SMILENDE MAT: Gravlaks med posjert egg er bare lekkert. - Skaffe deg god gravlaks og litt søt sennepssaus, sier Charlotte Mohn. Alle foto: Håkon Eikesdal
SMILENDE MAT: Gravlaks med posjert egg er bare lekkert. - Skaffe deg god gravlaks og litt søt sennepssaus, sier Charlotte Mohn. Alle foto: Håkon EikesdalVis mer

Nå setter vi våren på menyen

Det lukter vår i Hedmark. Det har kokka på Opaker tatt konsekvensen av med de vårlige rettene hun har på menyen.

||| OPAKER GÅRD I Hedmark (Dagbladet): Vinteren har vært lang. Ikke minst i
innlandet på Østlandet. Sterk kulde og mye snø i flere måneder. Grønnfargen
begynner å ta over for det hvite dekket, og det har inspirert Dagbladets
kokk Charlotte Mohn denne formiddagen.

— Lysere dager gjør det lettere å tenke mat, sier Charlotte.

Festmat

Hun frister med asparges, gravlaks, jordskokksuppe og rømmegrøt. Selvsagt
med tilbehør.

Asparges er en tidlig grønnsak. Den er herlig på farge, duft og smak.
Sammen med hollandaisesaus og litt skinke er det bare lekkert.

— Dette er godsaker, det, sier Charlotte og anbefaler:
— Sett av nok tid til å spise ferske råvarer.

Hun framhever at det er så enkelt med to-tre smaker — som er himmelrike i
munnen.

— Hvorfor gjør vi kokker det så vanskelig, spør Charlotte og
svarer: La råvarene gjøre jobben.

Smørbrød som smiler
Gravlaks med porsjert egg er ett smørbrød som smiler til deg, syns
kjøkkensjefen på Opaker. Hun minnes læretida på kunstnerestauranten Blom på
Karl Johan i Oslo.

— De høye smørbrødene var fristelser — og favoritten for meg var
gravelaks med porsjert egg, sier Charlotte.

Hun anbefaler at du får tak i god gravlaks og litt søt saus. Med et stort
hjembakt stykke brød blir det et helt måltid.

En glemt grønnsak
Jorskokksuppe — hvem i all verden spiser det? Var spørsmålet undertegnede
stilte på kjøkkenet på Opaker.

— En glemt grønnsak i mange, mange år, svarer Charlotte. —Men nå er den
heldigvis tilbake.

Hun forsøker å minne om at vi levde på jordskokk før poteten inntok det
norske matbordet.

— Suppa smaker veldig godt, sier Charlotte og får full støtte fra nettstedet
frukt.no:

MATTRADISJON: Rømmegrøt.
MATTRADISJON: Rømmegrøt. Vis mer

—Jordskokksuppe har en pikant nøtteaktig smak som de fleste vil like. Rask
å lage — sunn å spise.

Hører sommeren til
Noe av det norskeste på matbordet er rømmegrøt. Hvilken utenlandsk turist
er ikke blitt lurt til å smake på denne mattradisjonen.

—Rømmegrøt hører sommeren til, sier Charlotte. —Og kjøpegrøt er faktisk
helt greit.

Rømmegrøt kan brukes som dessert — eller som et måltid. Foretrekker du det
siste er varianter med ørret eller spekemat langt fra uvanlig.

—Det er deilig med våre tradisjonsretter, sier Charlotte Mohn til
Dagbladet. —Vi lager det forskjellig ut fra hvor vi bor.

Her er oppskriftene:
Asparges med hollandaise
15 minutter

2 bunter asparges
2 eggeplommer
300 g smør, smeltet
1 ss eddik
Salt, pepper

Slik gjør du det:

- Skrell den nederste delen av aspargesen og kutt av den nederste centimeteren.
- Kok de knapt møre i lettsaltet vann, ca to minutter.
- Pisk eggeplommene sammen med eddik over vannbad til de så vidt tjukner.
- Pisk inn det smeltede smøret i en tynn stråle.
- Tjukkelsen på sausen kan justeres med litt vann.
- Smak til med salt, pepper og evt. mer eddik eller sitron.
- Sausen serveres lun over aspargesen.

Vinanbefaling: Varenr. 10655 Les Caillottes Sancerre 2008, Frankrike kr 159,90. Frisk og tiltalende Sancerre til denne vårlige retten.

Rømmegrøt
25 minutter

2 beger seterrømme
1 dl semulegryn
3 ss hvetemel
ca. 7 dl melk
Salt

Slik gjør du det:

- Kok rømma i 5 minutter.
- Tilsett semulegryn og hvetemel og kok til fettet begynner å skille seg ut.
- Skum av fettet og server dette ved siden av.
- Tilsett kokende melk til passe tykkelse og kok i 10 minutter.
- Smak til med salt. Grøten skal være lett syrlig.
- Ha på smeltet smør, sukker, kanel og evt. rosiner.
- Serveres sammen med flatbrød og spekemat.

Ølanbefaling: Varenr. 2643 Aass Bock, kr 29,50. Et godt glass med saft fungerer, eller en frisk øl som denne.

Gravlakssmørbrød med posjerte egg
20 minutter

4 skiver godt brød
Grønn salat
12-16 skiver gravlaks
4 egg
1 ss salt
1 ss eddik

TIDLIG GRØNNSAK: Asparges er for mange selve smaken av våren. Her servert med hollandaisesaus.
TIDLIG GRØNNSAK: Asparges er for mange selve smaken av våren. Her servert med hollandaisesaus. Vis mer

Slik gjør du det:

- Legg salat og gravlaksskiver på brødet.
- Kok opp ca 2 dl vann med salt og eddik.
- Knekk ett og ett egg i en kopp.
- Rør med en skje rundt i vannet slik at det snurrer rundt.
- Slipp ett og ett egg oppi, vannet må ikke koke.
- La eggene trekke i 3-4 minutter ved kokepunktet til hviten har samlet seg og plommen fortsatt er bløt.
- Legg de deretter i iskaldt vann slik at kokeprosessen stopper.
- La de så renne av seg og legg et posjert egg på hvert smørbrød.
- Server gjerne søt sennepssaus til.

Vinanbefaling: Varenr: 56706 Cono Sur Gewürztrimainer 2008/2009, Chile, kr 99,90. Denne friske og rike vinen gjør seg til laksen med posjerte egg.

Jordskokksuppe
40 minutter

500 g jordskokk
1 liten løk
1 hvitløksfedd
5 dl h-melk
5 dl vann eller kylling-/grønnsakskraft
Salt, pepper og sitron

Slik gjør du det:

- Skrell jordskokk og løk og del de i grove terninger.
- Ha de i en kjele sammen med hvitløk, melk og vann/kraft.
- Kok suppa til jordskokkene er godt møre, ca. 20 minutter.
- Smak til med salt, pepper og sitron.
- Serveres med godt brød og gjerne noen dråper trøffelolje oppå.

GLEMT GRØNNSAK: Jordskokksuppe
GLEMT GRØNNSAK: Jordskokksuppe Vis mer