KNUTSHØE, JOTUNHEIMEN Foto: SINDRE THORESEN LØNNES / DEN NORSKE TURISTFORENING
KNUTSHØE, JOTUNHEIMEN Foto: SINDRE THORESEN LØNNES / DEN NORSKE TURISTFORENINGVis mer

Nå er høstfjellet på det fineste. Her er fotturene som passer for deg

Turer på tre, fire og fem dager.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Uke 40 og 41 er høstferietid her i landet. Har du ennå ikke lagt noe planer, finnes det gode høstferiemuligheter rett utenfor din egen stuedør.

Norske fjell pynter seg i disse dager i sin fineste skrud, og ønsker du frisk luft og vakker natur er det bare å pakke sekken og komme seg av gårde.

- Legg opp turen etter egen form, pakk varme klær og ha med nok mat og drikke i sekken, sier kommunikasjonsrådgiver Christine Thune i Den norske turistforening (DNT) til Dagbladet.

Om høsten er det ofte flotte turforhold i norske fjell, men Thune anbefaler alle som planlegger tur i høstfjellet om å sjekke værmeldingen og legge opp fjellturen ut fra den.

- Beregn at det både kan bli kaldt og vått, for nå skifter været raskere enn ellers, sier hun.

TREKANTEN, TROLLHEIMEN Foto: JULIE MASKE / DEN NORSKE TURISTFORENING
TREKANTEN, TROLLHEIMEN Foto: JULIE MASKE / DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

På 1000-1200 meters høyde kan det også komme snø på denne tiden av året.

Beredt for tur Når det kommer til hva du må ha i sekken, blir det noe midt mellom pakkerådene for sommer og vinter:

- Du må ha med godt og varmt tøy. Lue, votter, ullundertøy, og også noe som er vind- og vanntett. Vi anbefaler også gode fjellstøvler, hodelykt, og gjerne en vindsekk, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Hvor står pågang det blir på DNTs hytter i høstferien avhenger litt av været.

- Nå er høstfjellet på det fineste. Tradisjonelt er det bra besøk på de hyttene som er åpne. For mange er det å gå i fjellet om høsten en rituell avskjed med en sesong. Neste gang de kommer er det med ski på beina, sier Thune.

Tur-råd Er du ikke fjellvant og ønsker å få en god opplevelse, kan det være lurt å holde seg på ei hytte og gå dagsturer derfra. Det egner seg også fint for familier med barn.

- Har du planer om å holde deg på ei hytte i flere dager, bør du ringe vertskapet og bestille i forkant, sier Thune.

Dreier det seg bare om én overnatting, som det gjerne blir om du går fra hytte til hytte, er det bare å dukke opp. Sjekk før du legger ut på tur at hytta ikke er stengt for høsten.

RONDVASSBU, RONDANE Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET
RONDVASSBU, RONDANE Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET Vis mer

DNT-hytter som er selvbetjente er det bare medlemmer med nøkkel som har tilgang til. Ifølge DNT lønner det seg med medlemskap fra og med tredje overnatting på betjent hytte.

Fine turer denne høsten Er du ute i siste liten, og usikker på hvor du skal dra?

På forespørsel fra Dagbladet har DNT satt opp forslag på en rekke fine turer i høstfjellet med ulike vanskelighetsgrader. Turene er på tre til fem dager - to til fire overnattinger - alt etter hva som passer deg.

DNTs TURTIPS I HØSTFJELLET
Rondvassbu i Rondane Betjent hytte:

Atkomst: Bil, parkering på Spranget. Tog til Otta og taxi til Spranget. 1,5 time på grusvei inn til Rondvassbu.

Populær hytte med fristende topper og flotte turmuligheter på alle kanter. Bjørnhollia, Grimsdalshytta og Øvre Dørålseter fungerer som selvbetjente hytter resten av året.

• Tre dager:
Med Rondvassbu som utgangspunkt har du mange gode dagsturer eller toppturer som passer de fleste. Flere 2000-meterstopper i nærheten. 

Lett: Veslesmeden eller Storronden. Middels: Rondeslottet og Storsmeden. Avansert: Trolltinden.

Fire dager:
Middels: Den klassiske rundturen Trekanten: Rondvassbu - betjent hytte, Dørålseter - selvbetjent og Bjørnolia - selvbetjent.

Fem dager:
Utvid den klassiske rundturen med en ekstra dag på Rondvassbu. Ta en 2000-meter topp, gå en rolig tur, eller les ei bok ved peisen.

Les mer: dnt.no eller ut.no

Fondsbu i Jotunheimen På Eidsbugarden ved Bygdin ligger Fondsbu, kjent fra NRK-serien Fjellfolk og for turglade fjellturister fra inn- og utland.

Varierte turmuligheter, inkludert utfordringer for topp- og brekyndige med ti 2000-meter høye topper på dagsturavstand.

Les mer:  dnt.no eller ut.no

• Tre dager:
Dagsturer med base på Fondsbu. Her finner du turer på alle nivåer. Lett og populær tur til Utsikten - Vinjes favorittsted på Eidsbugarden, og enkle to timers toppturer til Gravefjell og Torshammaren. For svært fjellkyndige ligger utfordringene Uranostind og Falketind og venter om været og forholdene er gode nok. Må gås med fører om man ikke er toppturkyndig.

FONDSBU, JOTUNHEIMEN Foto: MARIUS DALSEG SÆTRE / DEN NORSKE TURISTFORENING
FONDSBU, JOTUNHEIMEN Foto: MARIUS DALSEG SÆTRE / DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

Fire dager:
Krevende: Start på Fondsbu. Gå til Olavsbu dag to, og til Gjendebu dag tre. Begge fine, selvbetjente DNT-hytter. Retur til Fondsbu dag fire.

Fem dager:
Utvid rundturen med en ekstra dag på Fondsbu. 2000-meterstoppene venter om været er godt. Eller gå roligere turer, ta med ei god bok og nyt en treretters middag.

Gjendesheim i Jotunheimen Gjendesheim er vakkert plassert ved foten av Besseggen. Barne- og familievennlig, med et utall flotte turmuligheter.

Siste Gjendebåt går lørdag 26. september, men det er finnes mange andre alternativer.

Tre dager:
Flott utgangspunkt for fast opphold. Ta turen til den barnevennlige toppen Gjendehøe. Ta med tenåringene til Sikkelsdalshøa, med en av de beste utsiktene til blant annet Gjendealpene. Et litt tøffere og luftigere mål for fjellvante er Knutshøe. Gå et stykke av den vakre turen langs Gjendevannet, eller deler av Besseggen tur-retur fra Gjendesheim. Flott utsikt så snart du ser hytta under deg.

• Fire dager:
Utvid området: Rasletinden er en av toppene du ser på veien over Valdresflye. Turen opp er ikke spesielt tung, tar fem timer, og toppen gir en fantastisk utsikt over toppene i Leriungsdalen - «Gjendealpene». Ta bilen og parker ved Valdresflya Vandrehjem.

Fem dager:
Utvid aktivitetene og oppsøk Beitostølen med et vell av ulike tilbud. Ridetur, stølsbesøk, sykling og svømming med mer.

GJENDESHEIM, JOTUNHEIMEN THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET
GJENDESHEIM, JOTUNHEIMEN THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET Vis mer

Les mer: dnt.no eller ut.no

Snøheim på Dovrefjell Snøhetta-massivet rager høyt og fritt over fjellviddene på Dovre.

• Tre dager:
Fra den betjente DNT-hytta Snøheim kan du gå en rekke fine dagsturer - alt fra enkle, barnevennlige, som to timers turen til Veslehetta - til mer krevende toppturer, der Snøhetta på 2286 meter over havet er den mest kjente.

Fire dager:
Krevende. Buss fra Hjerkinnhus ved Hjerkinn togstasjon og første overnatting på Snøheim. Dag to topptur til Snøhetta og tilbake til deilig treretters middag. Dag tre, til den selvbetjente hytta Reineheim og videre ned til den private betjente hytta Kongsvold Fjeldstue, et historisk hotell med egen jernbanestasjon. Denne turen kan du også starte på Kongsvold og avslutte på Snøheim.

Fem dager:
Legg inn en ekstra dag på Kongsvold Fjeldstue, som ligger inntil Dovrefjell nasjonalpark 900 meter over havet øverst i Drivdalen. Pilgiegrimsleden går gjennom tunet og DNT-merkede ruter går vestover til Reinheim og Snøhetta, østover mot Folldal og sørover til Hjerkinn, Eysteinskyrkja og Rondane. 

Les mer: dnt.no og ut.no

Haukeliseter fjellstue Midt på fjellet mellom øst og vest, på 1000 meters høyde, ved Ståvatn og inngangen til Hardangervidda nasjonalpark, ligger Haukeliseter fjellstue med aktiviteter og tilbud for alle aldrer og nivåer. Helårs bil- og bussforbindelse fra både øst og vest.

Tre dager:
Haukeliseter er et godt utgangspunkt for fast opphold. Her kan du nyte fjellene til fots, leie kajakk eller kano og benytte badestamp og badstue med panoramautsikt til naturen rundt. Her er det i høst også yogakurs, singleturer for 25-40-åringer, 60+ tur og arrangementer for barna.

SNØHEIM PÅ DOVRE Foto: IDA AMELIE HELGESEN / DEN NORSKE TURISTFORENING
SNØHEIM PÅ DOVRE Foto: IDA AMELIE HELGESEN / DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

Fire dager:
Krevende sjutimers tur på 21 kilometer. Start med overnatting på Haukeliseter fjellstue. Dag to til den selvbetjente DNT-hytta, Hellevassbu. Dag tre, bli på Hellevassbu og gå en fin tur derfra, eller returner til Haukeliseter.

Fem dager:
Krevende. Start med overnatting Haukeliseter fjellstue. Gå 14 kilometer sørover mot Hovden til den ubetjente DNT-hytta Holmavatnhytta. Tredje dag er det 14 lettgåtte kilometer, rundt fem timer, til Sloaros. Fjerde dag 12 kilometer, fem timer, til Hovden. Femte dag, gå en hyggelig tur i området før du tar buss hjem eller tilbake til Haukeliseter.

Les mer: www.haukeliseter.no og ut.no

Preikestolen fjellstue Én times reise fra Stavanger, Sandnes og Sola lufthavn, ligger Preikestolen fjellstue der stien til Preikestolen starter. 

Har restaurant-, overnattings- og aktivitetstilbud. Utgangspunkt for både dagsturer og overnatting.

Til lands, vanns og himmels rundt Preikestolen:
Femdagerstur med to verdensattraksjoner, båttur på spektakulære Lysefjorden og finale ved Rogalands største foss.

Dag en: Start fra Preikestolen fjellstue til Preikestolen og retur til overnatting på fjellstua.

HAUKELISETER Foto: OSKAR ÅSLUND / DEN NORSKE TURISTFORENING
HAUKELISETER Foto: OSKAR ÅSLUND / DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

Dag to: Preikestolen fjellstue og ned til Lysefjorden ved Bratteli kai gjennom et fascinerende og historisk landskap. Herfra inn Lysefjorden med rutebåt til Flørli.

Dag tre: Opp de 4444 trappetrinnene fra fjord til fjell på Flørli, videre inn til sjarmerende Blåfjellenden

Dag fire: Fra Blåfjellenden og ned trolske Fidjadalen, med kampesteiner og kulturlandskap. Overnatting på Mån friluftsgård.

Dag fem: Fra Friluftsgården Mån og ned til Månafossen. Taxi eller buss til byen fra parkeringsplassen på Eikeskog.

Les mer: www.preikestolenfjellstue.no, ut.no og www.lysefjordhikes.com

Turer i Trøndelag Trekanten i Trollheimen. Tre dager.
Krevende

Turen mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta er selve klassikeren blant turene i Trollheimen. Hyttene er ikke betjent nå i høstferien, men de selvbetjente og ubetjente delene er åpne.

PREIKESTOLHYTTA Foto: KJELL HELLE-OLSEN / DEN NORSKE TURISTFORENING
PREIKESTOLHYTTA Foto: KJELL HELLE-OLSEN / DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

Les mer: ut.no

Tur i Møre og Romsdal Rundtur i Eikesdalsfjella. To dager.
Krevende

Hen i Isfjorden, Måsvassbu, Kavliseter - En tur i variert terreng, høydeforskjeller, og fantastisk utsikt over Romsdalsfjella.

Les mer: ut.no

Turer i Nord-Norge Saltfjellet. Tre dager.
Middels

Dette område av Saltfjellet er et lettgått høyfjellsplatå med innslag av frodige daler som byr på bredden av den nordnorske fjellheimen. Lønsdal stasjon, Midtistua, Bjellåvasstua, Jordbruhytta, Saltdalen.

Les mer: ut.no

De sju søstre En til sju dager. Middels til krevende

Fjellkjeden De sju søstre ved Sandnessjøen er et av de mest populære turmålene på Helgelandskysten. De sju fjelltoppene gir fantastisk utsikt, er tilgjengelig og godt merket.

TREKANTEN, TROLLHEIMEN Foto: JULIE MASKE / DEN NORSKE TURISTFORENING
TREKANTEN, TROLLHEIMEN Foto: JULIE MASKE / DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

Les mer: ut.no

SJU SØSTRE, HELGELANDSSKYSTEN Foto: SINDRE THORESEN LØNNES / DEN NORSKE TURISTFORENING
SJU SØSTRE, HELGELANDSSKYSTEN Foto: SINDRE THORESEN LØNNES / DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer
KNUTSHØE, JOTUNHEIMEN Foto: SINDRE THORESEN LØNNES / DEN NORSKE TURISTFORENING
KNUTSHØE, JOTUNHEIMEN Foto: SINDRE THORESEN LØNNES / DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer