Nå finnes det bare tre igjen av disse i hele verden. Nola (41) skulle redde populasjonen..

Døde etter å ha blitt operert for en kronisk infeksjon.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Neshornet Nola (41 år) ble operert i San Diego forrige helg. Det var stort glede i San Diego Zoo etter at det så ut til at operasjonen hadde gått bra.  Men nå er gleden vent til fortvilelse og sorg.
Nola døde 22.november, skriver San Diego Zoo i en pressemelding.

Den 41 år gamle neshornet har vært under behandling for kronisk infeksjon siden tidlig i september.

En av fire Nola tilhørter neshornvarianten nordlige hvite neshorn. Dagbladet skrev i 2011 at arten nesten er utryddet, og nå står det enda verre til:

I løpet av de siste tolv månedene har tre andre neshorn av samme art dødd, ifølge Tech Times.

Nola var en av de fire siste av gruppen nordlige hvite neshorn i hele verden. Nå er det bare tre igjen, to hunner og en hann. De lever i en dyrepark i Kenya, under meget sterk bevoktning. Hunnene skal ikke være befruktningsdyktige.
Var syk Neshornet Nola hadde hatt helseproblemer i høst.

- Ultralydskanning viste at Nola hadde en stor infeksjon på bakparten. Ved å bruke lokalbedøvelse fant vi området og kunne behandle det, sier Nadine Lamberski, direktør for veterinærtjenesten ved San Diego Zoo Safari Park, i pressemeldinga. 

EN AV FIRE: Det  41 år gamle neshornet Nola døde 22. november, etter en operasjon i  San Diego. Det finnes nå bare tre igjen av denne typen neshorn i hele verden. Foto: SAN DIEGO ZOO SAFARI PARK
EN AV FIRE: Det 41 år gamle neshornet Nola døde 22. november, etter en operasjon i San Diego. Det finnes nå bare tre igjen av denne typen neshorn i hele verden. Foto: SAN DIEGO ZOO SAFARI PARK Vis mer

Operasjonen ble gjennomført ved at det ble gravd en beskyttelsesgrøft i neshornets afrikanske området i dyreparken.

Dermed kunne veterinærteamet operere uten å risikere å bli skadet av det to tonn tunge neshornet.

Nola fikk en mild bedøvelse, slik at hun kunne holde seg våken og stå på egne bein under hele operasjonen, heter det i pressemelding.

Neshornets faste dyrepassere skal ha vært med henne hele tida og holdt henne rolig ved å gni det store dyret på ørene og nesa.
Nola rørte hjertene til alle som var i kontakt med henne, skriver San Diego Zoo i pressemeldingen.

Det hele så ut til å ha gått bra.
Men så kom den triste meldingen om at Nola var død.
Nolas enestående historie og det inntrykk hun har gjort på hele verden, kan aldri gjenskapes, skriver San Diego Zoo i pressemeldingen. Forskere verden over, fra Berlin til California har arbeidet med å utvikle reproduksjonsmetoder for å redde populasjonen. Nola var en viktig del av dette arbeidet.

Dyreparker De tre andre neshornene av samme art lever under streng bevoktning under Ol Pejeta Conservancy i  Kenya. 

 NOLA:  Her levde Nola (41)  i sitt afrikanske området i San Diego Zoo Safari  Park i USA. Foto: SAN DIEGO ZOO SAFARI PARK
NOLA: Her levde Nola (41) i sitt afrikanske området i San Diego Zoo Safari Park i USA. Foto: SAN DIEGO ZOO SAFARI PARK Vis mer

Blant dem er det bare én hann igjen, 42 år gamle Sudan, melder TheDodo.com

For å videreføre arten, planlegges det å ta egg fra en nordlig hvit neshornhunn og befrukte den med Sudans sæd.

Deretter skal egget settes inn i en hunn av den mer vanlige arten sørlig hvitt neshorn.

Kamp mot tida Men det er en kamp mot tida for å redde noen av verdens mest sjeldne skapninger.

Dyreparker over hele verden driver i dag en stor innsats for å redde og bevare utrydningstruede dyrearter.

San Diego Zoo Global arbeider for å samle genmateriale fra denne undergruppen av neshorn. Forskere jobber også med å utvikle reproduksjonsteknikker for å redde det nordlige hvite neshornet fra total utryddelse. 

 ALENE:  Neshornet Nola var en de fire siste av  fire siste nordlige hvite neshorn, nå er det bare tre igjen. . Foto: SAN DIEGO ZOO SAFARI PARK
ALENE: Neshornet Nola var en de fire siste av fire siste nordlige hvite neshorn, nå er det bare tre igjen. . Foto: SAN DIEGO ZOO SAFARI PARK Vis mer

Det er også et kostbart prosjekt: Ifølge Tech Times regner man med at det kan koste opp mot 100 millioner dollar over flere tiår for å redde arten fra utryddelse.

Utsatt for krypskyttere Hornet til neshorn har i mange år vært en ettertraktet handelsvare i Asia, hvor det males opp og brukes til medisin.

Dette skjer fremdeles til tross for at all forskning har vist at middelet ikke har noen som helst medisinsk effekt. Bare i 2013 ble over 1000 neshorn drept av krypskyttere i Sør-Afrika.

Ubekreftede kilder hevder også at nå  vokser også markedet for medisin i blant annet Vietnam, der hornene markedsføres som en kreftmedisin.

Alle er grå Både hvite neshorn og sorte neshorn er grå.  Forskjellen er at de hvite har brede kjever, mens de sorte er spisse og mer egnet til å spise blader. Mens de hvite lever mer av gress.
Navnet hvitt neshorn skal visstnok stamme fra boernes (nederlandsk) betegnelse for bred  (whide ) munn. 

 NOLA:  Alle neshorn er grå av farge, både de som kalles sorte neshorn og hvite neshorn.  Forskjellen er den brede munnene på de hvite neshornene, som er blitt oversatt fra whide til hvite. Foto: SAN DIEGO ZOO SAFARI PARK
NOLA: Alle neshorn er grå av farge, både de som kalles sorte neshorn og hvite neshorn. Forskjellen er den brede munnene på de hvite neshornene, som er blitt oversatt fra whide til hvite. Foto: SAN DIEGO ZOO SAFARI PARK Vis mer