SPRES PÅ NETT: Slike hemmelige bilder kan nå lett lagres på Snapchat. Foto: Jenny Mina Rødahl.
SPRES PÅ NETT: Slike hemmelige bilder kan nå lett lagres på Snapchat. Foto: Jenny Mina Rødahl.Vis mer

Nå kan du glemme å sende hemmelige bilder

Slik lagrer du Snapchat.

Ny app gjør det enda lettere enn før å lagre hemmelige meldinger som er sendt med Snapchat.

Snapchat brukes ofte til å ta bilde av en stygg grimase, eller kanskje sende et nakenbilde. Bildene skal slette seg selv. Hvis du tror at bildene kun har en levetid på noen få sekunder, tar du feil.

Bilde-applikasjonen for iPhone og Android har eksplodert det siste året, og er nå ledende foran Instagram i AppStore og Google Play. Noen Stanford University-studenter fant opp ideen, og det sendes over 30 millioner bilder daglig.

Snapchat går ut på å ta videosnutt eller et bilde som slettes automatisk etter maksimalt 10 sekunder etter at vennen din har mottatt meldingen.

Tidligere har det ikke vært mulig å lagre materialet som blir sendt, men appen PicArchiver gjør det mulig å lagre bildene.

Slik lagrer du bildet Joel Christensen, mobilreparatør og eier av SmartFix i Oslo, forklarer hvordan.

Bildene som sendes til Snapchat blir lagret et sted i filsystemet til iPhonen din. Før du holder inne fingeren på bildet, vil det være mulig å hente ut bildet eller videoen du har fått sendt.

PASS PÅ: Tenk deg godt om før du sender bilde og video av deg selv, mener eier av SmartFix Joel Christensen og rådgiver hos NetLife Ida Aalen.
PASS PÅ: Tenk deg godt om før du sender bilde og video av deg selv, mener eier av SmartFix Joel Christensen og rådgiver hos NetLife Ida Aalen. Vis mer

- Filutforskningsverktøy til iPhone som iExplorer kan gi tilgang til filsystemet, og dermed gi deg mulighet for å lagre bildet som er sendt.

Alternativt kan du jailbreake telefonen og legge inn en tweak som kalles Cydia. En kodesnutt som er ment å endre eller forbedre funksjonalitet i iOS, i tredjeparts AppStore.

Kodesnutten heter PicArchiver og er gratis. Den gir deg mulighet til å velge om bildet på Snapchat skal merkes som "lest", "lagre bilde", og "fjerne tidsbegrensningen".

Låser opp telefonen - Å jailbreake en telefon innebærer å oppheve restriksjonene som Apple har pålagt sitt operativsystem. Dette gjør at man har mulighet til å endre hvordan operativsystemet oppfører seg.

Dette kan være å legge til funksjoner du savner, endre funksjoner som Apple har laget for å passe seg selv, eller fjerne ting man finner irriterende.

Det er helt lovlig å jailbreake, men Apple vil ikke reparere en telefon som er jailbroken. Du kan gjenopprette telefonen i iTunes slik at alle spor etter en jailbreak fjernes, og telefonen har igjen sin opprinnelige garanti.

Christensen mener at med store muligheter, kommer det farer.

- Med fri tilgang til iPhone sitt filsystem, er det potensiale for å ødelegge viktige systemfiler, foruten å snakke om sikkerhetsaspektet.

- Tredjeparts programvare kan inneholde bakdører og virus, sier han.

- Ikke bruk tre sekunders-regelen Christensen tror at de fleste burde tenke seg om når de sender sensitive bilder.

- Å stole på personen man kommuniserer med er viktig, og ikke bruke "tre sekunders-regelen" som en unnskyldning for å spre pikante bilder av seg selv til alle.

- Tenk over hvem du sender bilder til, selv om det ikke er sikkert at alle vil lagre de bare fordi det er mulig, sier han.

Han mener litt av spenningen er at man kun har noen sekunder på å få med seg et bilde.

Finnes også et lettere triks Du kan bruke trykkekombinasjon på iPhonen din for å lagre bildet. Ved å ta en skjermdump på telefonen lagres det i bildebiblioteket ditt. Dette blir avsenderen varslet om på sin Snapchat-konto. Å ta bilde av skjermen med et annet kamera er også en mulighet.

Det er også mulig å finne fram til alt fra Snapchat-kontoendin på PC-en.

TRYKK "SAVE": Slik er det mulig å lagre bildet på Snapchat. Foto: Joel Christensen.
TRYKK "SAVE": Slik er det mulig å lagre bildet på Snapchat. Foto: Joel Christensen. Vis mer

Dette gjøres ved å la være å åpne filene du har mottatt på Snapchat. Når du åpner filen ved å trykke på den, begynner nedtellingen til den slettes.

Når du da har uåpnede bildefiler og kobler til iPhonen din, kan du enkelt spore opp filene. Under iPhone-symbolet, går du til applikasjoner, finner appen Snapchat, og der har du tilgang til de uåpnede bildene dine.

Nytt bildeprogram fra Facebook Nå er også appen "Facebook Poke" fra Facebook kommet. Her kan du sende bilder, videoer eller Facebook-meldinger til vennene dine. Disse forsvinner også etter bare noen sekunder.

Tenk deg om før du sender Ida Aalen er rådgiver hos NetLife Research. Hun har utgitt boka «En kort bok om sosiale medier» som er en introduksjon til forskning på sosiale medier. Aalen har mastergrad i medier, kommunikasjon og IT.

At bilder aldri slettes når de publiseres på Internett er ingen hemmelighet. Ute i det store datauniverset har bildene ubegrenset levetid.

Aalen mener derfor at du bør tenke deg ekstra nøye om før du sender avgårde dristige bilder.

- Sosiale medier, og verktøy som Snapchat, gjør ofte at folk ikke tenker over hvor lett det er at noe faktisk blir sendt til andre enn du ønsker, sier hun.

- Vi tenker ofte at vi er i en mer privat og intim setting enn det vi faktisk er. Om du sender et lettkledd bilde til en av det annet kjønn, kan du ikke vite at han eller hun ikke sitter og viser frem bildet til noen andre, sier Aalen.

Men hun fraråder ikke å bruke appen.

- Det er helt greit å bruke Snapchat så lenge du ikke tenker at du er helt anonym.

- Om du har et stort behov for å vise frem noe veldig privat, så er nok det beste å gjøre det når dere treffes ansikt til ansikt, sier hun.

Les også:
- Disse bildene er ikke porno
Dette kjennetegner spesielt intelligente barn
Slik bruker du ipaden med kontantkort
Slik spiser hele familien for 100 kroner i uka
Stor test av potetgull

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LAGRER BILDENE DINE: Denne appen gjør det mulig å lagre Snapchat-bildene. Foto: yfrog.com
LAGRER BILDENE DINE: Denne appen gjør det mulig å lagre Snapchat-bildene. Foto: yfrog.com Vis mer