeg si at jeg er skeptisk til disse uvanlige skrivemåtene. Foreldrene gjør det veldig vanskelig for barnet når de må stave navnet sitt hver gang de presenterer seg. Man kan godt finne et uvanlig navn, men heller holde seg til standard skrivemåte, mener Ouren.

Inspirert av innvandrere En trend vi trolig kommer til å se mer til i tiden fremover er ifølge Utne at norske foreldre lar seg inspirerer av navn som kommer fra nyere innvandring.

- Det er mange navn som nå hovedsakelig brukes av innvandrere, som kunne vært brukt av alle foreldre, sier han og nevner navnene: Adea (albansk), Alishba (pakistansk), Delina (albansk), Hermela (etiopisk), Arion (albansk) og Natan (etiopisk).

Les også:
Dette avgjør om et navn er fint
Se Norges særeste navn
Disse navnene velger unge foreldre
Disse navnene vil ingen ha

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media