Nå fødes det flest barn

Juli betyr babyboom i Norge.

HELT FERSK: Var dette lille nurket født på rett side av månedskifte august/september, er han garantert barnehageplass når han fyller 1 år. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
HELT FERSK: Var dette lille nurket født på rett side av månedskifte august/september, er han garantert barnehageplass når han fyller 1 år. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Norge har det de siste årene blitt født over 60 000 babyer i året. Svært mange av disse små nye verdensborgerne kommer til verden i sommerhalvåret - i motsetning til månedene november, desember og januar, hvor det fødes færrest barn i Norge.

Juli er måneden hvor det fødes aller flest barn, og ifølge Medisinsk fødselsregister ble det i 2011 født hele 5566 barn i juli - mot bare 4400 i desember. August kommer på en klar andreplass med 5562 fødsler.

- Fødetoppen de siste årene er helt klart sommermånedene med juni, juli og august, forklarer Elsa Granvoll hos Statistisk sentralbyrås bibliotek og informasjonssenter til foreldre.no.

- Da fødes det omtrent tusen flere barn per måned enn det gjør i månedene med færrest fødsler, som er november, desember og februar.

Loven om rett til barnehageplass 1. Januar 2006 kom bestemmelsen i barnehageloven som sier at barn født før 1. september har rett til barnehageplass. Og selv om det ifølge både Statistisk Sentralbyrå og Norsk fødselsregister ikke er gjort noen analyse eller formell undersøkelse på fenomenet, så er det tydelig at det i årene etter at denne regelen kom til har skjedd et skifte i når på året det fødes flest barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer