Nå kan du få vite hva kollegene dine tjener

Men du må ha mistanker om forskjellsbehandling for å få innsyn.

TJENER DU MINDRE ENN SIDEMANNEN? Er det mistanker om diskriminering, kan du be om innsyn i dine kollegers lønn fra 1. januar. Foto: COLOURBOX
TJENER DU MINDRE ENN SIDEMANNEN? Er det mistanker om diskriminering, kan du be om innsyn i dine kollegers lønn fra 1. januar. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DinSide.no: I juni vedtok Stortinget endringer i diskrimineringslovgivningen, som blant annet gir deg bedre muligheter til å sikre deg riktig lønn.

Fra og med nyttår kan du nemlig ha rett til å vite hvor mye dine kolleger tjener, dersom du har mistanker om at diskriminering står bak lønnsforskjellene.

Disse kan be om innsyn Fra og med 1. januar 2014 gjelder den nye diskrimineringsloven om seksuell orientering. I tillegg er det vedtatt endringer i følgende tre lover, for å gi bedre vern mot diskriminering av ansatte:

Likestillingsloven, diskrimineringsloven om etnisitet og diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.

Det betyr blant annet at det åpnes opp for at ansatte som tror de blir diskriminert i form av lavere lønn enn sine kolleger, på grunn av kjønn, etnisitet, seksuell orientering eller nedsatt funksjonsevne, kan be om innsyn i kollegenes lønn.

Mistanke om forskjellsbehandling Har en arbeidstaker mistanke om diskriminering ved lønnsfastsettelsen, kan han fra og med neste år kreve at arbeidsgiver skriftlig opplyser om lønnsnivå og kriteriene for fastsettelsen av lønn til den eller de man sammenligner seg med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer