VINSTURISTER:  Coen van Coillie fra Brussel fotograferer portvinen, mens kona konsentrerer seg om smaken på de forskjellige portvinene på vingården Quinta do Seixo. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
VINSTURISTER: Coen van Coillie fra Brussel fotograferer portvinen, mens kona konsentrerer seg om smaken på de forskjellige portvinene på vingården Quinta do Seixo. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DagbladetVis mer

Nå kommer vinreisene for fullt

Det var fotball-EM i 2004 Portugal i som fikk fart i vinturismen i Douro-dalen.

||| DOURO-DALEN (Dagbladet):

Vi har lært mye. Sier de to parene som sitter og smatter på portvin med ost og kjeks til. De to parene, fra Litauen og Belgia, er på vinreise i Douro-dalen. Portugals vakreste område.

- Dette er den beste reisen vi noensinne har hatt, sier Amantas og Zivilé fra Vilnius.
 
Vi møter bare hyggelige folk. Maten er god. Været har vært på topp, opp mot 25 grader og sol de første dagene i oktober.

VINDRUER:  Vinranker i uendelige rekker oppover bratte terrasser fra Douroelva, jordsmonnet er en gul skiferart.  Her er  Touriga Nacional, den mest brukte druesorten.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
VINDRUER: Vinranker i uendelige rekker oppover bratte terrasser fra Douroelva, jordsmonnet er en gul skiferart. Her er Touriga Nacional, den mest brukte druesorten. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet Vis mer

Vi liker naturen her iområdet, skyter Coen van Coille fra ølbyen Brussel inn.

Besøk på vingården Vi er på vingården Quinta do Seixo.
En eksklusiv vingård for portvinsprodusenten Sandeman.
Her er det bare å stikke innom på direkten, en omvisning koster 15 euro og det trengs ingen forhåndsbestilling.

Den nye vinen Først vises den obligatoriske EU-filmen om ansvarlig vindrikking, wine in moderation.

Det er EUs store prosjekt men obligatorisk for den store mengden med vinturister fra land med totalt forskjellige kulturer og drikkevaner som nå strømmer til Europas vinland.

Teorien er at folk gjennom å få vite hvor og hvordan vinen lages skal folk lære seg å nyte vinen i moderasjon, sammen med god mat. Istedenfor å bøtte ned i mengder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaker - Fantastisk, sier Amantas etter å ha smakt seg gjennom de forskjellige portvinstypene hvit, ruby, tawny, vintage og en LBV - den lengst lagrede vintage portvinen.

VINSMAK:   En busslast med vinturister  smaker på vinen på Quinta da Pacheca, en av Dourodalens fineste vingårder. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
VINSMAK: En busslast med vinturister smaker på vinen på Quinta da Pacheca, en av Dourodalens fineste vingårder. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet Vis mer

Det yngste paret har mest sans for de letteste portvinene.
For nå kommer nye generasjoner med sans nye smaker.

Vinturismen Douro-dalen har produsert druer og vin i mange hundre år.

Men det var først fotball EM i Portugal det ble fart i vinturismen.

Folk kom for å se EM i Porto. Så dro de hjem og kom tilbake med familien for se mer.

 MELLOM VINRANKENE:  Turister går på egen hånd med audioguide på øret for å lære mer om vindruer og vinproduksjon på Quinta do Panascal. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
MELLOM VINRANKENE: Turister går på egen hånd med audioguide på øret for å lære mer om vindruer og vinproduksjon på Quinta do Panascal. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet Vis mer

I Douro-området er det dukket opp lekre lukshoteller med golf og spa.

Luksusturisme Her er blitt lekre luksushoteller, som den flotte vingården Quinta da Pacheca, en av de best kjente eiendommene i Douro-regionen og en vingård som er over hundre år gammel.

Gården er oppkalt etter Maria da Pacheca, nå er det nye generasjoner som har tatt over den familiedrevne vingården som var den første som tappet viner under eget navn.

Nå er vingården bygget ut med overnatting i luksusturistklassen, med rom på størrelse med en vanlig Oslo-leilighet og tilsvarende meny.

Druetråkkerne Vi drar videre til den folkelige vingården Quinta da Panascal.
Høyt oppe i åsen over en sideelv til Douro.
På vingården til Fonseca er det hektiske dager. Her kommer dagens druehøst inn.

 DOURODALEN:  Vindruene må høstes manuelt i det bratte terrenget kan man ikke bruke maskiner. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
DOURODALEN: Vindruene må høstes manuelt i det bratte terrenget kan man ikke bruke maskiner. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet Vis mer

Vindruene knuses på den gamle måten, med menn som går rundt og rundt, tråkker og tråkker, synger og synger, fra tidlig morgen til sent på kveld under hektiske druehøstingsdager.

Mens turistene vandrer mellom vinrankene med audioguide for å bli kjent med de forskjellige druesortene som brukes til portvin. Hver eneste vinstokk i Douro-dalen produserer nok druer til én vinflaske.

HVORDAN LAGES PORTVIN: Etter høstingen blir druene presset, i de fleste tilfeller med maskiner. Etter presssingen starter gjærinjgsprosessen. Etter to dager blir mosten helt på fat og det tilsettes Douro-brennevin. Det gjør halvparten av druksukkeret  er intakt i vinen, og det gir portvinen dens spesielle karakter . (kilde: Opplev Portugal. Av Tim Jepson. Spektrum forlag.

MER Å SE I OMRÅDET: 1. Cruise på Douro-elva. 1- 7 dager.
2. Vinturist med guide, busstur eller på egen hånd.
3. Golf i Amarante.
4. Vila Real. Vingården med det berømte bildet på Mateus-flaskene. 
5. Porto. Portugals neststørste by. Europeisk kulturby 2001 står på UNESCOs verdensarvliste. Besøk portvinlagrene i Vila Nova de Gaia.


Les mer: Visit Portugal.com

VINTURISTER:  Vinturister fra Litauen koser seg med Sandeman på vingården Quinta do Seixo i Dourodalen. En gammel vingård med et moderne vinanlegg, kåret til beste private turistprosjekt i 2009. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
VINTURISTER: Vinturister fra Litauen koser seg med Sandeman på vingården Quinta do Seixo i Dourodalen. En gammel vingård med et moderne vinanlegg, kåret til beste private turistprosjekt i 2009. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet Vis mer

 DOURODALEN:  Viner fra Douro ble eksportert til Storbritannia allerede på 1300-tallet. Men det var først i begynnelsen av 1700-tallet  portvin ble tatt på alvor. Foretaksomme briter etablerte egne eiendommer i Portugal etter blokaden mot Frankrike i 1679. JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet.
DOURODALEN: Viner fra Douro ble eksportert til Storbritannia allerede på 1300-tallet. Men det var først i begynnelsen av 1700-tallet portvin ble tatt på alvor. Foretaksomme briter etablerte egne eiendommer i Portugal etter blokaden mot Frankrike i 1679. JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet. Vis mer
PORTVIN:  På Quinta do Seixo lagres portvin i tønner før de i mars måned fraktes ned til til de store portvinslagrene i Vila Nova de Gaia i Porto. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
PORTVIN: På Quinta do Seixo lagres portvin i tønner før de i mars måned fraktes ned til til de store portvinslagrene i Vila Nova de Gaia i Porto. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet Vis mer
PORTVIN:  En gyllen (tawny) portvin på Quinta da Panascal, vingården til Fonseca. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
PORTVIN: En gyllen (tawny) portvin på Quinta da Panascal, vingården til Fonseca. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer