- Åpenhet viktig for å sikre seg mot gjengangere

Nå skal konkursrytterne stoppes

Regjeringen vil gjøre det enklere for alle å få innsyn i hvem som har konkurskarantene. Forslaget kommer etter Dagbladets konkurs-avsløringer.

MILLION-JOBB: Stortinget vedtok før jul i 2017 et forslag fra Arbeiderpartiet om å sørge for at informasjon om konkurskarantene blir offentlig tilgjengelig. APs forslag kom etter at Dagbladet avslørte hvordan en mann med konkurskarantene ordnet en million-jobb på Oslo kommunes byggeplass til en mann med livsvarig næringsforbud. Foto: Lars Eivind Bones
MILLION-JOBB: Stortinget vedtok før jul i 2017 et forslag fra Arbeiderpartiet om å sørge for at informasjon om konkurskarantene blir offentlig tilgjengelig. APs forslag kom etter at Dagbladet avslørte hvordan en mann med konkurskarantene ordnet en million-jobb på Oslo kommunes byggeplass til en mann med livsvarig næringsforbud. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De fleste høringsinstansene er positive til forslaget, mens noen mener det ikke går langt nok. Datatilsynet er på sin side kritisk til å lempe på identifikasjonskravene.

I dag er konkursregisteret, som drives av Brønnøysundregistrene, i praksis lukket for allmennheten.

Det kreves «sikker identifikasjon» - fullt fødselsnummer - for å få vite om en gitt person har karantene. En oversikt over historiske karantener, altså om vedkommende har vært ilagt konkurskarantene tidligere, finnes ikke.

Ifølge konkursregisteret som Dagbladet offentliggjorde i fjor høst, er over 630 personer ilagt konkurskarantene (2018-tall).

Trykk her for å lese mer om hvordan vi gikk frem for å finne navnene, og hvorfor vi valgte å gjøre dem offentlige.

Konkursregisteret skal ifølge loven være åpent for alle. Men verken offentlige innkjøpere eller vanlige forbrukere har tilgang til folkeregisteret. Pressen kan få innsyn i fødselsnummer ved enkeltforespørsler til Folkeregisteret, men for folk flest er dette lite tilgjengelig.

Nå foreslår regjeringen at det ved forespørsel om en person er ilagt konkurskarantene skal være tilstrekkelig at det oppgis etternavn og ett fornavn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer