Nå skal du kunne bestille taxi over nesten hele verden med et par tastetrykk

Lanseres i Norge i dag.

TAXI-BESTILLING: Appen som er tilgjengelig for iPhone, Android og Windows Phone-telefoner, er gratis, og skal ifølge selskapet gjøre at du ved noen tastetrykk etterhvert skal kunne bestille taxi over store deler av verden. Illustrasjon: CLICK A TAXI
TAXI-BESTILLING: Appen som er tilgjengelig for iPhone, Android og Windows Phone-telefoner, er gratis, og skal ifølge selskapet gjøre at du ved noen tastetrykk etterhvert skal kunne bestille taxi over store deler av verden. Illustrasjon: CLICK A TAXIVis mer

(Dagbladet):• Flere reisesaker på db.no/reise.

I dag lanseres taxi-appen Click A Taxi i Norge.

Appen som er tilgjengelig for iPhone, Android og Windows Phone-telefoner, er gratis, og skal ifølge selskapet gjøre at du ved noen tastetrykk etterhvert skal kunne bestille taxi over store deler av verden.

Appen bruker GPS-en på telefonen din til å lokalisere hvor du befinner deg. Så langt fungerer tjenesten i Skandinavia, på torsdag lanseres den i Storbritannia, mens Tyskland står for tur i juli:

- Vi satser på å dekke hele den vestlige verden innen et snaut år, sier Jostein Pedersen, som er selskapets sjef for det nordiske markedet.

Dansk idé Appen er en dansk idé, og danskene har brukt løsningen i et halvt år allerede.

I Oslo har Click A Taxi inngått en avtale med Christiania Taxi, som er byens tredje største taxisentral. De jobber også med å få på plass en avtale med andre taxiselskaper.

- Vi har forhåndsvalgt selskaper i hver by. Vi ønsker å bruke seriøse aktører med god pris og store flåter, som for eksempel ikke har ekstreme priser til og fra flyplassen. På den måten vil vi hjelpe forbrukeren til ikke å bli lurt, sier Pedersen.

På sikt er målet å inngå avtaler med flere selskaper, forteller han.

Reise-app Befinner du deg i utlandet, skal du altså slippe å lete fram taxiselskaper eller stå i telefonkø for å bestille:

- Målet er en taxi-app for hele verden. Du skal kunne bestille uansett hvor du er, sier Pedersen.

Er du i et område i Norge eller resten av verden der Click A Taxi ikke har avtale med noe selskap, går bestillingen via et callsenter i Romania som ringer opp bestillingen for deg, forklarer han.

Deretter tikker det inn push-varsler på telefonen din om at bestillingen er foretatt og hva som er beregnet ventetid.

Spent på bruken Konkurrenten Norgestaxis daglige leder i Oslo, Erlend Eidsvoll, vil ikke ta noen stilling til hva den nye taxi-appen har å si for konkurransen om kundene:

- Vi har akkurat lansert vår egen app, og det er spennende å se at det skjer mye på app-fronten. Men det er også spennende å se om det er noe forbrukerne kommer til å bruke, sier han.

Ikke minst gjelder det med tanke på begrensninger som følge av kostnader for forbrukeren ved nedlasting av datatrafikk på smarttelefonene utenfor Norges grenser, påpeker han.

Takket nei Oslo Taxi takket nei til et samarbeid med Click A Taxi:

- Fordi vi mente det var uklart hvilket ansvar Click A Taxi har overfor kunden dersom turen går skeis, sier informasjonssjef i Oslo Taxi Lars Dolva.

Han mener likevel det er veldig bra med innovasjon, og ser logikken i bruke apper:

- Vi vil ha direktekontakt med kunden selv, og lanserer en egen app i august som er fullt integrert med våre systemer, sier han. 

Selskapets ansvar I utlandet belastes datatrafikk på telefonen din, og en bestilling koster ifølge Jostein Pedersen mellom halvannen og to kroner avhengig av operatør.

Og bestiller du taxi gjennom Click A Taxi, er det taxiselskapet du har bestilt turen med som har ansvaret for deg som kunde, forteller han:

- Vi videreformidler bestillingene fra selskapene. Skulle noe uforutsett oppstå er det taxiselskapene som har ansvaret, sier Pedersen.

Men om en drosje av en eller annen grunn ikke skulle dukke opp, vil du som kunde få beskjed om det via appen:

- Vi videreformidler all informasjon fra taxiselskapet og på den måten får kundene mer informasjon enn i dag, sier han.

På en dag som nyttårsaften da det i utgangspunktet er vanskelig å bestille taxi, vil du gjennom appen få beskjed dersom det ikke finnes tilgjengelige biler i området:

- Finnes det ikke biler å oppdrive, da finnes det ikke biler, avslutter Pedersen.