RENSELSE: Kun menn har - i begrenset omfang - adgang til Okinoshima. Men før de får gå i land, må de kle seg nakne og gjennomgå et renselsesritual ledet av en Shinto-prest. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
RENSELSE: Kun menn har - i begrenset omfang - adgang til Okinoshima. Men før de får gå i land, må de kle seg nakne og gjennomgå et renselsesritual ledet av en Shinto-prest. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Japan

Nå får den hellige øya der kvinner ikke har adgang og menn må kle seg nakne status som verdensarv

Okinoshima i Japan.

(Dagbladet): Utenfor sørkysten av Japan, ikke så langt fra øya Kyosho, ligger den lille - men svært spesielle - øya Okinoshima.

Øya er hellig, og voktes av Shinto-prester. Det er svært strenge restriksjoner for å få gå i land her.

VERDENSARV: Den hellige japanske øya Okinoshima har fått plass på verdens verdensarvliste. Foto: NTB Scanpix
VERDENSARV: Den hellige japanske øya Okinoshima har fått plass på verdens verdensarvliste. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For kvinner er det egentlig bare å glemme det, de har rett og slett ikke adgang. Og menn får det ikke enkelt, om de skulle ønske å stige i land.

De må rett og slett kle seg nakne og utføre en spesiell renselsesprosess før de kan gå på land, og de kan aldri snakke om at de har vært der.

Og - det er bare én gang i året opptil 200 menn får adgang. 27. mai hvert år arrangeres det en minnehøytidelighet til ære for alle sjømennene som mistet livet i disse farvannene da den japanske og russiske flåten barket sammen i et stort sjøslag på begynnelsen av 1900-tallet.

Verdensarv

Sist helg fikk den 700 kvadratmeter store øya, og noen omkringliggende rev, status som verneverdig av Unesco, og blir dermed Japans 21. bidrag på verdensarvlista.

Slik status bruker å føre til et stort oppsving i turismen, men det kommer ikke til å skje på Okinoshima - i alle fall om det er opp til presteskapet.

BARE MENN: Kvinner har ikke adgang til helligdommen. Og menn må kle seg nakne og rense seg før de får komme på land. Foto: NTB Scanpix
BARE MENN: Kvinner har ikke adgang til helligdommen. Og menn må kle seg nakne og rense seg før de får komme på land. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi vil ikke åpne Okinoshima for offentligheten selv om øya nå står på Unescos verdensarvliste. Vi vil ikke at folk skal komme hit bare på grunn av nysgjerrighet, sier Takayuki Ashizu, sjefsprest presteskapet som har ansvaret for helligdommen i havet mellom Japan og den koreanske halvøya til Japan Times.

80 000 offergjenstander

Hva er det så med denne lille øya langt ute i havet som gjør den så hellig i Shinto-religionen - og så interessant for Unesco?

Okinoshima var svært tidlig et sted hvor sjøfarere gikk i land for å ofre til gudene.

Mellom år 400 og 900 e.kr. seilte mange skip i farvannene rundt Okinoshima. Øya lå i leden for skip som seilte fra Japan til Kina eller Korea.

Over 80 000 offergjenstander er samlet på øya, gjenstander som i århundrer er ofret for å sikre sjøfarere sikker ferdsel på havet. Her ligger det speil fra det kinesiske Wei-dynastiet, gullringer fra Korea og fragmenter av persiske glassboller, og mye mer.

Så spørs det om prestene klarer å holde turistene unna når øya nå får ny status som verdensarv. De kommer i alle fall til å være på vakt og hele tiden ha prester stasjonert på helligdommen.

Og det er ingen planer om å lette på forbudet mot å la kvinner få komme i land. Grunnen til at kvinner ikke har adgang, og visstnok heller aldri skal ha hatt det, er i følge ekspertene religiøst begrunnet og henviser til kvinners menstruasjon. Blod er ansett som en urenhet i Shinto-religionen.