Nå slår politiet pass-alarm

Du kan «snike i pass-køen» - men dette kortet virker ikke hos politiet.

PASS PÅ: Husk at mange steder krever at passet ditt er gyldig minst 6 måneder etter at reisen er avsluttet. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
PASS PÅ: Husk at mange steder krever at passet ditt er gyldig minst 6 måneder etter at reisen er avsluttet. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Påskeferien er i full gang. Og med den starter nordmenn planleggingen til neste ferie. Enten det er storbyferie i mai eller sommerferie i løpet av de tre sommermånedene.

Nå advarer politiet mot lange passkøer ved landets politistasjoner allerede rett over påske. Høgsesongen for passbestillinger er ukene etter påske og fram til sankthans. Og nye bestillingsregler kan skape kaos for mange.

Bestilling på nett

Nytt av året er at mange av landets politistasjoner ikke lenger tar imot drop-in-kunder for passbestilling. Nå må du mange steder bestille time for når du kan ankomme passkontoret. Dette for å hindre de timelange køene på de mest travle dagene. Her finner du oversikten over hvor du må bestille time på nett.

Rekker du ferien?

- Nå før sommer og høysesong vil det alltid være viktig å søke pass gjerne inntil 6 -12 måneder før passet går ut. Dette gjelder spesielt hvis man har hatt mange tap av pass fra tidligere, sier Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

- For at våre kunder skal unngå unødvendige utgifter, tidspress og flere oppmøter hos politiet, ønsker vi at de som skal ut og reise, søke pass i god tid.

Det kan være opptatt og ingen ledige timer hvis de er for seint ute, og dette er noe som gjelder over hele landet. Spesielt gjelder denne i høysesongen fra mars til ut i juli måned, sier Hessenschmidt.

Spørsmålene du skal stille dersom flyet er overbooket.

Ikke alle får nytt pass

Politiet har en garantert leveransetid av nye pass på ti virkedager. Men, har du mistet pass flere ganger, kan det rett og slett medføre at du ikke får utstedt pass.

Dersom du skylder restskatt, kan du bli nektet pass.

Vær også klar over at du ikke kan betale passgebyret med kredittkort. Husk derfor vanlig bankkort eller kontanter.

Dersom du ikke kan bestille time elektronisk, kan du kontakte ditt lokale politi, eller ringe 02800.

Kølapp

Noen steder er det fortsatt mulig å komme og trekke kølapp - og dermed vente den tida det tar for å få passbestillingen gjennomført. Også ved mindre politistasjoner og lensmannskontor er det mulig å få hjelp selv om du ikke har bestilt time på forhånd. Dermed kan du snike litt i køen dersom det er veldig lang passkø der du bor.

Men i utgangspunktet vil et lensmannskontor eller en politistasjon prioritere dem som bor i distriktet og det er ikke lovhjemlet at de skal hjelpe deg. Men erfaringene viser at de gjerne hjelper også andre reisende som har fått tidsnød og som trenger hjelp.
Bestillingen av pass går elektronisk til produsenten, og noen ganger vil du - med litt flaks - ha passet i postkassa allerede etter et par dager.

Passet ditt kan være ugyldig lenge før utløpsdatoen. Her ser du hvorfor.

Har du skiftet navn?

• Husk at billett og pass må være utstedt i samme navn.
• Har du endret navn, og flybilletten er utstedt i ditt nye navn, må du påregne problemer ved innsjekking på fly hvis du benytter pass med tidligere navn.

Huskeliste når du skal søke om pass

• Gyldig legitimasjon (gyldig norsk førerkort eller minst like sikkert identitetskort med bilde og fødselsnummer, eventuelt tidligere utløpte pass, statsborgervedtak hvis du tidligere har vært utenlandsk statsborger, ved søknad om pass til barn må foreldre med foreldreansvar kunne bevise sin identitet).

• Tidligere pass skal innleveres når det søkes om nytt pass.

• Pass koster kr 450 for personer over 16 år.

• Pass koster kr 270 for barn under 16 år.

• Alle som skal søke om pass, må møte personlig.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer