Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå har du sjansen til å fryse ut denne

Her er trikset.

SMÅKRYP: Midd trives godt i sengetøy. Nå har du sjansen til å fryse den ut. Foto: Crestock
SMÅKRYP: Midd trives godt i sengetøy. Nå har du sjansen til å fryse den ut. Foto: Crestock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulde og tørt vær er middens verste fiende. Bruk vinteren til å gjøre barnerommet til en så allergivennlig sone som mulig.

Har du barn med middallergi i huset, er det lurt å bruke kalde dager til å kvitte seg med en del av de uønskede romkameratene. Midd har vi alle i sengene våre, og for dem som er allergiske mot de små krypene kan det føre til tunge netter med tett nese og rennende øyne.

Sett ut madrassen - Man dreper midden ved temperaturer under -15 grader, så det kan være lurt å sette ut madrasser når det er kaldt. Dyner og puter kan også gjerne henges ut, sier rådgiver Grethe Amdal i Norges Astma- og Allergiforbund.

Sett alt ut om morgenen, for det tar hele åtte timer å bli kvitt all midden. Husk også å banke madrassen og riste pute og dyne godt før du tar det inn. På denne måten får du fjernet mest mulig av midden og middavføringen.

Spiser døde hudceller - Det viktigste er nok likevel å passe på at soverommet er så støvfritt som mulig. Vask sengetøy og kosedyr jevnlig på 60 grader, støvsug sengebunnen og madrassen godt og unngå støvsamlere som åpne kasser og hyller, sier Amdal.

Også gardiner, tepper og sofaer er steder der støv og midd trives godt. Støvet i huset ditt består nemlig i stor grad av hudceller, og det er dette midden lever av. Ergo trives midden godt i selskap med hybelkaninene dine.

Hold det tørt - Foreldre bør også passe på at luftfuktigheten i huset ikke blir for høy. Anbefalt luftfuktighet er 20-40 prosent, og blir fuktigheten høyere enn dette trives midden bedre. Sjekk inneklimaet og finn ut om det er god nok ventilasjon i boligen deres. Unngå også å henge opp klesvasken i rom dere oppholder dere, og hold døren til badet lukket når dere har dusjet. I tillegg til at fuktigheten gir gode levervilkår for midden, vil den også kunne føre til mugg i huset, sier Amdal.

Verre andre steder Selv om midd er et stort problem for dem som er allergiske, er Norge tross alt et greit land å bo i for middallergikere. Særlig for dem som bor på innlandet.

- Verst er det på vestlandet der vintrene er milde og fuktigere, men sammenligner man med for eksempel England er ikke midd et kjempeproblem her i landet, mener avdelingsdirektør Preben Ottesen i avdeling for skadedyrskontroll ved Folkehelseinstituttet.

Ikke re sengen Ottesens anbefaling er å støvsuge senger, sofaer og tepper samt å skifte på sengen hver uke. Et annet tips som særlig de yngste nok setter pris på er å ikke re opp sengen om morgenen. Legg heller dynen til side slik at fuktigheten tørker opp.

- Selv om det er middallergikere som plages av dette, skader det ikke at også resten av familien tenker gjennom vanene sine. Da er man ikke så utsatt for å utvikle allergi, sier Ottesen.

Noen flere tips: • Du kan legge dynen og puten i fryseren en dag og deretter riste det godt. Dette tar også livet av midden • Det finnes middtrekk til madrass, dyne og pute. Disse forhindrer at midden kommer inn, og kan være til hjelp for dem som sliter med middallergi • Bruk esker med lokk til oppbevaring på barnerommet. Velg også helst skap som går til taket • Barn oppholder seg mye i sengen og på rommet. Vær derfor nøye med rengjøringen • NAAF anbefaler rengjøring etter tørrprinsippet med tørrmopp, mikrofiberklut og støvsuger • Dugg på vinduene er et tegn på at det er for mye fuktighet i boligen • Ikke re opp sengen om morgenen. Legg dynen til side slik at fuktigheten slipper ut Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund Les også:
Lettvint rengjøring til jul
Orden på lego´n
Skifter for sjelden på senga
Vanene som kan gjøre deg syk

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

KLESVASK: Rådet fra NAAF er blant annet å jevnlig vaske sengetøy og kosedyr på 60 grader. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
KLESVASK: Rådet fra NAAF er blant annet å jevnlig vaske sengetøy og kosedyr på 60 grader. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!