Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå lages det flest barn

Det er populært å få baby i august.

HØYTID FOR Å LAGE BARN: August er en svært travel måned på landets fødeavdelinger. Vil du også ha et augustbarn, er det nå det må skje. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
HØYTID FOR Å LAGE BARN: August er en svært travel måned på landets fødeavdelinger. Vil du også ha et augustbarn, er det nå det må skje. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det ikke lenger i sommerferien de fleste barna unnfanges.

August er nemlig den måneden de ble født flest barn her i landet i 2009, noe som betyr at november har blitt den nye høytiden for å lage barn, ifølge fødselsstatistikk fra Statistisk Sentralbyrå.

Flest fødsler i sommermånedene Mens april i en årrekke var på topp med tanke på når det var flest fødsler i Norge, har det de siste årene blitt født flest om sommeren.

De travleste månedene på fødeavdelingene er fra april til september, og mai, juni, juli og august er de månedene med flest fødsler. I august ble det født 5 517 barn.

- At august var på topp i 2009, er tilfeldig. Hvor mange som blir født hver måned varierer fra år til år. Men jevnt over fødes det flere i sommermånedene. Det er nok mange som synes det passer fint å få barn da, sier sosiolog og seniorforsker Trude Lappegård i Statistisk Sentralbyrå.

I november og desember er det derimot rolig på fødestuen. I desember 2009 ble det født 4 654 barn.

Lager barn i juleferien Årsaken til at det er så få fødsler i desember, har først og fremst sammenheng med at det ikke blir satt i gang fødsler eller planlagt keisersnitt i juleferien.

Men i denne perioden unnfanges mange barn, noe som viser seg på fødselsstatistikken i september.

I 2009 ble det født 5 329 barn i september, like mange som i april - en måned som tradisjonelt har toppet fødselsstatistikken, fra 1970 og helt frem til de seneste årene.

Kan være godt planlagt Seniorforsker Trude Lappegård understreker at det kan være mye forskjellig som spiller inn for den enkelte familie, og det er vanskelig å si noe om hvorfor nettopp sommeren er den travleste tiden på fødeavdelingene.

- Noen planlegger kanskje å få barn på våren, blant annet fordi de ikke ønsker å gå høygravide i de varmeste sommermånedene, og fordi de ikke ønsker å få barn midt på den kaldeste vinteren, sier Lappegård til BarniMagen.

At det gjerne kan ta et par måneder eller mer å bli gravid når man sluttet med hormonell prevensjon, gjør at det blir sensommer eller tidlig høst i stedet.

Seniorforskeren ser dessuten ikke bort fra at det kan være praktiske grunner til at foreldre ønsker å få barn nettopp juli/august.

- Det kan være at flere peiler seg inn mot å føde om sommeren for å kunne ha permisjon i skoleåret som følger når barnet er født. Barnehagenes hovedopptak er 1. august, så da vil barnet være litt over ett år gammelt om det skal begynne i barnehagen når foreldrepermisjonen er utløpt. Det kan passe bra for noen, tror Lappegård.

Lite kos om vinteren? Mens høsten er en tid hvor mange barn unnfanges, ser det ut til å være heller laber sengeaktivitet i vintermånedene januar, februar og mars.

Kate Elin Søyland, samlivsterapeut og daglig leder i privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes, ser ikke bort fra at den mørke, kalde årstiden kan føre til at sexlysten dabber av.

- Ut fra hva kunder forteller meg, så er det ikke utenkelig at årstidene kan påvirke sexlysten. Men det varierer nok fra par til par, sier Søyland til BarniMagen.

- Få barn når du har det bra Viktigere enn årstiden, tror samlivsterapeuten det gjelder å få barn når paret har det bra selv.

- Da har man mer energi, mener Søyland.

Men hun ser fordelen med å lage barna om høsten, og få et sommerbarn.

- Har man allerede skolebarn i huset, kan et sommerbarn gjøre at de store barna får ta mer del i den første tiden, og det knytter familien sammen, sier hun.

- Men som familieterapeut er det viktigst for meg at paret selv finner den årstiden som passer dem best. De kan for eksempel spørre seg hvilken årstid de selv liker?

Terapeuten har en klar oppfordring til par som forsøker å få barn:

- Uansett årstid, prøv å nyte sexen og nyte det å bli foreldre, selv om hverdagen er hektisk. Tenk forebyggende og prioriter parforholdet. Husk at det å vise at man er glad i hverandre, er den største gaven dere som foreldre kan gi barna.

Les også:

Sjekk om du er fertil om fem år

Slik øker du sjansen for å bli gravid

Her smitter graviditet

Slik blir kroppen din under graviditeten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!