Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du gjøre hyttekupp i høstfjellet

Det er kjøpers marked i høstfjellet.

TIL SALGS: Hytte på Hafjell med tre soverom. Primærrom 58 kvm. Byggeår 1992. Prisantydning 1 700 000 kroner.  Foto: Faksimile/Finn.no
TIL SALGS: Hytte på Hafjell med tre soverom. Primærrom 58 kvm. Byggeår 1992. Prisantydning 1 700 000 kroner. Foto: Faksimile/Finn.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisutviklingen i hyttemarkedet skiller seg betydelig fra utviklingen i boligmarkedet, som har hatt sterk prisvekst de seinere årene.

Gjennomsnittsprisen for en hytte på fjellet er 1 709 000 kroner, om lag på samme nivå som i 2010 og 1 prosent økning fra 2009.

Det er med andre ord en laber prisutvikling, og i realiteten reell prisnedgang, om vi tar lønnsveksten med i beregningen.

Ifølge ekspertene skyldes dette høy byggeaktivitet i fjellheimen, som har pågått over mange år.
Det har bidratt til å skape økt tilbud og dermed begrenset prisveksten. Det selges for øvrig flest hytter på fjellet i høstmånedene.

Her er noen såkalte folkehytter som ligger ute til salgs i øyeblikket, til rett under snittprisen i Norge.

Hytte på Hafjell Liten hytte på Hafjell er nærmest et unntak fra regelen. Området er kjent for kostbare giganthytter.

Men denne hytta, med primærrom på 58 kvadratmeter, ligger i en prisklasse flere kan greie. Prisantydningen er på 1,7 millioner kroner - og beliggenheten er god på en skrånende vestvendt tomt med utsikt mot Lågen og Gudbrandsdalen.

Kjøpers marked Eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Geilo sier til Hytteliv at det er kjøpers marked på fjellet nå.

- Vi har ikke veldig mange budrunder, bekrefter Haatuft, som har solgt hytter på fjellet i en årrekke.

Han mener det nå har blitt etablert et nytt prisbilde. Hytteselgere kan ikke forvente å få like mye som nabohyttene gikk for i 2006, 2007 og 2008.

Hemsedal er for øvrig landets dyreste hyttekommune. Her var gjennomsnittlig pris per fritidsbolig 2 647 000 kroner. Dernest følger Øyer kommune med en snittpris på 2 534 000 kroner. De kjente vintersportsstedene dominerer for øvrig fortsatt både omsetningsstatistikken og prisbarometeret.

Kraftig brems De store vintersportsstedene opplevde en kraftig brems også i antall solgte enheter i fjor. Nedgangen var på hele 19 prosent sammenliknet med 2010, viser den årlige undersøkelsen fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

I 2011 ble det solgt 103 fritidsboliger i Trysil, det høyeste antallet i en enkeltkommune. Dernest følger Ringsaker kommune (med Sjusjøen) med 82 solgte.

Haatuft opplever et marked som er rimelig godt på volum. I perioden 1. august til 20 september i fjor solgte kontoret 22 hytter. Det antallet er i år 33 i samme tidsrom.

Tror på folkehytta - De største og mest påkostede hyttene vil komme tilbake når neste jappetid kommer. Men det kan ta noen år, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra til Hytteliv.

TIL SALGS: Hytte på Verma ved Bjorli med fire soverom. Primærrom 165 kvm. Byggeår 1851. Prisantydning 1 650 000 kroner.  Foto: Faksimile/Finn.no
TIL SALGS: Hytte på Verma ved Bjorli med fire soverom. Primærrom 165 kvm. Byggeår 1851. Prisantydning 1 650 000 kroner. Foto: Faksimile/Finn.no Vis mer

Andreassen mener alle burde senke hytteprisene sine litt i høst slik at man fikk lokket kjøpere opp på fjellet. Han tror likevel vanlige brukshytter vil stige like jevnt i pris over tid, slik som husholdningenes inntekter gjør.

Nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) uttalte da den årlige analysen av hyttemarkedet på fjellet ble sluppet, at nærheten til alpinanlegg ikke er en så dominerende forklaringsfaktor for prisnivå som foreningen har sett tidligere.

Ingen prisvekst av betydning Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets tror at fjellhytter kommer til å slite med den overdrevne byggingen på midten av 2000-tallet i noen år til.

"Mye av det som har vært bygd de siste årene, har også vært relativt dyre hytter i forhold til gjennomsnittsinntekten i Norge", sa han til DN nylig.

Dørum ville likevel ikke sykmelde markedet fullstendig, men prisvekst av betydning for fjellhytter de neste årene tror han ikke på.

Les også:
10 norske drømmehytter du kan drømme om
Her kan du fråtse i hyttebilder
Disse hyttene får Norge til å klikke
Her er årets ferdighytte

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TIL SALGS: Hytte på Buvatn med tre soverom. Primærrom 62 kvm. Byggeår 2012. Prisantydning 1 590 000 kroner.   Foto: Faksimile/Finn.no
TIL SALGS: Hytte på Buvatn med tre soverom. Primærrom 62 kvm. Byggeår 2012. Prisantydning 1 590 000 kroner. Foto: Faksimile/Finn.no Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!