Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå krever SAS betaling for ekstra beinplass

Innfører betaling for de beste setene på sine interkontinentale ruter.

LANGTUR: Når du velger å forhåndsbestille de beste setene i økonomiklasse på SAS' langdistanseruter, må du beretter betale et gebyr på 300 kroner, hver vei. For langbeinte er behovet for ekstra plass stort når alternativet er å sitte 12-13 timer i et trangt sete. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix
LANGTUR: Når du velger å forhåndsbestille de beste setene i økonomiklasse på SAS' langdistanseruter, må du beretter betale et gebyr på 300 kroner, hver vei. For langbeinte er behovet for ekstra plass stort når alternativet er å sitte 12-13 timer i et trangt sete. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Heretter vil det koste deg 300 kroner ekstra, hver vei, hvis du velger de beste setene i økonomiklassen.

Dette gjelder seter med spesielt god benplass, som for eksempel ved nødutgangene.

Ikke i Europa Pressekontakt Tormod Sandstø beroliger med at SAS foreløpig ikke tenker å utvide ordningen, slik at du må betale gebyr for å reservere de mest attraktive setene på innenriks eller Europa-flyvninger.

- Nei, dette er ikke på vår agenda nå, sier Sandstø.

SAS tilbyr allerede at du kan reservere et ekstra sete når du flyr i den såkalte Plus-avdelingen.

For reiser i Norge koster ekstrasetet 1000 kroner, mens det på Europa-rutene kreves 1500 kroner for å kunne boltre seg litt ekstra uten å skrubbe borti sidemannen.

Usolgte blir gratis Sandstø tror det er en marginal kundegruppe som er spesielt opptatt av å bestille de beste setene.

- De mest prisbevisste kundene våre bryr seg ikke om at det blir mulig å forhåndsbestille sitt favorittsete, sier han.

- Dessuten vil eventuelt usolgte betalingsseter bli gratis tilgjengelig for enhver når innsjekkingen starter 22 timer før avgang. Da tildeles setene etter førstemann til mølla-prinsippet, sier Sandstø.

Sjekk setet For å finne de beste setene, kan det være smart å sjekke seatguru.com. Her finner du opplysninger om hvordan all verdens flyselskaper har innredet sine flytyper.

BEINPLASS: Du må betale 300 kroner for å velge de beste setene på SAS' interkontinentale flyruter. For å nyte tilværelsen i businessclass (bildet), er prisen en helt annen... Foto: SAS
BEINPLASS: Du må betale 300 kroner for å velge de beste setene på SAS' interkontinentale flyruter. For å nyte tilværelsen i businessclass (bildet), er prisen en helt annen... Foto: SAS Vis mer

De fleste flyselskaper praktiserer allerede en eller annen form for gebyr for å kunne velge de beste og mest komfortable setene.

KLM og Air France tar seg ekstra betalt til og med hvis du velger sete ved nødutgang, selv på ruter som mellom Norge og Amsterdam og Paris.

Også selskaper som Lufthansa og Iberia har innført betaling for de beste sitteplassene.

Det samme gjelder i Norwegian og andre lavprisselskaper, der det også kreves et gebyr for å reservere et hvilket som helst sete når du reiser med økonomiklassebillett.