Nå skal juletrærne være pistrete

Skal du ha et trendy juletre i år skal det være skjevt, krokete og pistrete.

PISTRETE: Nå skal juletrærne være pistrete, og gjerne også skjeve. ILLUSTRASJONSFOTO: Sveinung Bråthen
PISTRETE: Nå skal juletrærne være pistrete, og gjerne også skjeve. ILLUSTRASJONSFOTO: Sveinung BråthenVis mer

For de aller fleste skal juletreet være fyldig, frodig og grønt, og edelgrana troner på toppen som den mest populære blant nordmenn.

Men de siste årene har en ny juletre-trend sneket seg inn på markedet. I sterk kontrast til den voluminøse edelgrana og helt i tråd med shabby chic stilen, fremstår sedertre juletrær som alt annet enn frodige og fyldige.

De er skjeve, rare og litt pistrete. Men likevel sjarmerende, mener mange.

- Jeg har sett stadig fler høye, tynne nåletrær med ujevn og spredte grener, særlig i danske reportasjer og reklamekampanjer, forteller Eva Høydalsvik, redaksjonssjef i BoligDrøm. Hun har også blogget om den nye trenden på BoligDrøm sin blogg.


Sedertre Sedertrær er en treslekt i furufamilien, som består av fem arter bartrær.

-Den vanligste og mest populære i Norge er Libanon-seder, forteller Stein Arne fra Blomst af Hansen på St. hanshaugen til klikk.no

De har ført sedertre juletrær i fire år nå, og opplever etterspøsel fra folk som har sett de i interiørmagasiner.

- Jeg så at trenden kom med shabby chic stilen noen år tilbake, forteller Stein Arne.

- Trærne er rare og skakke, men samtidig annerledes og sjarmerende. Det er mange som synes de er interessante, men foreløpig kan de være en dyr affære. De koster fra 1200 kroner og oppover.

Han forteller videre at trærne er Libanons nasjonalplante, og at de som kommer til Norge gjerne er ti år gamle og har blitt yrket på en planteskole i Italia.

- De vokser utrolig sakte og kan være litt av et kunststykke å holde i live, avslutter han. De egner seg egentlig best i en vinterhage uten at det må bli for kaldt. Samtidig må det heller ikke bli for varmt, for da kan de utvikle sykdommer.

Trær i tiden Hos Finn Schjøll Blomster og Kransebinderi i Rosenkrantz gate har de sedertre juletrær for tredje året på rad.

- Vi pleier å foreslå sedertre juletrær til de som ønsker noe røffere og råere, forteller Dag Ragnar.

- Det hender vi bruker de til ulike eventer og firmafester, og da ønsker ofte firmaene å beholde trærne etterpå, avslutter han

Elsker atmosfæren - Vi har hatt sedertre for salg i et par-tre år nå. Jeg var faktisk av de første som tok inn både sedertre og oliventre til Norge, sier Anne Mina Lillelien, innehaver av MinaMilanda.

BØTTE: Sedertre selges vanligvis i potte. Disse er fra MinaMilanda FOTO: Eva Høydalsvik
BØTTE: Sedertre selges vanligvis i potte. Disse er fra MinaMilanda FOTO: Eva Høydalsvik Vis mer

Sedertre er middelhavsplante, og Anna Mina tror at gråtonen og formen på treet gjør at det passer veldig godt inn i interiørtrendene nå. Selv elsker hun sedertreet:

- Jeg elsker atmosfæren det skaper!

Boligdrøm og Klikk Bolig er begge eid av Hjemmet Mortensen.

Les også:

Småkryp i juletreet

Julegaver til hjemmet

Julegaven som aldri slår feil

Det beste juleølet fra butikken

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

RART OG RUFSETE: Sedertre trærne har en rar og rufsete fremtoning som mange synes er sjarmerende. FOTO: Martin Sølyst/Linnea Press
RART OG RUFSETE: Sedertre trærne har en rar og rufsete fremtoning som mange synes er sjarmerende. FOTO: Martin Sølyst/Linnea Press Vis mer