TOMME STRENDER: Turistsituasjonen i Thailand er ikke den beste for øyeblikket. Antall bookinger for kommende vinter er rekordlav. Prisene går ned. Foto: Tormod Brenna
TOMME STRENDER: Turistsituasjonen i Thailand er ikke den beste for øyeblikket. Antall bookinger for kommende vinter er rekordlav. Prisene går ned. Foto: Tormod BrennaVis mer

Nå er Thailand på billigsalg

Generalene gjorde kupp. Det kan du også gjøre!

BANGKOK/KOH SAMUI (Dagbladet): Etter militærkuppet i mai sank bookingene til de fleste turisthotellene i Thailand som et søkke.

- Det er «all time low» nå, sier Pitanu Boonyaratvej til Dagbladet.

Han er leder i Arlymear Travel Company og en veteran i turistindustrien.

- Vi har problemer helt siden uroen startet i 2006, men prognonsene for høsten og vinteren vi har foran oss nå er de svakeste jeg har sett noen gang, sier han.

Alle demonstarsjonene i Bangkok, militærkuppet i mai og det påfølgende portforbudet skremte mange turister til andre destinasjoner enn «Smilets Land.»

MÅTTE I BANKEN: hotelldirektør Eric Hallin måtte ta opp banklån for å holde hotellet sitt gående gjennom nedgangstidene. Foto: Tormod Brenna
MÅTTE I BANKEN: hotelldirektør Eric Hallin måtte ta opp banklån for å holde hotellet sitt gående gjennom nedgangstidene. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Vi ser at mange velger å reise til Myanmar, Vietnam, Kambodsja eller Kina i stedet akkurat nå, sier Boonyaratvej. 

Som normalt Både han og alle andre Dagbladet snakker med om tilstanden i landet, vil gjerne ha fram at kuppet hilses velkommen av det store flertallet i landet.  

Enkelte hevder det var nødvendig for å skape stabilitet og forutsigbarhet.   

- Thaiene merker forskjell. Nå blir det gjort noe her. Myndighetene har tatt mange grep, som å rydde opp i utbredt korrupsjon og samle inn masse våpen.

- Som turist vil du derimot ikke merke noen forskjell på Thailand før og etter militærkuppet. Alt er egentlig som før. Det er ikke slik at gatene er fulle av soldater og tanks eller at det er spesielle restriksjoner som gjelder. 

- Portforbudet er borte for lenge siden, og det meste er egentlig som før, sier Boonyaratvej til  Dagbladet.

Prisene faller
Kanskje med unntak av optimismen. Enkelte hoteller opplever så mye som åtti prosent bookingsvikt foran den forestående høysesongen. Det er dramatisk. 

BEKYMRET: Pitanu Boonyaratvej har jobbet i turistindustrien i Thailand i en årrekke, men har aldri opplevd svakere pågang av bestillinger før en sesong enn i sommer. Foto: Tormod Brenna
BEKYMRET: Pitanu Boonyaratvej har jobbet i turistindustrien i Thailand i en årrekke, men har aldri opplevd svakere pågang av bestillinger før en sesong enn i sommer. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Ja, selvsagt er det dramatisk. Turistnæringen er hardt presset nå og konsekvensene kan bli store.  Det er mange som lever av turismen i Thailand og alle - fra de utallige gateselgerne, transportnæringen og hotellene - merker at det er dårlige tider.

- I vårt firma har vi ikke hatt lønnsøkning siden 2006, og vi får det i alle fall ikke nå, sier Boonyaratvej.

- Konsekvensen er at mange dropper prisene det er mulig å droppe dem - og gjerne enda litt lenger. Jeg vet personlig om flere luksushoteller som selger produktet sitt med tap nå. Det gjør de for å sikre en viss strøm av kontanter for å ha penger til lønninger og nødvendig drift.

- Mange anser at det er bedre å drive med kontrollerte tap framfor å låne penger av banken, sier Boonayaratvej, og lover at det er mange gode kjøp å gjøre for den som er ute etter en Thailand-ferie til vinteren.

- Jeg kan aldri huske at prisene har vært så lave, sier han. 

- Men strendene er akkurat like fine som før, etter min mening de beste i denne verdensdelen, maten er fortsatt like god og sola er minst like varm som før. Det sier seg selv at du får mye ferie for pengene her nå, soer Boonyaratvej til Dagbladet.  
-
Må låne for å overleve Offisielle tall viser at turismen står for ti prosent av Thailands nasjonaløkonomi.

- Jeg tror det tallet er en del høyere, sier  svenske Eric Hallin til Dagbladet.

Han er hotelldirektør på Rembrandt Hotel i Bangkok, og har som alle andre fått kjenne på konsekvensene av den sterkt reduserte turiststrømmen.

- I januar hadde vi 81 prosent belegg, i juni var tallet 31. Det sier vel det meste, sier Hallin, som var nødt til å gå den tunge veien til banken for å låne penger til driften.

- Vi hadde ikke noe valg. Men heldigvis ser det nå ut til at markedet er i bedring igjen. Selv om det er langt opp til normalen ser bookingsituasjonen noe lysere ut framover, sier han.
Flyr inn 800 journalister - Vinteren som kommer blir en mager sesong. Men vi håper selvsagt å være tilbake på normalen så fort som mulig, sier Pitanu Boonayaratvej, og ber om hjelp fra myndighetene til å klare det.

- Jeg vet det allerede er planer om å fly inn 800 journalister  fra hele verden for å vise dem destinasjonene våre.

- I tillegg trenger vi noen tunge markedsføringskampanjer verden rundt.

- Og vi må få kommunisert at militærkuppet på ingen måte har lagt noen demper på turistenes muligheter.

- Dere er minst like velkomne som før. Dere er viktige for oss, og blir satt pris på!

TØFFE TIDER: Mange, svært mange, mennesker lever av turistene i Thailiand. Ikke minst er de en viktig inntektskilde for de mange gateselgerne. Pitanu Boonyaratvej er redd mange av dem går noen tøffe måneder i vente. Foto: Tormod Brenna
TØFFE TIDER: Mange, svært mange, mennesker lever av turistene i Thailiand. Ikke minst er de en viktig inntektskilde for de mange gateselgerne. Pitanu Boonyaratvej er redd mange av dem går noen tøffe måneder i vente. Foto: Tormod Brenna Vis mer