Nå kommer kulda: Slik holder du bilen i vinter-form

Når 20 iskalde minusgrader slår imot deg og bilen din står nediset og forlatt, er det greit å ha gjort hjemmeleksa.

VINTERGLEDE: Bruk tid på å gjøre bilen klar for vinteren, og du får mye bedre og tryggere kjøreegenskaper. Foto: AUTOFIL
VINTERGLEDE: Bruk tid på å gjøre bilen klar for vinteren, og du får mye bedre og tryggere kjøreegenskaper. Foto: AUTOFILVis mer

Et godt batteri er helt nødvendig for å sikre deg et problemfritt bilhold. Og særlig vinterstid. Derfor bør du sjekke spenningen på batteriet før kulda kommer for alvor.
 
Er den for lav, bør batteriet lades. Ifølge undersøkelser kjører norske bilister rundt med batterier som ikke er oppladet til mer enn mellom 60 og 80 prosent av kapasiteten. Under en kaldstart trenger bilen all den strømmen den kan få, og da kan en prosent eller to gjøre utslaget på om du får start på bilen.

DEKK: Sjekk at lufttryket er riktig.
DEKK: Sjekk at lufttryket er riktig. Vis mer

Ha gjerne med batterilader på langtur om du har et dårlig batteri. Rens batteripolene for støv og irr og husk å smøre de inne med vaselin for å forsikre deg om at du har god kontakt. Et bilbatteri kan vare i 10 år. Men er det dårlig, så bytt til et nytt!

Er bilen din gammel, er det også klokt å sjekke ladespenningen. For det hjelper lite om du har verdens beste batteri hvis det ikke lades tilstrekkelig av dynamoen.
 
Sjekk dekkene Kjører du lite, kan dekkene tilsynelatende se bra ut og ha god mønsterdybde. Men husk at gummien eldes og blir hard. Det fører til svakt grep og dårlige egenskaper.

STARTHJELP: Så å si et ekstra batteri.
STARTHJELP: Så å si et ekstra batteri. Vis mer

Korrekt lufttrykk er alfa og omega både når det gjelder sikkerhet, miljø og økonomi. (Husk også reservehjulet). Dekktrykket skal sjekkes når hjulene er kalde!

POLERING: Hjelper deg å unngå saltskader.
POLERING: Hjelper deg å unngå saltskader. Vis mer

Minimumskravet for dekkmønster på vinterdekk er 3 millimeter. Fra og med 1. november er det tillatt å kjøre med piggdekk og/eller kjetting - i de tre nordligste fylkene fra 15. oktober.

Bruk startkabler med omhu Et slitent eller dårlig vedlikeholdt batteri trenger ofte hjelp. Men å starte bilen din med startkabler er ikke risikofritt. Dagens moderne biler er stappfulle av elektronikk som ikke tåler elektronisk «hikke» og overspenning. Det er uansett viktig å bruke startkabler med innebygd overspenningsvern.

Kjøp motorvarmer Du unngår ikke bare dårlig batterikapasitet, men reduserer også motorslitasjen. Samtidig nyter du godt av varm luft inne i kupeen mye tidligere.

Husk oljeskift Motoroljen skal være ny og fersk! Det reduserer faren for motorhavari. Tynn olje gjør at bilen både starter lettere og beskytter motoren bedre når det er kaldt ute.

STARTKABLER: Nyttig, men værs obs. Ikke alle biler er glad i dem.
STARTKABLER: Nyttig, men værs obs. Ikke alle biler er glad i dem. Vis mer

Oljen oppgis i viskositet målt i SAE-grader. En vinterolje for streng kulde, heter vanligvis W5—40, (W står for vinter, 5 hvor tynn oljen er ved kuldegrader og 40 hvor tyktflytende oljen blir ved +100 grader. Dvs. at jo høyere tallet er, jo tjukkere blir oljen).

OLJE: Ny olje med riktig viskositet er viktig.
OLJE: Ny olje med riktig viskositet er viktig. Vis mer

Pass på å bruke riktig olje. Hvilken type du skal bruke står i instruksjonsboka. Husk også at importerte biler gjerne kan ha litt tjukkere olje på motoren enn hva de bør ha en kald vinterdag i Norge.

Sjekk kjølevæske Kontroller kjølevæske/frostvæske slik at denne tåler en krevende vinter og for å unngå frostsprenging i motoren. Kjølesystemet bør tappes, skylles og etterfylles minst annethvert år for å sikre riktig kvalitet på kjølevæsken og hindre dannelsen av rust og avfall. Rust og slagg kan forringe hele systemet og føre til motorskader. Sjekk hvilken kjølevæske som passer din bil.

Vask og polering Det er viktig å utbedre småskader i lakken før vintersaltet får lov til å begynne å virke. Kjøp en lakkstift hos din bilforhandler og reparer små sår i lakken og steinsprutskader. Da unngår du «krokan» og små rustblemmer.

Gi bilen en grundig vask! Husk også å polere bilen grundig. Det er viktig for å beskytte lakken mot salt og annen forurensning som oppstår i løpet av vinteren. Bilen blir dessuten mye enklere å holde ren gjennom vinteren.
God sikt i kulda Saltete veier gir oftere dårligere sikt. Husk også nok spylervæske, og at frontruta er fri for steinsprutskader. Vask vinduene jevnlig - også innvendig! Trafikkfilm reduserer sikten i sola, og du unngår også lettere dugg med rene bilruter.

BATTERIET: Sjekke spenningen.
BATTERIET: Sjekke spenningen. Vis mer

Husk låsolje og silikon på listene. Dører har en tendens til å fryse fast. Bruk låsolje på dørlåsene og silikonstift på dørlistene. Ta også en runde med fett på dørhengslene.