HERLIG SOMMERMAT: Krydrede kjøttboller med grillet paprika og potetsalat. Foto: ALL OVER PRESS
HERLIG SOMMERMAT: Krydrede kjøttboller med grillet paprika og potetsalat. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Nå skal vi grille!

Tid for velsmakende måltider ute, sjekk disse oppskriftene.

Duften brer seg gjerne i nabolag etter nabolag - nå er det grillsesong! Med lange, lyse kvelder er anledningen til å grille på plass. 

Forbereder du tilbehør og dekker bordet på forhånd, kan du bare kose deg - enten du nyter livet med familien eller inviterer på grillfest.

Krydrede kjøttboller med grillet ­paprika og potetsalat (4 porsjoner)

Kjøttboller passer godt å træ på spyd. Pass på at farsen er ganske fast. Klem godt rundt ­spydene.

• 8 trespyd
• 500 g karbonade- eller kjøttdeig
• 1 ss salt
• 2 ss lettkokte havregryn
• 1 ss tørket oregano
• 3 ss finhakket persille
• 2 ss potetmel
• 2 hvitløkbåter
• ca. ½ dl vann
• 50 g fetaost
• 4 små, røde snacks­paprika

Potetsalat:
• ¾ dl olivenolje
• 4 ss balsamicoeddik
• salt
• sukker
• nykvernet pepper
• 4 ss finhakket gressløk
• 6 ss finhakket dill
• 800 g kokte poteter
• 100 g fetaost

1. Legg spydene i vann i ca. ½ time.

2. Rør kjøttet godt med salt og tilsett havregryn, oregano, persille, potetmel og knust hvitløk. Rør i vann til en passe fast farse. Smuldre fetaost, og rør den i farsen.

SAFTIG OG GODT: Entrecôte med sitronkryddersmør. Foto: ALL OVER PRESS
SAFTIG OG GODT: Entrecôte med sitronkryddersmør. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

3. Fukt hendene med vann og form små kjøttboller. Træ dem på spyd og pensle rundt med olje.

4. Grill kjøttbollene til de er gjennomstekte. Det tar ca. 8 minutter. Snu på spiddene under grillingen.

5. Pensle paprika med olje, og grill dem til de blir lett brent rundt det hele. Dette gjør at paprikaskinnet kan trekkes av, og paprikaene er klare til servering.

6. Rør sammen olje, eddik, salt, sukker, pepper, gressløk og dill i en bolle. Skjær potetene i to, og vend dem i dressingen sammen med smuldret fetaost.

7. Anrett kjøttbolle­spiddene med grillet ­paprika og potetsalat på tallerken.

Entrecôte med sitronkryddersmør (4 porsjoner)

Entrecôte er mørt kjøtt med god fettmarmorering, derfor er kjøttet alltid smakfylt og saftig. Server med kryddersmør. Det er fantastisk godt når smøret smelter over nygrillet kjøtt.

• 4 skiver entrecôte, à ca. 150 g
• salt og pepper

Sitronsmør:
• 150 g mykt smør
• 1 ss hakket persille
• 1 ss hakket timian
• 1 ss hakket rosmarin
• 2 ss revet sitronskall

Creme de la crème poteter:
• 1 kg poteter
• 2 dl crème fraîche
• 1 ss grov sennep
• ½ dl kjørvel
• ½ dl persille
• ½ dl gressløk
• ½ dl dill
• 1 sitron

1. Lag først krydder­smøret. Rør alle ingrediensene sammen og trill til en pølse. Pakk inn i matpapir, og legg det kjølig til servering.

2. Skrubb og kok poteter i lett saltet vann i 10 minutter. Grill dem så rundt det hele til de blir myke.

3. Hakk krydderurtene grovt og bland med crème fraîche, sennep, salt og pepper. Riv sitronskall over, og smak dressingen til med sitronsaft.

4. Tørk biffene godt, og gni dem inn med salt og pepper. Grill i ca. 3 minutter på hver side alt etter tykkelsen og hvor mye du ønsker kjøttet stekt. Du trenger ikke pensle, for kjøttet er fint fettmarmorert.

5. Server de grillede biffene med kryddersmør, og potetene toppet med en skje dressing.

Grønnsakspakker med nudler og soyamarinert laks (4 porsjoner)

LETT Å LAGE: Grønnsakspakker med nudler og soyamarinert laks. Foto: ALL OVER PRESS
LETT Å LAGE: Grønnsakspakker med nudler og soyamarinert laks. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Lag praktiske porsjonspakker med laks, nudler og grønnsaker, og legg dem på varm grill.

• ca. 600 g laks
• 250 g nudler
• 300 g grønne asparges
• 1 bunt vårløk
• 300 g brokkoli
• 100 g sukkererter
• 2 ss olivenolje
• salt og nykvernet pepper
• 2 ss sesamfrø
• 2 lime

Soyamarinade:
• 40 g frisk ingefær
• 2 ss soyasaus
• 1 ss sukker

1. Skjær laksen i store terninger, 4 x 4 cm.

2. Skrell ingefær og riv den fint. Rør soyasaus, ingefær og sukker sammen. Vend laksen i marinaden, og la den marinere i ca. 20 minutter i kjøleskapet.

3. Kok nudler etter anvisning på pakken.

4. Knekk av det nederste på aspargesen. Rens vårløk. Skjær asparges og vårløk i 3 cm biter. Skjær brokkoli i små buketter. Vend alle grønnsakene med olje, salt og pepper.

5. Klipp 4 biter bake­papir og 4 biter aluminiumsfolie, ca. 40 x 40 cm. Fordel nudler og grønnsaker på bakepapiret og legg laksen oppå. Pakk først maten godt inn i bakepapiret og deretter aluminiumsfolien.

6. Legg pakkene på varm grill i ca. 8 minutter. Anrett pakkene direkte på tall­erkener. Dryss med sesamfrø, gjerne svarte, og legg ved limebåter.

Langpannebrød med gresskar- og solsikkefrø (1 langpanne)

Et godt brød er passende følge til nesten alle typer grillmat. Brødet blir best med lang hevetid.

• 25 g gjær
• 6 dl kaldt vann
• 2 ss flytende honning
• 1 ts salt
• 250 g sammalt hvete, fint
• ca. 550 g hvetemel
• olivenolje
• 1 ss gresskarfrø
• 1 ss solsikkefrø
• ½ ss flaksalt

1. Rør gjæren ut i vannet. Tilsett honning og salt. Elt inn det grove melet og så hvetemel. Elt godt, gjerne i en maskin. Deigen skal være klissete.

2. Dryss mel over deigen og legg over plast. La deigen heve i kjøleskapet i ca. 8 timer eller natta over.

3. Legg bakepapir i en langpanne, og fordel deigen utover i formen. Lag hull i overflaten med fingrene, og drypp over olje. Dryss over litt salt, gresskar og solsikker. Etterhev brødet i ca. 30 minutter.

GODT TILBEHØR: Langpannebrød med gresskar- og solsikkefrø. Foto: ALL OVER PRESS
GODT TILBEHØR: Langpannebrød med gresskar- og solsikkefrø. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

4. Stek brødet midt i ovnen ved 200° i ca. 25 minutter til overflaten er gyllen.

5. Avkjøl på rist. Skjær brødet i biter ved servering.

Grillet fersken med bringebær og vaniljeis (4 porsjoner)

Ingen fest uten dessert! Når grillen fortsatt er varm, kan du raskt grille ferskener eller nektariner og servere med bringebær og is.

• 4 fersken
• 1 ts kardemomme
• ¼ dl nøytral olje

Tilbehør:
• vaniljeis
• ca. 125 g bringebær

Pynt:
• ristede kokos- eller ­mandelflak

1. Del hver fersken i fire og fjern steinen. Rør kardemommen med olje, og pensle fersken­båtene med denne oljen. Grill ferskenbåtene på varm grill i noen minutter på hver side. Ta dem av varmen.
 
2. Rist kokos- eller mandelflak i varm panne.

3. Legg fersken på porsjons­tallerkener. Server med bringebær og is. Dryss på kokosflak og drypp gjerne over litt flytende honning.

DEILIG DESSERT: Grillet fersken med bringebær og vaniljeis. Foto: ALL OVER PRESS
DEILIG DESSERT: Grillet fersken med bringebær og vaniljeis. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer