Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå: Politiet tar grep om pass-kaoset

Vil ha slutt på ukelange passkøer.

PASSKIOSKEN: Disse passkioskene skal byttes ut neste år. Men i sommer går de for fullt. Nå skal enda flere få hjelp før sommeren. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector 
PASSKIOSKEN: Disse passkioskene skal byttes ut neste år. Men i sommer går de for fullt. Nå skal enda flere få hjelp før sommeren. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politidirektoratet har gitt landets politikamre beskjed om å så raskt som mulig utvide antall arbeidstimer for nordmenn som er på jakt etter nytt pass. Etter at det ble innført elektronisk timebestilling ved veldig mange politistasjoner er køene blitt ukelange.

I et telefonmøte mellom Politidirektoratet og landets politimestere onsdag fikk politidistriktene beskjed om at situasjonen må under kontroll så fort som mulig. Og at tiltak må iverksettes for å ta unna køene.

Rekordmange vil ha pass

– Vi hadde et møte med landets politidistrikter for å skaffe oss en oversikt over situasjonen akkurat nå, og for å forsikre oss om at det iverksettes tiltak før hovedsesongen for pass-søknader, sier fagdirektør i Politidirektoratet, Atle Roll-Matthiesen.

– Hvorfor oppstår situasjonen med de lange køene og ventelistene etter at politiet innførte elektronisk timebestilling for pass-søknader?

– Vi utsteder mange flere pass enn tidligere. I hele fjor utstedte vi 700 000 pass. I mai i år ble det utstedt 20 prosent flere pass enn på samme tid i fjor.
For mange politistasjoner betyr dette overtidsarbeide og ekstra bemanning i ukene fram mot sommerferien.

Les mer: Nå slår politiet pass-alarm

Er du rammet av pass-kaoset, eller har spesielle historier knyttet til pass? Tips oss!

– Hvem skal få hjelp?

– Vi skal omdisponere ressursene og åpner for enda flere timer allerede fra fredag før pinse, sier leder ved forvaltningsavdelingen, Randi Finnestrand, ved Søndre Buskerud politidistrikt i Drammen.

Slik blir det også mange andre steder i landet.

– Vi har i det siste merket vi merket en stor pågang fra personer fra Oslo og Bærum fordi timebestillingen der var sprengt for de neste fire ukene. Den første ledige timen hos oss var utgangspunktet 28. juni.
Men jeg skal nå se på maskinene våre for å utvide timetallet. Til nå har vi hatt siste time klokka 14.25 på ettermiddager. Men allerede fra fredag 2. juni blir det flere som kan få time hos oss, sier Randi Finnestrand.

Samtlige av landets politikamre i Norge har nå fått beskjed om å se på hvordan de kjapt kan hjelpe flere av de fortvilte pass-søkerne.

Ved mange av politistasjonene har det rett og slett vært umulig å få bestilt time fordi timelistene for fire uker fremover var fulltegnet. Dermed har veldig mange måtte stå i kø for drop-in-timer eller håpe på at de med timebestilling ikke dukket opp. For familier med små barn har situasjonen vært ekstra prekær, siden også barna må være med når man søker pass.

PASS I NORDEN: Husk å ta med deg pass også når du reiser i Norden i sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector 
PASS I NORDEN: Husk å ta med deg pass også når du reiser i Norden i sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector  Vis mer

Nødpass-redningen

– Vi har hatt en stor økning av folk som kommer hit for å få nødpass fordi det ikke har vært mulig å få pass ved politiet på hjemstedet. Noen rett og slett forlanger at vi skal kunne skaffe dem pass, fordi flyet går om kort tid, sier fungerende seksjonsleder ved Gardermoen politistasjon, Atle Opheim.

– Vi hjelper folk så godt vi kan. Men dersom det er andre oppgaver som er viktigere så må nødpassutstedelse vente.

Politistasjonen på Gardermoen utsteder ikke ordinære pass. Og nødpasset, som koster det samme som vanlige pass, gjelder bare for en kort periode.

Hele Norges coronakart