Nå kastes harry-møblene ut: Se bildene av nye Hurtigruten

Moderniserer fem skip for til sammen 550 millioner kroner.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): 550 millioner kroner er lagt på bordet for å modernisere og oppgradere fire av Hurtigrutens skip fra 90-tallet, samt ombygging av ekspedisjonsskipet Spitsbergen.

Vekk med alt som minner om slitne cruiseskip: Skigard, glass og moderne design overtar mens harry-møblene blir kastet ut.

Nå er det første skipet ferdig, og klokka 10.00 onsdag seilte MS Kong Harald fra Trondheim havn med kurs sørover mot Kristiansund og Molde, og seinere via de andre anløpshavnene fram til Bergen.

Kongen er klar - «Nye Hurtigruten» har fått et røft og moderne, stilrent nordisk interiørdesign, sier kommunikasjonssjef Stein Lillebo i Hurtigruten til Dagbladet.

Mange har sammenliknet Hurtigrutene med tilårskomne cruiseskip. Det er det snart slutt på.

RESEPSJON / VESTIBYLE: 550 millioner kroner er lagt på bordet for å modernisere og oppgradere fire av Hurtigrutens skip fra 90-tallet. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
RESEPSJON / VESTIBYLE: 550 millioner kroner er lagt på bordet for å modernisere og oppgradere fire av Hurtigrutens skip fra 90-tallet. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
LUGAR: I overkant av 100 lugarer på dekk fem og seks på de fire skipene vil bli fullstendig ominnredet. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
LUGAR: I overkant av 100 lugarer på dekk fem og seks på de fire skipene vil bli fullstendig ominnredet. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
TRIMROM: Skipene får nye trimrom med det som nok er landets mest varierte utsikt. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
RESTAURANT: Alle skipene vil få ny restaurant, ny bistro, ny resepsjon og ny panoramasalong. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
RESTAURANT: Alle skipene vil få ny restaurant, ny bistro, ny resepsjon og ny panoramasalong. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
RESTAURANT: Alle skipene vil få ny restaurant, ny bistro, ny resepsjon og ny panoramasalong. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
BISTRO: Alle skipene vil få ny restaurant, ny bistro, ny resepsjon og ny panoramasalong. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
BISTRO: Alle skipene vil få ny restaurant, ny bistro, ny resepsjon og ny panoramasalong. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
BISTRO: Alle skipene vil få ny restaurant, ny bistro, ny resepsjon og ny panoramasalong. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
BISTRO: Alle skipene vil få ny restaurant, ny bistro, ny resepsjon og ny panoramasalong. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
KAFÉ: Alle skipene vil få ny restaurant, ny bistro, ny resepsjon og ny panoramasalong. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
KAFÉ: Alle skipene vil få ny restaurant, ny bistro, ny resepsjon og ny panoramasalong. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
KAFÉ: Alle skipene vil få ny restaurant, ny bistro, ny resepsjon og ny panoramasalong. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
KAFÉ: Alle skipene vil få ny restaurant, ny bistro, ny resepsjon og ny panoramasalong. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN

- Vi skal tilfredsstille både norske og utenlandske passasjerer og gjør derfor denne oppgraderingen og utskiftingen om bord, sier konserndirektør Daniel Skjeldam.

Fra gårsdagens forholdsvis tunge, prangende interiørdesign, går Hurtigruten nå over til en mer åpen og ren, norsk stil, forklarer Stein Lillebo.

- Vi setter MS Kong Harald, som kommer rett fra verftet på Fosen, inn i trafikk. Dermed er det første skipet i den nye hurtigruteserien ferdig. Det vil si, det er fortsatt noen småting som skal ordnes. Men det har vært gjort en svært god og rask jobb for å få skipet klart, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets fineste trimromsutsikt De tre andre skipene som skal gjennom en omfattende ansiktsløftning er MS Polarlys, MS Nordkapp, MS Nordnorge. Samtlige skal være ferdig restaurert i løpet av året.

Alle vil få helt ny resepsjon, ny restaurant, ny bar i panoramasalongen, bakeri og kafé, og nytt trimrom med landets suverent beste og mest varierte utsikt, forteller Lillebo.

I overkant av 100 lugarer på dekk fem og seks på de fire skipene vil bli fullstendig ominnredet. Designet skal stå i stil til kysten: Åpen, uformell og røff, med gjennomgående nordisk kvalitet i materialvalg, ifølge kommunikasjonssjefen.

Skepsis - og glede På Facebook tikker nå tilbakemeldingene på det nye interiøret inn:

BLITT NY: Klokka 10.00 onsdag seilte MS Kong Harald fra Trondheim havn med kurs sørover mot Kristiansund og Molde, og seinere via de andre anløpshavnene fram til Bergen. Foto: HELGE SUNDE / SAMFOTO / NTB SCANPIX
BLITT NY: Klokka 10.00 onsdag seilte MS Kong Harald fra Trondheim havn med kurs sørover mot Kristiansund og Molde, og seinere via de andre anløpshavnene fram til Bergen. Foto: HELGE SUNDE / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer

«Kanskje er danskebåten sliten, men danskebåten ser da fremdeles ut som en båt! Ikke kafeteria som likner den på Ikea, eller en resepsjon som kan forveksles med resepsjonen på et høyfjellshotell. Med ski på veggene og ild på peisen! Bakerikafeen med tykke trebenker som på en hvilken som helst rasteplass på riksvei 7», skriver en på Facebook.

«Pinnestoler og lause filleryer, ja ja», skriver en annen. Andre jubler for ei ny tid:

«Gleder meg veldig til å prøve og oppleve», skriver en tredje på Hurtigrutens venneside på Facebook
 
Nytt på menyen Høsten 2013 kastet Hurtigruten både scampi, biffsnadder og ferdigpizza ut av skipene, og satset på et samarbeid med over 35 ulike leverandører av kortreist mat langs hele kysten.

Med prosjektet «Norways Coastal Kitchen», serveres nå mat som er hentet fra det området skipet seiler i. Fisk fra lokale leverandører, ost og syltetøy fra kysten, vilt og grønnsaker fra andre norske produsenter.

Skipene har hentet inn restaurantsjefer med årelang erfaring fra gode nordiske restauranter, og nivået er betydelig hevet.

- Dette er blitt tatt godt imot av norske og utenlandske gjester og vil vies enda større plass og oppmerksomhet i de nyrenoverte skipene, avslutter Stein Lillebo

TRIMROM: Skipene får nye trimrom med det som nok er landets mest varierte utsikt. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN
TRIMROM: Skipene får nye trimrom med det som nok er landets mest varierte utsikt. Foto: LENA KNUTLI / HURTIGRUTEN Vis mer
 NORSKEKYSTEN:  Her er Hurtigrutens 34 stoppesteder. Grafikk: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET
NORSKEKYSTEN: Her er Hurtigrutens 34 stoppesteder. Grafikk: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET Vis mer