BADEGLEDER: Badekulpene ved Nedalshytta i Trøndelag er fristende på varme sommerdager. Foto: Jonny Remmereit/Turistforeningen
BADEGLEDER: Badekulpene ved Nedalshytta i Trøndelag er fristende på varme sommerdager. Foto: Jonny Remmereit/TuristforeningenVis mer

Sommerferie:

Nå kan du dra til fjells - rett fra «storbyene»

Sats på drømmeferie med byshopping, sekk og fjellsko.

(Dagbladet): Byferie i Norge trenger ikke være bare shopping, kafeliv og lange asfalterte gater. Det er også mulig å oppleve norsk fjellsommer nesten rett fra byene.

Vi har plukket ut noen gode fjellturer direkte fra «storbyene»

Fine turer til fjells

Er du i Stavanger denne sommeren? Da kan du teste musklene ved å ta en tur de 4444 trappetrinnene opp til Flørli Turisthytte.

Er du i Tromsø så kan du kan avslutte en fantastisk hytte-til-hytte-tur med et glass kald drikke på bryggekanten mens du ser på turistene fra cruiseskip eller Hurtigruten.

– Nå er matlager fylt opp, broene ute, rom vasket og senger redd opp, slik at alt er klart for innrykk av vandrere. Sommer er høysesong for turgåing blant nordmenn, og vi kan forsikre om at det er nok av muligheter til vakre fjellturer allerede i helgen, sier Nils Øveraas, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).

Sommerføre de fleste steder

– DNT oppfordrer de som lengter etter sommer i fjellheimen til å reise med en gang. Det er snøfritt i de fleste fjellområder i Sør-Norge. Østafjells er det bart og fint på stiene og flotte forhold for fotturer. Det ligger fortsatt noe snø i høyfjellet, og da spesielt Vestafjells og i Nord-Norge, men det smelter fort, sier Øveraas og fortsetter:

Vær forsiktig

- Tar du hensyn til vær og føre, kan du få veldig fine turer allerede tidlig i sesongen, enten det er sommerføre eller litt mer snø. Nå er det smelting flere steder, så vær obs på store elver og mye vann. Husk høye støvler og gamasjer, så holder du deg tørr, sier forteller Øveraas.

– Sjekk helgeturtipsene fra noen av de største byene i landet, sier Ingvild Lundberg Bakke, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening.

Les mer: Her er sommerens billigste reisemål

ÅLREITE DYR: Tar du turen til stølene ved Solrenningen så treffer du kanskje disse firbeinte. Foto: Victoria Linnerud/Turistforeningen
ÅLREITE DYR: Tar du turen til stølene ved Solrenningen så treffer du kanskje disse firbeinte. Foto: Victoria Linnerud/Turistforeningen Vis mer

Klassiker i vest

For mange bergensere er turer i Stølsheimen en kjent og kjær helgeopplevelse. Bergen Turlag har kontor midt i sentrum av Bergen og kan gi deg tips om en rekke korte og lengre turer i Stølsheimen. Denne anbefalte turen kan gåes av de fleste uten at du trenger å regne deg som fjellvant. Her får du både variert og frodig fjellterreng, store stølsdaler og flotte turisthytter.

Rute: Stølsdammen - Solrenningen - Åsedalen - Stølsvannet

Lengde: 3 dager

Gradering: Middels

Les mer: https://www.ut.no/tur/2.5530/

Tromsøs «bakgård»

Troms Turlag har informasjonskontor i sentrum av Tromsø. Stikk innom for å få råd og tips om ruter som passer for deg. Du kan gå en rundtur i området rundt byen eller satse med å tur gå fra en hytte-til-hytte i nærområdet til Nordens Paris. Hvis du kommer til Tromsø med fly eller båt så er det mulig å ta bussen både fra og til start- og sluttpunktet for turen. Gå for en avslutning på en av de populære uterestaurantene i Tromsø sentrum.

Rute: Snarbyeidet - Trollvassbu - Nonsbu - Skarsvassbu - Tromsdalen

Lengde: 4 dager

Gradering: Middels

Les mer: https://www.ut.no/tur/2.2703/

Rotnorsk Oslo-natur

Nå kan du oppleve villmarka like utenfor hovedstaden. Dette er en tur som byr på store tørrgraner og enorme krokfuruer som kan få fantasien til å spille deg et puss. Du skal også gå gjennom trange og djupe kløfter hvor du ser himmelen langt der oppe. Oslomarka har et rikt dyreliv. Kanskje ser dere både rev, har og elg på turen. Hvis u synes at turen blir litt for kort så kan den utvides med en overnatting eller to på på Sinnerdamshytta.

Rute: Tverrsjøen - Pershusfjellet - Finstad – Sinnerdalen - Tverrsjøen

Lengde: 1 dag

Gradering: Lett

Les mer: https://www.ut.no/tur/2.2469/

Uforglemmelig trappetur

Dette er ikke turen for ferskingene. Men på den annen side, det er tur du aldri kommer til å glemme. Nå går du en bratt tur til hele 740 meter over havet, ved å gå 4444 trappetrinn. Dette er vegen opp, ved siden av rørgata og kabelbanen som ble bygget da vannkrafteventyret startet i 1920. Dette var starten av livet på Flørli ved Lysefjorden. Når du kommer opp i trappene får du nyte utsikten mot Preikestolen og Kjerag.

Rute: Flørli - Stora Flørvatnet - stien ned til Flørli

Lengde: 9,4 km

Gradering: Ekspert

Les mer: https://www.ut.no/tur/2.7243/

Trøndersk grensefjell

Er du i Trondheim så kan du også få med deg turen ut av byen og opp til Storsylen. I Sør-Norge kan du dra til topps på Gaustatoppen og få en fenomenal utsikt over 1/6 av Norge.
Fra Storsylen får du se både Rondane og Snøhetta når været er klart. Dette er en tøff tur og ingen fjelltur for nybegynnerne. Dersom du drar på helgetur kan du kombinere det hele med fine dagsturer i området.

Rute: Nedalshytta – Syltoppen

Lengde: 21,9 km

Gradering: Krevende