Luftfart

Nå får du ikke lenger ha med deg flygende ekorn, slanger, edderkopper eller kalkuner som «trøstedyr» på amerikanske fly

Flyselskapene strammer inn.

IKKE VELKOMMEN: Etter en episode i Atlanta nylig, har flyselskapet Delta - som flyr 700 såkalte «emosjonelle følgesvenner» hver dag, innført forbud mot hunderasen pitbull. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
IKKE VELKOMMEN: Etter en episode i Atlanta nylig, har flyselskapet Delta - som flyr 700 såkalte «emosjonelle følgesvenner» hver dag, innført forbud mot hunderasen pitbull. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært mange bisarre - vel, i alle fall snodige - episoder med såkalte Emotional Support Animals (ESA) på fly i USA de siste årene.

Disse kjæledyrene, som eierne har legeerklæringer på at er en støtte for dem - noen ganger en nødvendighet - i hverdagen, har visse særrettigheter i det amerikanske samfunnet. Blant annet har de fått fly med eierne sine i flykabinen. Disse kjæledyrenes rettigheter kan på mange måter sammenlignes med det førerhunder har i Norge.

Men, nå strammer flyselskapene inn på reglene sine. Det gjør de etter flere episoder der alt ikke har gått helt etter boka.

Kalkuner, ekorn og griser

- Passasjerer har flydd med kalkuner, flygende ekorn, minigriser, slanger, edderkopper og mer med, sa flyselskapet Delta i en uttalelse i vinter. Da skjerpet de kravene for å få med seg trøstedyrene inn i kabinen.

  • De skal være dokumentert dresserte.
  • De skal være vaksinerte.
  • Eierne skal ha legeerklæring på at de har behov for dyret.
  • Betingelsene skal dokumenteres senest 48 timer før avgang.

Delta alene frakter 700 slike dyr hver eneste dag, skriver Condé Nast Traveler. Selskapet rapporterer om en økning av «episoder» på 86 prosent siden 2016. Det handler om urinering, ukontrollert bjeffing, og i noen tilfeller aggressiv oppførsel som gjør medpassasjerer utrygge.

Da Delta skjerpet kravene for å få med seg kjæledyrene inn i kabinen, fulgte de øvrige flyselskapene raskt etter.

Bet to ansatte

Nå går Delta enda lenger. Hunderasen pitbull - og lignende raser - forbys som trøstedyr fra 10. juli.

Det skjer angivelig etter at en hund av denne typen bet to av selskapets ansatte under en innsjekking til et fly som skulle fra Atlanta i Sør-Carolina til Narita-flyplassen i Tokyo.

- Sikkerheten til våre ansatte og våre kunder er alltid vår første prioritet og vi vil alltid utforme våre retningslinjer med tanke på at vi skal være ledende innen sikkerhet, sier Gil West, Deltas operasjonelle leder, til CN Traveler.

Det er ventet at de øvrige flyselskapene i USA nok en gang vil følge i Deltas fotspor.

Og - skal du først fly med et terapidyr i USA, anbefaler vi deg å lese denne guiden først.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer