Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå skal passet bli nytt

Både farge og gyldighetstid kan endres.

BLIR NYTT: Passet skal få ny design, som kan innebære at det får en annen farge.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX
BLIR NYTT: Passet skal få ny design, som kan innebære at det får en annen farge. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

DinSide.no: Innen et par år skal det norske passet fornyes, også utseendemessig. I den forbindelse har Politidirektoratet utlyst en egen konkurranse om design av nytt norsk pass.

- Passet har hatt samme grunndesign siden 1993. Nå har vi mulighet til å gjøre noe helt nytt, sier Monica Thuv i Kripos til DinSide.

Les også hvorfor du ikke kan fikse på det ødelagte passet ditt.

Rødfargen kan ryke Det er i forbindelse med arbeidet med nytt norsk pass og utarbeidelsen av nasjonalt ID-kort, at man nå benytter anledningen til også å fornye det norske passets design. 

IDeALT-programmet (se faktaboks) i Politidirektoratet har det faglige ansvaret for nytt pass og nasjonalt ID-kort sammen med Kripos. 

De påpeker at utformingen av et nytt pass skjer med utgangspunkt i strenge kriterier til sikkerhet. Samtidig skal designet reflektere at det er snakk om et verdidokument.

Kriteriene sier derimot ikke noe om det folk flest kanskje forbinder det norske passet med, nemlig rødfargen. Og det er slett ikke sikkert at vi har med oss et rødt pass på reisen om noen få år. 

- Fargen er ikke satt, den kan bli en annen enn i dag, forteller Thuv.

Riksvåpenet derimot, er det mer sannsynlig at man vil finne også på det nye passet.

- Er det noe sted man kan forvente bruk av riksvåpenet, er det antakelig på passet, sier Thuv.

- Trenden er at levetida på ID-dokumenter går ned. Vi vurderer derfor om passet og det nasjonale ID-kortet bør ha en gyldighet på fem eller ti år, men det er det eventuelt opp til de folkevalgte å bestemme, sier John Kristian Thoresen i Politidirektoratet.

Design som gir stolthet Konkurransen om å designe nytt norsk pass arrangeres i samarbeid med Norsk designråd, som håper på kreative bidrag til det nye designet.

Av de som melder sin interesse for å delta i konkurransen, med frist innen 3. mars, blir det valgt ut 5-8 kandidater som går videre i konkurransen.

Designen som til slutt blir valgt ut fra bidragene til disse kandidatene, skal danne grunnlag for en ny, nasjonal enhet for designen til norske ID-kort, både pass og nasjonalt ID-kort.

Ifølge Knut Bang i Norsk designråd ønsker de en design som er relevant i mange år fram i tid. De er også opptatt av å få fram en design som kan gi folk en større følelse av eierskap til passet.

- Vi vil at folk skal føle stolthet over passet sitt, og håper å finne en design som passer til brukere i alle aldre, og som er tilpasset en annen type bruk enn i dag, sier Bang til DinSide.

Det er første gang man arrangerer en slik konkurranse for å designe et nytt pass, og så langt har responsen vært god.

- Det er mange som har vist interesse så langt, forteller Bang.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Mer om pass og ID fra DinSide:
Visste du at politiet kan nekte deg nødpass?
Pass på signaturen din
Les også hvordan du unngår å bli utsatt for ID-tyveri

Hele Norges coronakart