Nå har Google gjort det enklere for deg

Unngå dyre overraskelser fra såkalte gratisspill.

"GRATIS": Mange spill er gratis å laste ned, men du kan bli fristet til å kjøpe ting inni spillet - ikke minst hvis du er liten.  Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
"GRATIS": Mange spill er gratis å laste ned, men du kan bli fristet til å kjøpe ting inni spillet - ikke minst hvis du er liten. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NOVis mer

Dinside En app eller et mobilspill som i utgangspunktet er gratis, kan ende opp med å koste flesk, noe flere foreldre har fått erfare etter å ha lånt bort mobilen eller nettbrettet til barna.

Nå skal Google gjøre sin app-betaling tryggere for foreldrene, ifølge Forbrukerombudet.

Skulle dine barn ha spilt bort dine penger på denne måten, kan det likevel være måter å få igjen pengene på.

Bedre hos Google Det er det europeiske forbrukernettverket Consumer Protection Cooperation Network (CPC-Network) som har stilt krav til både Google og Apple om å gjøre det tydeligere hva det faktisk koster å bruke forskjellige spill, apper og ekstrafunksjoner, når disse markedsføres som gratis.

Google, som tilbyr apper gjennom Google Play på Android-mobiler og nettbrett, skal ha tatt kravene til følge.

- Google har sagt de skal fjerne bruken av ordet «gratis» på sine plattformer slik at forbrukeren ikke skal bli villedet om faktiske og mulige kostnader dersom det foretas kjøp inne i appen. Det har de til nå gjort på Google Play på mobil, men ennå ikke på PC, forteller Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerombudet til Dinside.

I tillegg skal Google ifølge Skjelbostad ha endret standardinnstillingene. Før kunne man gjøre kjøp i løpet av 30 minutter etter at passordet ble tastet inn. Nå må derimot ethvert kjøp godkjennes. Google gir også mer informasjon om hvilke tjenester som kan kjøpes i appen før man laster ned.

- Forbrukeren kan med disse endringene ta mer informerte valg med et mindre potensiale for ubehagelige og dyre overraskelser, sier Skjelbostad.

I forhandlinger med Apple Men hva med App store, om du har iPhone eller iPad? Der er det fortsatt ikke skjedd noe med markedsføringen, ifølge Skjelbostad.

- CPC-nettverket er fortsatt i forhandlinger med Apple om de samme punktene som ble tatt opp med Google. De har sagt de skal vurdere punktene vi har tatt opp, forteller Skjelbostad.

Les også hvordan du får penger igjen fra App Store for app-er du er misfornøyd med.

Få tilbake pengene? Ifølge Forbrukerombudet får de mange henvendelser fra foreldre som har opplevd å få regninger på flere tusen kroner etter at barna har lastet ned spill, eller kjøpt ulike ting inne i et spill til mobil og nettbrett som i utgangspunktet var gratis å laste ned.

Fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Skulle dette skje deg, kan du kontakte selskapet spillet er kjøpt hos, og gjøre dem klar over at kjøpet er gjort av en mindreårig uten at du visste om det. Eller du kan kontakte banken din, og kreve pengene refundert, når barna har brukt ditt kredittkort til å betale uten din tillatelse.

- Hvor lett er det å få pengene tilbake i slike tilfeller?

- Dersom man henvender seg dit hvor man skal og begrunner en klage, så er det vårt inntrykk at man får ryddet opp. Med de nye endringen vi har og holder på å forhandle om så skal det bli et mindre potensiale for ubehagelige og dyre overraskelser, sier Tonje Hovde Skjelbostad.

Fikk pengene tilbake av banken da syvåringen spilte «gratis» for 10.000 kroner.

Unngå sjokkregninger - eller få pengene tilbake Frykter du sjokkregninger når du låner barna dine iPad-en eller smarttelefonen, er det flere ting du kan gjøre for å unngå dyre overraskelser.

Her er Forbrukerombudets råd:
• Logg av App Store og Google Play før du låner bort enheten til barnet ditt. Denne løsningen krever at barnet ikke kjenner brukernavn og passord, og at du husker å logge av hver gang du selv har lastet ned en app. • Sett en kode som må tastes inn før hver nedlastning. • Sørg for at enheten ikke husker passordet ditt. • Deaktiver kjøp i app-er. På denne måten vil du forhindre alle kjøp inne i applikasjonen. • Opprett konto uten kredittkort. Dette kan være en god løsning hvis barna har fått en egen telefon eller du selv ikke har behov for å gjøre noen kjøp med enheten. • Fjern kredittkort som er tilknyttet kontoen din.
Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

APP STORE: Du kan i utgangspunktet laste ned Farm Heroes Saga gratis i App Store. Apple  er nå i forhandlinger med Europeiske forbrukermyndigheter om markedsføringen av denne typen spill. Skjermdump: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
APP STORE: Du kan i utgangspunktet laste ned Farm Heroes Saga gratis i App Store. Apple er nå i forhandlinger med Europeiske forbrukermyndigheter om markedsføringen av denne typen spill. Skjermdump: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer