PÅ VISNING: Danske Ole Raaberg er ute etter hytte med utsikt og gode skimuligheter. Her kikker han på en 136 kvadratmeter stor hytte i Fageråsen fjellgrend i Trysil sammen med eiendomsmekler Petter Birkrem i Privatmegleren. Pris: 5,3 millioner. Foto: Thomas Rasmus Skaug
PÅ VISNING: Danske Ole Raaberg er ute etter hytte med utsikt og gode skimuligheter. Her kikker han på en 136 kvadratmeter stor hytte i Fageråsen fjellgrend i Trysil sammen med eiendomsmekler Petter Birkrem i Privatmegleren. Pris: 5,3 millioner. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Nå kan du gjøre høstens råeste hyttekupp

Er du på utkikk etter hytte på fjellet, er tida inne for å handle.

(Dagbladet): Det er nemlig gode muligheter for å kunne realisere hyttedrømmen uten å måtte grave altfor dypt i lommeboka.

- Ønsker du å kjøpe leilighet på fjellet, kan det være mange gode muligheter. Det er ingen tvil om at det er kjøpers marked nå, sier Eivind Bjorå, eiendomsmekler ved ABCenter Eiendom.

Han sammenlikner dagens hyttemarked med toppårene 2003—05.

- Markedet er på gli igjen, og denne sesongen har vi solgt veldig mange hytter. Det er mye til salgs, mange hytteeiere har vært lenge ute i markedet og ønsker å kvitte seg med fritidseiendommen kjapt, sier han.

Langt flere selgere enn kjøpere på markedet presser prisene ned.

- Prisene har også gått ned med rundt 15 prosent fra 2007, delvis på grunn av finanskrisa. Fritidsmarkedet er der vi merker nedgangstider først, og det tar tid før markedet tar seg opp igjen, sier Bjorå.

Hemsedal dyrest Hele 90 000 nordmenn går med planer om å kjøpe hytte, viser ferske tall fra Boligmeteret, som utarbeides av Prognosesenteret for Eiendomsmegler 1.

En tredjedel av disse drømmer om hytte på fjellet.

- I boligbarometeret for september svarte 65000 husstander at de har konkrete planer å kjøpe hytte. I tillegg har 30000 planlagt å kjøpe hytte på sikt, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Danske Ole Raaberg er ute etter hytte med utsikt og gode skimuligheter. Før helgen var han på visning på en 136 kvadratmeter stor hytte i Fageråsen fjellgrend i Trysil. Pris: 5,3 millioner. Hytta har fem soverom, boblebad, badstu, garasje — og kort avstand til skitrekk og langrennsløypene i Trysilfjellet.

- Jeg er ofte i Norge på vinterstid og kunne veldig gjerne tenke meg ei hytte her i Trysil, sier han til Dagbladet.

I fjor var snittprisen for fjellhytter 1,7 millioner kroner, en prisøkning på knappe 1 prosent fra 2009. De mest kjente alpinstedene drar prisene kraftig opp.

Hemsedal er landets dyreste kommune. Her var gjennomsnittlig pris per fritidsbolig på 2, 7 millioner kroner, fulgt av Hol kommune (Geilo) og Flå kommune, begge med en snittpris på 2, 5 millioner.

Beliggenheten avgjør En oversikt finn.no har utarbeidet for Dagbladet, viser at to av tre hytter som er til salgs, har en prisantydning på under 2,1 millioner kroner. Én av tre fritidsboliger er priset til under 1 million. millioner.

- Det er godt mulig å få seg en hytte på fjellet for under 1 million kroner, ut fra prisantydningen å dømme. Prisen bestemmes blant annet av områdets popularitet og beliggenhet, nærhet til alpinbakken og standard og fasiliteter på hytta. God bilvei helt fram er ett eksempel på en annen faktor som kan bidra til å øke prisen, sier Eddie Sjølie, direktør i Finn Eiendom.

I øyeblikket ligger over 2000 fritidsboliger på fjellet ute til salgs på finn.no. De mest populære områdene for fjellhytter er Trysil, Geilo og Hovden, viser tall fra finn.no.

Bør forhandle - Følger du aktivt med i markedet, er det ingen tvil om at det er mulig å gjøre noen veldig gode kjøp nå, sier mekler i Privatmegleren Anders Langtind, som selger hytter og leiligheter på Norefjell. Enkelte eiendommer har ligget ute ett år uten at selger har fått napp, dermed er det gode sjanser for å kunne forhandle seg fram til en god pris, tror han.

- Det lønner seg å spørre mekler direkte hvor lenge de har prøvd å selge de aktuelle objektene. Da bør det være gode muligheter for å gjøre en god deal, sier han.

To av fem av hyttene og leilighetene han legger ut for salg, ligger over fra i fjor.

- Mange kjøpte i oppgangstider, men fikk ikke solgt da finanskrisa kom. Nå ser mange muligheter igjen for å komme seg ut av det, sier han.

I løpet av én sesong legger halvparten av eierne av fritidsboliger ut hytta eller leiligheten til salgs fordi de ikke får brukt dem nok, påpeker Langtind.

- Har du hytte på Geilo, ligger det tre og en halv time fra Oslo og Bergen. Du skal ha ekstra mye tid til overs for å få brukt hytta nok. Derfor velger mange å selge, mener han.

Flere på hyttejakt Tall fra Finn.no viser en økning på 9 prosent i antall publiserte annonser hittil i år, sammenliknet med samme periode i fjor. Samtidig har tallet på brukere av tjenesten økt tilsvarende med 11 prosent.

- September og oktober er gode måneder for salg av hytter på fjellet. Da planlegger folk framover mot vintersesongen, samtidig som det er lettere å se på terrenget og hytta når det ikke er så mye snø der, sier Leif J. Laugen, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

For høye takster Mest penger er det å tjene på de dyreste hyttene, mener Olav W. Qvale, daglig leder ved Privatmegleren i Valdres. Han selger flest fritidsboliger på Beitostølen.

- De rimeligste hyttene har holdt seg rimelig stabilt i pris, mens eiendommer fra 3 millioner og oppover har svingt mer. Det er her du kan gjøre de største kuppene, sier han.

Takstene henger igjen i et litt for godt marked, påpeker Qvale.

- De har vært uforholdsmessig høye og uoppnåelige, derfor har mange ikke fått solgt de siste åra. Eierne har heller ikke vært villige til å slakke på prisen, og det har medført at mange eiendommer er blitt liggende, sier han.

Prisras på leiligheter Folk som skal kvitte seg med leiligheter på fjellet, må ofte ned i pris for å få solgt.

- Du får ikke igjen det du kjøpte leiligheten din for bare for noen år siden. Prisene har sunket med 15—20 prosent sammenliknet med da de var på sitt høyeste. Det ble bygget såpass mye leiligheter for noen år siden at volumet dekker noen år framover ennå, sier Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo.

Mange kommer med en utleieklausul, som innebærer at eierne må leie ut et visst antall uker i året. Det gjør det vanskeligere å selge.

- Markedet er helt dødt for leiligheter. Mange sitter med leiligheter som de ikke vil bruke selv og som per dags dato er uselgelige. Mange må leie ut, men får ikke leid ut til den prisen de hadde forventet, dermed er mange «stuck», sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Salg av leiligheter er gjerne en temperaturmåler på hvor optimistiske kjøperne er, mener Olav W. Qvale i Privatmegleren. Han melder om en økende interesse for leiligheter på fjellet.

- Når ting begynner å gå bra igjen, kjøper folk også leiligheter, sier han.