Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du få vite hva kollegene dine tjener

Men du må ha mistanker om forskjellsbehandling for å få innsyn.

TJENER DU MINDRE ENN SIDEMANNEN? Er det mistanker om diskriminering, kan du be om innsyn i dine kollegers lønn fra 1. januar. Foto: COLOURBOX
TJENER DU MINDRE ENN SIDEMANNEN? Er det mistanker om diskriminering, kan du be om innsyn i dine kollegers lønn fra 1. januar. Foto: COLOURBOX Vis mer

DinSide.no: I juni vedtok Stortinget endringer i diskrimineringslovgivningen, som blant annet gir deg bedre muligheter til å sikre deg riktig lønn.

Fra og med nyttår kan du nemlig ha rett til å vite hvor mye dine kolleger tjener, dersom du har mistanker om at diskriminering står bak lønnsforskjellene.

Disse kan be om innsyn Fra og med 1. januar 2014 gjelder den nye diskrimineringsloven om seksuell orientering. I tillegg er det vedtatt endringer i følgende tre lover, for å gi bedre vern mot diskriminering av ansatte:

Likestillingsloven, diskrimineringsloven om etnisitet og diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.

Det betyr blant annet at det åpnes opp for at ansatte som tror de blir diskriminert i form av lavere lønn enn sine kolleger, på grunn av kjønn, etnisitet, seksuell orientering eller nedsatt funksjonsevne, kan be om innsyn i kollegenes lønn.

Mistanke om forskjellsbehandling Har en arbeidstaker mistanke om diskriminering ved lønnsfastsettelsen, kan han fra og med neste år kreve at arbeidsgiver skriftlig opplyser om lønnsnivå og kriteriene for fastsettelsen av lønn til den eller de man sammenligner seg med.

Man kan altså bare kreve lønnsopplysninger til andre kolleger som har liknende arbeidsoppgaver, eller er i samme stillingskategori.

Syns du at du tjener for dårlig, uten at diskriminering er en faktor?

Husk at valg av yrke kan ha mye å si for lønnsnivået, og at typiske «kvinneyrker» ofte har lavere lønninger.

Ved valg av ny jobb bør du også spørre om pensjonsordningen du får gjennom den nye jobben. En god pensjonsordning kan nemlig bety tusenvis av ekstra kroner i året.

Vil du vite mer om den nye loven om diskriminering kan du gjøre det her.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

Se også:

Du kan tape 200.000 hvis du går i jobb-byttefella
Slik unngår du januarsmellen