Nå kåres årets beste kokk. Adrian har terpet siden januar

Finalister og publikum på plass i Mathallen.

• Flere matsaker på db.no/mat

- Jeg gleder meg mest. Det blir godt å komme i gang, sier Christopher Davidsen (31).

Han står klemt mellom et kjøleskap og en benk i den lille kjøkkenbåsen som skal være arbeidsplassen hans de neste seks timene.

Bak ham står dommerbordet, hvor rettene skal defileres. Enda lenger bak er det bygd opp publikumstribune.

LIKE FØR: Christopher Davidsen gleder seg til å komme i gang. Han har trent i sju måneder for å gå til topps i dag. Her i samtale med tidligere vinner og dommer, Gunnar Hvarnes. Foto: Tine Faltin / Dagbladet
LIKE FØR: Christopher Davidsen gleder seg til å komme i gang. Han har trent i sju måneder for å gå til topps i dag. Her i samtale med tidligere vinner og dommer, Gunnar Hvarnes. Foto: Tine Faltin / Dagbladet Vis mer

Cristopher har øvd i sju måneder på det han skal gjøre i dag.

- Den siste timen før start er verst, sier han.

Om det blir han som stikker av med tittelen Årets kokk 2015 vet vi først rundt klokka 19 i kveld.

Et gull i Lyon 2017 er målet til alle de seks finalistene. Norge har vunnet Bocuse d'Or fem ganger. 

Full fart Dagbladet er på plass før klokka åtte. Litt etter litt innfinner de seg, kjøkkendommere, hoveddommere, tidtakere, assistenter og coacher. Klokka halv ni syder det av liv på torget i Mathallen på Vulkan. 

NERVER I HELSPENN: Seks kandidater kniver om å bli Årets Kokk 2015. Rundt kjøkkenbåsene svirrer arrangører og fans, kjøkkendommere og hoveddommere. Hver av kandidatene har med coach og assistent i sin lille kjøkkenbås. Foto: Tine Faltin / Dagbladet
NERVER I HELSPENN: Seks kandidater kniver om å bli Årets Kokk 2015. Rundt kjøkkenbåsene svirrer arrangører og fans, kjøkkendommere og hoveddommere. Hver av kandidatene har med coach og assistent i sin lille kjøkkenbås. Foto: Tine Faltin / Dagbladet Vis mer

Det som skiller Bocuse d'Or fra andre matkonkurranser er showet. Her er det lov å heie og rope.

Christopher er eldst og har et stort apparat bak seg. Foruten assistent og coach, han har med egen fotograf, som står bak en lekker brosjyre der Christophers matfilosofi og dagens meny er presentert. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Branding. Dette handler om å bygge opp seg selv. Vise dommerne hvem man er og hva man står for, sier fotografen hans, Fredrik Ringe.

Sølvfat til 200 000 kroner Mange er villig til å bygge opp kandidatene.  Det ryktes at flere av dem har budsjett i millionklassen.
 
Noen inspiserer kniver og kjeler, andre pusser sølvfat. Fatene er viktig.

DAGENS RÅVARER: And og andehjerter, laks, kamskjell og kråkeboller. Foto: Tine Faltin / Dagbladet
DAGENS RÅVARER: And og andehjerter, laks, kamskjell og kråkeboller. Foto: Tine Faltin / Dagbladet Vis mer

- Fatene kan koste 200 000 kroner, sponsa de også, forteller dommer Gunnar Hvarnes, selv tidligere vinner av «Årets kokk» og viser oss dagens råvarer i en av kjøkkenbåsene.

I skapet ligger hel and og andehjerter fra Holthe gård. På fat ligger kamskjell fra Frøya, hel laks og kråkeboller fra Troms. Hva hver enkelt vil lage av råvarene er hemmelig.
 
Kamp om tida -Det er ikke tilfeldig at kokkelua ligger der og at kjøkkenmaskinen står akkurat der. Alt er innøvd. Hvert sekund teller når man skal lage 14 porsjoner av to retter på seks timer, sier han.

13 porsjoner er til dommerne, en til fotografering.

- Når jeg kjenner pulsen her nå, må jeg innrømme at jeg får jeg litt lyst igjen. Men nå er jeg for gammel. Dette er ekstremt krevende, sier Hvarnes (38)

Presis klokka ti går startskuddet, i regi av tidtaker Andreas Johannessen (22), til daglig kokk på kulinarisk akademi.

-Det blir spennende. Klokke har vi ikke. Vi følger klokka.no på ipad, sier han.

Først ut Teamene starter med ti minutters mellomrom. Rekkefølgen har skjedd ved trekning.

Den første i ilden er Adrian Løvold (28), mens teamet til Adam Schive Bjerck (26), best kjent som mannen bak mattjenesten Adams Matkasse, leverer sist.

Løvold sa tidligere i år til Hotellmagasinet at han vil vinne fordi «han har den beste planen». Sist kom han på andreplass. Men han hadde best kjøttrett. Bedre enn Ørjan Johannessen, som gikk til topps internasjonalt.

Nysgjerrig og kreativ Jan Erik Hauge (25) håper, stadig ifølge Hotellmagasinet, at hans nysgjerrighet, kreativitet og kunnskap skal få ham på pallen.

Christopher W. Davidsen (31) tror han scorer på å være litt eldre enn de andre, mens Øyvind Bøe Dalelv (25) fra Bodø mener han han stor fordel av å være fra Nord-Norge.

Christian André Pettersen (26) er også fra Bodø, men legger mer vekt på drømmen om Bocuse. Han har drømt om og jobbet for konkurransen siden han var ni år. En gang skal det skje. Det har han bestemt seg for. Og lovet faren før faren døde.

Adam Bjerck satser rett og slett på å vinne ved å få frem smakene og treffe dommerne.

Siden utvelgelsen 10. mars har de seks forberedt seg fysisk og mentalt hver dag. Foredlet skisser og planer, vært hemmelighetsfulle, men også delt kunnskap og jobbet i team.

De har tre felles treningsleire bak seg. Da har de trent som lag. Et ganske annet opplegg enn kokkene fra andre land, der forberedelsene i stor grad er rene sololøp.

Åpner dører
Bocuse d'Or er det ypperste du kan delta i innenfor gastronomi.  Vinner du, åpner de fleste dører seg.

Bekkjarvik Gjestgiveri er blitt en destinasjon etter at Ørjan Johannessen dro hjem VM-tittelen tidligere i år.

PÅ PLASS: Å vinne konkurransen handler også om kampen mot klokka. Hver kandidat har funnet sitt optimale system for oppbevaring av utstyr. Foto: Tine Faltin / Dagbladet
PÅ PLASS: Å vinne konkurransen handler også om kampen mot klokka. Hver kandidat har funnet sitt optimale system for oppbevaring av utstyr. Foto: Tine Faltin / Dagbladet Vis mer

Noe av samme stemning som rår annethvert år i Lyon, kan du kjenne i Oslo i dag.

Tre av finalistene har potensial til å gå til topps i verdensmesterskapet 2017, mener dommer og tidligere Bocuse d'Or vinner Bent Stiansen.

Hvem de er?  Gå og se selv.