Det er klart for det store julerushet: Planlegger du godt så er du bedre rustet ved forsinkelser. Og husk å legge inn ekstra reisetid i juletrafikken. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Det er klart for det store julerushet: Planlegger du godt så er du bedre rustet ved forsinkelser. Og husk å legge inn ekstra reisetid i juletrafikken. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Juletrafikken:

Nå frykter de flykaos i juletrafikken

Og kler du deg som en nisse så kommer du raskere frem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): Dersom punktligheten i flytrafikken faller like kraftig i jula i år som i fjor, vil mer enn hvert tredje fly bli forsinket i jule- og nyttårshelgen.
Det viser statistikken over flytrafikken i Norge. Og nå kommer ekspertene med tips til de reisende.

- Denne julen ser vi at trafikken er spredt utover mange dager, slik at det ikke blir så store trafikktopper som tidligere år. Men fredag 21. desember får vi den virkelig trafikktunge dagen med nesten 100.000 reisende, sier kommunikasjonssjef på Oslo lufthavn, Joachim Westher Andersen.

Snøfall skaper trøbbel

Det som virkelig kan skape trøbbel for dem som vil hjem til jul er store snøfall.
- Og flyselskapenes punktlighetsstatistikk som sammenligner juletrafikken og den trafikken ellers i året vise at punktligheten faller mellom 10 og 20 prosent i julen i forhold til ellers i året, sier landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson.
Det er likevel utviklingen i flytrafikken de to siste årene som får ham til å bekymre seg ekstra mye for de mange reisende i julen 2018.

Frykter trøbbel: Andreas Hermansson i Airhelp.
Frykter trøbbel: Andreas Hermansson i Airhelp. Vis mer

– Det er spesielt to faktorer som gjør oss betenkte. Den første er at julen 2017 endte på en punktlighet på bare 67,5 prosent – et fall på hele 19 prosent mot gjennomsnittet under hele året. Den andre er at den generelle punktligheten så langt i 2018 er usedvanlig lav i forhold til tidligere år, med bare 81 prosent. Dersom denne trenden holder seg, noe vi har grunn til å frykte, kommer bare rett over 60 prosent av flyvningene rundt jul og nyttår 2018 til å fly og lande til oppført tid. Det betyr i så fall at godt over hver tredje flyvning blir forsinket, sier Andreas Hermansson.

Airhelp har sammenlignet punktligheten til flyvninger mellom 17. desember og 2. januar de siste fire årene, altså hele jule- og nyttårsperioden. Tallene har blitt satt opp mot punktlighet i perioden 1. januar til 1. november samme år.

Mannskapstrøbbel

– Vi har hatt et unormalt turbulent år i flytrafikken så langt, og det av flere grunner. Det vil hjelpe en del på juletrafikken dersom flyselskapene har fått orden på mannskapsproblematikken, men også kapasitetsutfordringer på mange flyplasser har satt sitt preg på dette året. Alt vi nå kan gjøre er å håpe at dette ikke utvikler seg til kaos, og at folk får slippe å feire jul på flyplasser rundt om i landet, sier Andreas Hermansson.

Dersom de verste prognosene slår til, vil forsinkelser og kanselleringer ramme over 300 000 passasjerer rundt om på europeiske flyplasser i jula 2018.
En del av disse vil bli rammet av forsinkelser over tre timer, noe som betyr at flyselskapene ofte blir erstatningspliktige, i form av mat, drikke, overnatting og nye billetter - samt økonomisk kompensasjon etter gitte regler.

– Blir det snakk om mange og lange forsinkelser og kanselleringer, kan det fort handle om så mye som totalt 50 millioner kroner som norske reisende har krav på i erstatning fra flyselskapene, sier Hermansson.

Dette bør du gjøre

° Når du planlegger hele reisen - ta høyde for at flyreisen kan være forsinket.
° Beregn god tid da trafikken er stor på flyplassene i jule- og nyttårshelga.
° Ta med mat, og en tom drikkeflaske som du kan fylles gratis på flyplassen.
° Ta med lesestoff og spill, lader til mobil/nettbrett.
° Begrens håndbagasjen så mye som mulig da flyene gjerne er fulle.
° Om du kan, vent med å fly til julaften. Da er trafikken mer presis enn dagene før og etter.
° Om mulig, fly så tidlig på dagen som mulig. Statistisk gir det mindre risiko for å bli rammet av forsinkelser.
° Gjør deg kjent med dine rettigheter dersom flyet blir forsinket i jula. (Se nederst i artikkelen)

Utnytt lavtrafikkperiodene

Antall reisende varierer fra dag til dag og tidspunkt på dagen. Fra klokken 6 om morgenen starter morgenrushet på landets hovedflyplass Oslo lufthavn Gardermoen.
- Vi ser at det er en liten nedgang i trafikken midt på dagen. Det er en fin periode å komme til flyplassen. Det kan spare deg for tid og stress. Etter klokken 22 og fram mot midnatt er det også ganske rolig her på flyplassen, sier Joachim Wester Andersen.

- En annet godt tips er å reise på lørdager. Det er en undervurdert reisedag om man ønsker å unngå de store trafikktoppene. Da faller passasjertallene med en tredjedel. Kan du planlegge reisen din til lørdager, er det et godt råd fra vår side, sier Andersen.
Lørdag 22. desember skal 57 000 passasjerer reise til eller fra Gardermoen. Lille julaften er det drøyt 63 000 som har flybillett, mens bare 20 000 har lagt reisen til selve julaften.

Fulle julefly

- Det er jo alltid slik at det lønner seg å bestille billetter med fly til jul «så lang tid i forveien som mulig». Nå nærmer vi oss raskt de travleste reisedagene, men fortsatt er det plasser igjen til de fleste destinasjonen, selv om de aller mest populære flyavgangene begynner å fylles opp, sier pressesjef Knut Morten Johansen i SAS.
- Har du mulighet til å være fleksibel med tidspunktet, så finnes det ledige seter å få tak i. Det er flest fullbookede fly til Nord-Vestlandet, Midt- og Nord-Norge

Generelt så er det slik at trafikkstrømmene i julen går fra sentrale strøk og ut til distriktene i forkant av julaften. Etter nyttår reiser mange fra distriktene og til de store byene igjen. Når julaften ligger på en mandag som i år, så er det egentlig mange reisedager som selve juletrafikken er konsentrert på. Allerede onsdag/torsdag i forveien så fylles flyene med de som skal «hjem til jul», og det er mange fly frem til julaften til og fra de fleste destinasjoner, sier Johansen..

Klar for jul: Joachim Westher Andersen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Klar for jul: Joachim Westher Andersen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Pakk verdifulle julegaver i håndbagasjen

Har du gaver som er av høy verdi bør dette medbringes i håndbagasjen, forutsatt at det er tillatt.
Husk at gaver med flytende innhold i mengder over 100 ml er ikke tillatt i håndbagasjen. Andre populære gaver som spekematsett med kniver e.l. kommer heller ikke gjennom sikkerhetskontrollen.

- Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt fjerne deler av julegaven. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene, forklarer Andersen.

Julenissesluse

Pakk riktig: Bruk gjerne bobleplast rundt julegaver i innsjekket bagasje. Og ta med minst mulig i håndbagasjen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Pakk riktig: Bruk gjerne bobleplast rundt julegaver i innsjekket bagasje. Og ta med minst mulig i håndbagasjen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Fra 20. desember og frem til julaften kan alle som reiser med nisselue benytte egne sluser i sikkerhetskontrollen.
Disse er godt merket og nisseslusene blir mer populære for hvert år hos de reisende.

- Dette har blitt en hyggelig tradisjon som etter hvert har blitt ganske godt kjent. Jo flere som reiser med nisselue, jo bedre stemning får vi på flyplassen. Vi synes det er fint hvis man kan starte juleferien sin hos oss, sier Joachim Westher Andersen.

Selvbetjente løsninger

- De som benytter lufthavnens selvbetjente løsninger og leverer inn bagasjen selv, oppfordres til å knytte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at dette ikke henger seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder da spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i nærheten før du sjekker inn bagasjen, råder Westher Andersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer