Nå forstår iPhone babygråt

Men appen kan frata oss nyttige instinkter, sier barnelegen.

HVA VIL HAN? Nå kan iPhonen din fortelle deg hva barnets gråt betyr, ifølge produsentene av den nye Cry Translator appen. Foto: Colourbox
HVA VIL HAN? Nå kan iPhonen din fortelle deg hva barnets gråt betyr, ifølge produsentene av den nye Cry Translator appen. Foto: ColourboxVis mer

Barnet ditt gråter og du aner ikke hvorfor. Hvorfor får akkurat jeg sutrete unger, lurer du kanskje på? Heldigvis har det nå kommet en app som kan hjelpe deg, det mener i alle fall produsentene.

Med Cry Translator kan iPhonen din i løpet av ti sekunder oversette barnets gråt og fortelle deg om det handler om søvn, sult, ubehag, stress eller kjedsomhet.

Appen lover deg et mer harmonisk barn, fordi du umiddelbart kan finne ut hvorfor babyen din gråter. Enda et produkt blant alle de 10 tingene du ikke visste at du trengte til barnet ditt, eller lekene du ikke ante var mulig å kjøpe.

Uheldig utvikling Barnelege og professor i barnesykdommer ved Universitetet i Oslo, Ola Didrik Saugstad, stiller seg skeptisk til denne type teknologi.

GRÅTEAPP: Slik ser menyvalget til gråteappen ut, men kan vi stole på at iPhonen har rett?
GRÅTEAPP: Slik ser menyvalget til gråteappen ut, men kan vi stole på at iPhonen har rett? Vis mer

- Det er mye viktigere at foreldrene lytter til barnet, slik at de lærer å tolke sitt eget barn, sier Saugstad til Foreldre & Barn. Han er også overlege i nyfødt medisin ved Rikshospitalet.

Teknologien har sneket seg inn i alle aspekter av menneskets liv, og ifølge professoren er dette uheldig fordi vi lett kan glemme å følge instinktene våre.

- Denne appen høres veldig upersonlig ut. Vi mister kunnskap og ferdigheter ved å stole på slike såkalte hjelpemidler, påpeker Saugestad.

- Så denne appen er med andre ord ikke nødvendig?

- Nei, ikke slik jeg ser det. Foreldre kan uansett lære seg til å høre forskjell på barnas gråt, og tolke signalene de sender. Det gjelder spesielt i første leveråret hvor ofte mor er den som er hjemme med babyen, sier Saugstad.

Spekulativt Gråteappen kan, ifølge reklamen, bidra til å hjelpe barnets kognitive og emosjonelle utvikling, og gir et klart signal om at du ikke klarer å roe ned barnet ditt like godt dersom du ikke skaffer deg denne appen.

- Det er ganske spekulativt å spille på en mors dårlige samvittighet. Ingen skal føle at de er nødt til å bruke slike "hjelpemidler". Det er den personlige kontakten som teller i forholdet mellom foreldre og barn, understreker Saugstad.

Også leger i USA stiller seg skeptisk til den nye appen:

En unødvendig app

Også førsteamanuensis i psykologi ved NTNU i Trondheim, Kjellrun Englund mener foreldre selv klarer å skille mellom ulike typer gråt, og at denne appen dermed er helt unødvendig.

- I studier der voksne har fått høre spedbarn gråte, har et flertall av deltagerne klart å skille de ulike gråtetypene fra hverandre dersom de har hatt ulike alternativer å velge mellom, sier Englund.

Bruk tid med barnet

Da mødrene ikke fikk presentert alternativer, var det mye vanskeligere å si om en baby gråt av sinne, av sult eller fordi de trengte å bytte bleie, men hun understreker at det ikke bør være et mål i seg selv at foreldre automatisk skal forstå hvorfor babyen gråter.

- Samspillet og kontakten med spedbarnet vil logisk nok bli redusert om foreldrene har løsningen med én gang. Er foreldrene derimot usikre på hva gråten skyldes, må de bruke mer tid sammen med spedbarnet for å finne ut av det, poengterer spedbarnsforskeren.

Ikke så farlig

Selv har spebarnsforsker Englund skrevet doktorgradsavhandling om babyspråk og hvordan nybakte mødre tilpasser talen når de snakker med babyen.

- Bruk mye tid sammen med spedbarnet og bli kjent med det. Det er mitt beste råd, sier Englund og legger til:

- Skjønner du ikke umiddelbart hva babygråten betyr, er det ikke så farlig. Det viktigste er at du forsøker å gjøre noe med det. Etter hvert vil du lære å tolke de signalene babyen din gir deg, avslutter hun.


Les også:
Slik stopper du babygråten
Gråt skader babyens hjerne
30 apper ungene digger
Oops! Der glemte du barna - igjen


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.