Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du gjøre boligkupp i Syden

120 000 husstander planlegger å kjøpe feriebolig i utlandet.

(Dagbladet): Drømmer du om egen bolig i utlandet? Eurokrisen gjør at det er stort antall ferieboliger fra 1,4 millioner kroner - og billigere.

Hva med et karakteristisk hvitt murhus på en gresk øy, eller en ferieleilighet i Spania, Tyrkia, Portugal eller i Sør-Frankrike?

I bildeserien over kan du sjekke hva du kan få for pengene.
 
- Krisen i Europa har ført til at boligprisene i eurosonen har falt kraftig den siste tida, noe som betyr at det kan være et godt tidspunkt for nordmenn å kjøpe feriebolig i utlandet, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Nå ligger det over 9000 ferieboliger til salgs på Finn.no, og størst utvalg er det i Spania, Frankrike, Tyrkia og Sverige.

120 000 vil kjøpe En ny undersøkelse fra Prognosesenteret viser at så mye som 120 000 norske husholdninger planlegger å kjøpe feriebolig i utlandet i løpet av de ti neste åra.

25 000 nordmenn planlegger å kjøpe allerede i løpet av det kommende året.

- Vi vet at det bare er en brøkdel av disse som faktisk kommer til å kjøpe, men tallene viser at det er attraktivt. Dette er et marked som eksploderte i forrige tiår, sier Øye.

HELLAS: 1 132 109 kroner for en leilighet på 66 kvm på Peloponnes ved den Korintiske golf. Foto: UTLANDSEIENDOM
COSTA BLANCA: 971 472 kroner for leilighet i Costa Blanca Rojales sør i Spania. Foto: NORSK MEGLING AS
COSTA BLANCA: 925 576 kroner for leilighet med tre soverom i La Marina i Costa Blanca sør i Spania. Foto: UTLANDSREISER
COSTA BLANCA: 680 795 kroner for leilighet på 78 kvm i Quesada i Costa Blanca i Spania. Foto: NORSK MEGLING AS
TYRKIA: 344 222 kroner for en toromsleilighet i Sehir apartments i Mahmutlar ved Alanya i Tyrkia. Foto: UTLANDSEINEDOM
TYRKIA: 772 588 kroner for leilighet på 102 kvm i Side i Tyrkia. Foto: UTLANDSEIENDOM
LANZAROTE: 1 147 408 kroner for denne leiligheten på 60 kvm i Puero del Carmen på Lanzarote. Foto: NORSK MEGLING AS
FRANKRIKE: 2 065 334 kroner for en leilighet på 38 kvm i Cannes Oxford i Frankrike. Foto: UTLANDSEIENDOM
TYRKIA: 673 146 kroner for leilighet ved sjøen i Belek i Tyrkia. Foto: UTLANDSEIENDOM
USA: 855 295 kroner for rekkehus i nærheten av Disney World i Orlando Florida. Foto: UTLANDSEIENDOM
ITALIA: 994 402 kroner for en leilighet på 60 kvm i den Italienske landsbyen Monte Romano. Foto: NORSK MEGLING AS
PORTUGAL: 688 445 kroner for en leilighet på 35 kvm i Quinta Velha ved Algarve i Portugal. Foto: NORSK MEGLING AS
COSTA BLANCA: 1 361 591 kroner for leilighet i Las Terrazas de Aquamarina rett ved Camoamor. Foto: UTLANDSEIENDOM
KRETA: 1 223 902 kroner for denne villaen rett ved en olivenlund ved Rethymnon på Kreta. Foto: NORSK MEGLING AS
HELLAS: 775 000 kroner for selveierleilighet i Porto Heli på Peloponnes i Hellas. 5 minutter til stranda. Foto: UTLANDSEIENDOM
COSTA BLANCA: 604 302 kroner for en leilighet i Playa Flamenca i Costa Blanca i Spania. Foto: NORSK MEGLING AS

I perioden 2006-2007 kjøpte 9000 nordmenn feriebolig i utlandet. 2010 var et bunnår med bare 2000 salg, mens det vokste igjen i fjor - da kjøpte omkring 4000 nordmenn feriebolig i utlandet, forteller han.

En tredjedel av disse nordmennene kjøpte feriebolig i Spania og én tredjedel i Sverige.

Billig i Spania Ifølge eiendomsrådgiver i Utlandseiendom, Anne Marie Finstad, er det mange objekter i det «billige» segmentet i Spania akkurat nå. Det vil si fra cirka 180 000 euro og nedover.

- Bankene sitter på et stort antall billige boliger etter konkurser i byggebransjen for noen år siden, men disse vil også være vanskeligere å bli kvitt igjen, sier hun.

Bare de siste 12 månedene har boligprisene i hele Spania falt med 12 prosent, ifølge Índice De Mercados Inmobiliarios, som måler prisnivå på boligsalg i Spania. Ved Middelhavskysten har prisene falt med åtte prosent.

Prisfall - Dersom du har et langsiktig perspektiv, det vil si fra fem til ti år, vil nok de fleste bli overrasket over den gunstige prisutviklingen som vi forventer vil komme når krisen i eurolandene og USA har lagt seg, sier daglig og faglig leder i Norsk Megling AS, Agnar D. Carlsen.

Han trekker fram Spania, Portugal og Hellas som de landene hvor prisene har falt mest.

For å stimulere salg av nyoppførte boliger, vedtok spanske myndigheter tidligere i høst å redusere momsen ned fra 8 til 4 prosent.

- Hvor lenge tilbudet om redusert moms vil vare er usikkert, men flere av våre kunder har spart titusenvis av kroner på denne reduksjonen, sier Carlsen.

Hellas og Tyrkia Også i Hellas kan du gjøre gode boligkjøp nå:

- Finanskrisen har satt sine merker i det greske eiendomsmarkedet, spesielt feriemarkedet. Prisene har i enkelte områder falt med opp til 30 prosent sammenliknet med prisene boligene ble solgt for før finanskrisen, sier Carlsen.

Flere og flere nordmenn reiser til Tyrkia i ferien, og også her kan du komme deg inn på boligmarkedet for en billig penge:

- Det tyrkiske boligmarkedet er fortsatt attraktivt da inngangsbilletten er lav. De siste tre åra har prisene stått mer eller mindre stille på nybygg, men vi ser nå at en del nye anlegg med attraktiv beliggenhet har fått en svak oppjustering i pris - cirka 5 prosent, sier Finstad.

Billigst ikke best Øye understreker at selv om man ikke blir rik på å kjøpe feriebolig til god pris nå, så er det ikke mer risiko involvert i å kjøpe i utlandet enn i Norge.

- Men hvis boligen er for billig, og tilbudet virker for godt til å være sant - ja, da er det som regel det. Ikke se deg blind på prisen. De billigste boligene er ikke nødvendigvis de beste, sier Øye.

Han understreker at selv om du kan gjøre gode kjøp, betyr ikke det at du blir rik om du selger boligen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media