Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå reiser rekordmange til byen som aldri sover

Her er høstens norske storbyfavoritter.

NEW YORK: I år som i fjor er det New York som troner på toppen over nordmenns storbyferiefavoritter hos reisebyrået Ticket - Norges nest største fritidsreisebyrå. Tre ganger så mange har foreløpig bestemt seg for å ta turen over Atlanteren denne høsten mot samme tid i 2011. Foto: GARY HERSHORN / REUTERS/ NTB SCANPIX
NEW YORK: I år som i fjor er det New York som troner på toppen over nordmenns storbyferiefavoritter hos reisebyrået Ticket - Norges nest største fritidsreisebyrå. Tre ganger så mange har foreløpig bestemt seg for å ta turen over Atlanteren denne høsten mot samme tid i 2011. Foto: GARY HERSHORN / REUTERS/ NTB SCANPIX Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise

(Dagbladet): Sommerferien er over for de fleste, men det er ingen ting som tyder på at nordmenn har tatt sin siste flytur i år.

Antall nordmenn som skal reise på storbyferie denne høsten, øker nemlig så langt med over 50 prosent sammenlignet med fjoråret, viser ferske tall fra reisebyrået Ticket.

Årsaken til veksten hos reisebyrået kan ha flere årsaker, forklarer markeds- og administrasjonssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

- Alle prisene har gått ned, fra små justeringer til over en tusenlapp. Både billige flybilletter og ikke minst en dårlig sommer kan være med å påvirke salget, sier hun til Dagbladet.

New York på topp I år som i fjor er det New York som troner på toppen over nordmenns storbyferiefavoritter.

LONDON: Stadig flere reiser til London. Hovedstaden ligger i år som i fjor på andreplass over de mest populære storbyene på Tickets statistikk denne høsten. Både SAS og Norwegian opplever en vekst i antall reiser hit. Foto: PETTER LØKEN
LONDON: Stadig flere reiser til London. Hovedstaden ligger i år som i fjor på andreplass over de mest populære storbyene på Tickets statistikk denne høsten. Både SAS og Norwegian opplever en vekst i antall reiser hit. Foto: PETTER LØKEN Vis mer

Tre ganger så mange har foreløpig bestemt seg for å ta turen over Atlanteren denne høsten mot samme tid i 2011, for å besøke byen som ifølge Frank Sinatra ikke sover.

Også andre og tredjeplass på lista er like med fjoråret, henholdsvis London og Barcelona.

Men innen 15. august i år, hadde 35 prosent flere bestilt tur til den britiske hovedstaden sammenlignet med sist høst.

Femdobling til Istanbul Høstens overraskelse er likevel Istanbul, som med en femdobling klatrer fra 17. til sjuendeplass på lista.

Lave besøkstall i 2011, sammen med at det nå går direktefly til den tyrkiske storbyen, er med på å forklare den enorme veksten.

Selv om tilsvarende statistikk i fjor holdt stikk, gir lista ifølge Wolff Andresen en foreløpig pekepinn på hvor vi setter kursen denne høsten, selv om noen av de varmeste byene kanskje vil falle litt utover høsten.

- August og september er de store månedene for booking. Det kan hende Istanbul går litt ned, og København litt opp, sier hun.

København-nedgang Danmarks hovedstad er nemlig overraskelse nummer to. Norgesfavoritten faller seks plasser fra fjerde til tiende, og opplever en nedgang i bestillingene på 40 prosent hos reisebyrået.

Riga faller mest, med 65 prosent, ifølge Ticket.

- København er vår hjemby nummer to, men når det har blitt såpass mye billigere å fly enda lenger kan vi like godt reise andre steder, sier Wolff Andresen.

For nordmenn vil ut på tur. I en undersøkelse Respons analyse utførte for reisebyrået i april, svarte så mange som 75 prosent at de planlegger like mange eller flere reiser i år sammenlignet med 2011.

Savner sola Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, bekrefter veksten.

- Tickets tall stemmer godt, bortsett fra nedgangen til København, sier han.

ISTANBUL: Istanbul har klatret fra 17. til sjuende plass på lista over de så langt mest populære storbyene hos reisebyrået Ticket denne høsten. Her den Blå Moskeen med sine seks minareter. Foto: EIVIND PEDERSEN
ISTANBUL: Istanbul har klatret fra 17. til sjuende plass på lista over de så langt mest populære storbyene hos reisebyrået Ticket denne høsten. Her den Blå Moskeen med sine seks minareter. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

SAS opplever en generell vekst i salget til alle sine destinasjoner, også den danske hovedstaden.

- Populariteten rundt storbyer er enorm, og vi drar gjerne lenger sørover noe som reflekterer et savn etter sol, sier han.

Bedre tilgjengelighet At New York ligger i tet er ikke overraskende for Johansen. Han mener storbyen på mange måte er en erstatning for London, selv om SAS også har en vekst hit.

En ting er at det er billig å fly.

En annen er flynettet som gjør at nordmenn de fleste steder i landet kan våkne i egen seng, og likevel lande klokken 13.00 i New York lokal tid, mener han.

Store billigkampanjer Både SAS og Norwegian har store kampanjer denne høsten.

Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, forteller til Dagbladet at også de opplever økt etterspørsel:

- Når det gjelder storbydestinasjoner opplever vi at enda flere nordmenn ønsker seg en storbyopplevelse nå i høst enn på samme tid i fjor, sier han.

Flere reisende Heller ikke Norwegian har nedgang i antall reisende til København:

- Vi opplever enstikk motsatt trend. Vi ser at enda flere reisende fra Trondheim, Oslo og Bergen ønsker å dra til København i høst sammenlignet med samme periode i fjor, sier Sandaker-Nielsen.

Fra 10-årsjubilanten Norwegian er det foreløpig Stockholm som kan vente seg flest norske gjester, forteller informasjonssjefen.

Selskapet har København på andreplass, og også Praha, Budapest og Krakow inne på topp-ti.

KØBENHAVN: Reisebyrået Ticket har en nedgang på 40 prosent i bestillingene til København denne høsten, mens flyselskapene SAS og Norwegian opplever en vekst i antall reisende til de to byene. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
KØBENHAVN: Reisebyrået Ticket har en nedgang på 40 prosent i bestillingene til København denne høsten, mens flyselskapene SAS og Norwegian opplever en vekst i antall reisende til de to byene. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media