Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå får du norsk quinoa

Superfrøet fra Sør-Amerika har aldri vært dyrket i Norge, nå trives det på Ringsaker.

SUPERMAT: Nesten all quinoa dyrkes i Sør-Amerika. Nå skjer det forsøk mange steder i verden. I Norge er Heramb gård på Ringsaker først ut med quinoa for salg. Foreløpig får du den bare i utvalgte butikker, men avlingen utvides stadig. Foto: HANNE BUXRUD
SUPERMAT: Nesten all quinoa dyrkes i Sør-Amerika. Nå skjer det forsøk mange steder i verden. I Norge er Heramb gård på Ringsaker først ut med quinoa for salg. Foreløpig får du den bare i utvalgte butikker, men avlingen utvides stadig. Foto: HANNE BUXRUD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har kanskje quinoa i skapet allerede. Antakelig er den fraktet halve jorda rundt før den havnet der. Nå skjer det ting som kan forandre bildet.

Trives på Ringsaker Gårdbrukerparet Marthe og Jardar Røhr-Godø visste at de kunne gå på en smell da de for tre år siden sådde quinoafrø på Ringsaker. Men paret hadde hellet med seg.

I år regner de med å høste tre og et halvt tonn av den latinamerikanske superplanten som de siste åra har tatt verden med storm.

- Det er utrolig hyggelig å kunne tilby quinoa dyrket i Norge, sier Jardar Røhr-Godø, som innrømmer at han etterhvert er litt stolt av resultatet.

Vil du prøve quinoa i maten? Prøv en av oppskriftene til Dagbladets kokk, Karla Siverts.

TRIVES: - Vi visste at det kunne gå galt, men tenkte «vi må jo prøve», sier Jardar Røhr-Godø om forsøket med den latinamerikanske planten. Hittil har det gått over all forventning. Her med sønnen Johannes i quinoaåkeren på Ringsaker. Foto: HANNE BUXRUD
TRIVES: - Vi visste at det kunne gå galt, men tenkte «vi må jo prøve», sier Jardar Røhr-Godø om forsøket med den latinamerikanske planten. Hittil har det gått over all forventning. Her med sønnen Johannes i quinoaåkeren på Ringsaker. Foto: HANNE BUXRUD Vis mer

Bioforsk Økologisk på Tingvoll i Møre og Romsdal sådde for noen år siden fire økologiske quinoasorter. Forsøket konkluderte med at quinoa hadde potensial i Norge, men ble ikke forlenget.

Ifølge Røhr-Godø har det vært spredte forsøk i Norge, men ingen har dyrket quinoa for salg.

Han og kona Marthe ønsker å bidra til sunn og kortreist mat og landet raskt på quinoa da de i 2013 overtok familiegården Heramb, hvor hun er vokst opp.

De startet med 15 planter i kjøkkenhagen, det året FN erklærte 2013 som det internasjonale quinoa-året. 

Ifølge FN er quinoa den eneste matvaren som kan skilte med å inneholde alle de essensielle aminosyrene, i tillegg til vitaminer og mineraler. Quinoa har også evnen til å tilpasse seg ulike dyrkingsmiljø og klimasoner.

I 2014 utvidet paret på Ringsaker produksjonen og fikk god hjelp av den varme, solfylte sommeren.

I fjor var spenningen stor før innhøstingen i oktober, men også det gikk fint.

Lurer du på hvordan du uttaler quinoa? Det korrekte er «kin-wah», men du kan også gå for en fornorsket «kinoa».

Se video: Klarer de uttale de vanskelige matordene?

Sunn Røhr-Godø er fascinert av den latinamerikanske planten.

- Et veldig spennende produkt. Den vokser sakte og ser stusselig ut på våren og så skyter den fart og blir voldsomt vital i løpet av sommeren. Og så er den veldig sunn, sier han.

Quinoa kan i prinsippet dyrkes fra havnivå og opp til en høyde på fire tusen meter, og tåler temperaturer fra minus 4 til pluss 38 grader. Røhr-Godø betrakter likevel quinoadyrkingen som et høyrisikoprosjekt.

- Blir høsten veldig våt, risikerer vi å miste hele avlinga, sier han.

Vi har testet de nye ferdigmiddagene med quinoa.

Et annet risikomoment er at hele avlingen nå er økologisk. De første åra ble noe av avlingen gitt litt kunstgjødsel.

ALLSIDIG: Quinoa kan brukes til det meste, her med baby asparagus, gulrøtter, bønner og vårløk. Foto: SCANPIX
ALLSIDIG: Quinoa kan brukes til det meste, her med baby asparagus, gulrøtter, bønner og vårløk. Foto: SCANPIX Vis mer

-Vi må regne med å få noen slag i trynet. Det skal ikke stoppe oss. Nå er vi i gang med debiogodkjenning, sier Jardar Røhr-Godø.

Glutenfri og proteinrik Inkaindianerne i Andesfjellene så på quinoa som en hellig gudegave og lot det spille en sentral rolle i religiøse ritualer. De kalte quinoa «alle korns mor».

Ifølge Bioforsk kunne den vært like stor som poteten, hadde de spanske conquistadorene valgt å ta den med hjem til Spania sammen med tomater og poteter. 

Etter hvert ble det kjent utenfor Latin-Amerika, som et «superfrø». WHO regner aminosyresammensetningen alene som fullgod med proteinene i melk.

I Norge er quinoa blitt populært, både for smaken, det høye proteininnholdet og som et hvete- og glutenfritt alternativ. Ifølge Bioforsk er proteininnholdet på nivå med egg, og jerninnholdet er høyere enn i kjøtt, egg og kumelk.

SMAKER GODT: Du kan bruke den i grøt, som topping på yoghurt, i salater og i middagsmaten.  Foto: HANNE BUXRUD
SMAKER GODT: Du kan bruke den i grøt, som topping på yoghurt, i salater og i middagsmaten. Foto: HANNE BUXRUD Vis mer

Bloggere og kokebøker gir deg stadig flere oppskrifter. Noen sverger til quinoa-pizzabunn, andre til quinoa-lapper med gurkemeie.

Enkelte synes quinoa er så godt at de har snudd opp-ned på middagen og lar superfrøet spille hovedrollen, mens kjøttet blir tilbehør.

Ulike farger Quinoa kommer i ulike farger. Den røde og svarte quinoaen skal ha høyest næringsinnhold.

Quinoa er ifølge en test av middagskorn mye sunnere enn ris.

Quinoa er svært rik på mangan, er god kilde til folat og gir deg B-vitaminer og mineraler.

Quinoanettverk Paret på Ringsaker gjorde et solid forarbeid før de startet. De såkalte «Titicaca»-frøene fikk de fra en danske som har forsket på quinoa i en årrekke. Jardar har også vært i Tyrkia på studietur og knyttet kontakt med lederen for Perus offisielle quinoa-sortsprogram.

SUNN: Ringsakerjorda har hittil vist seg som et godt sted også for inkaenes superplante.  Foto: HANNE BUXRUD
SUNN: Ringsakerjorda har hittil vist seg som et godt sted også for inkaenes superplante. Foto: HANNE BUXRUD Vis mer

Røhr-Godø fikk hjelp av Bioforsk til å rense avlingen før det første partiet med norsk quinoa kunne legges ut for salg på en lokal gård i 2014. Samarbeidet fortsetter. 

- Interessen for norskprodusert quinoa er stor, sier Jardar Røhr-Godø, som har startet Facebooksiden norsk quinoa, hvor du blant annet kan følge plantenes vekst på video.  

Hele Norges coronakart