Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nå stiller nordmenn de samme kravene til maten om bord som alle andre

Cruisematen skal stå i stil med resten av luksusen.

HØYDEPUNKT:  På cruise er pepperkverna aldri langt unna. Her sørger servitør Isabeth Avila fra Chile for at Wenche Homme Pedersen fra Kristiansand får spisset smaken på skipskosten i restauranten «American Icon Gril» på «Quantum of the Seas». Foto: EIVIND PEDERSEN
HØYDEPUNKT: På cruise er pepperkverna aldri langt unna. Her sørger servitør Isabeth Avila fra Chile for at Wenche Homme Pedersen fra Kristiansand får spisset smaken på skipskosten i restauranten «American Icon Gril» på «Quantum of the Seas». Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det er ikke lenger et bokstavelig talt munnhell, men et faktum at kulinariske lekkerbiskener spiller en stadig viktigere rolle når nordmenn velger sine lystseilaser.

Norske cruisepassasjerer har på kort tid tatt etter andre nasjonaliteter som tradisjonelt har hatt et mer utviklet forhold til mat enn tradisjonell norsk husmannskost.

Nå stiller nordmenn de samme kravene til at maten om bord skal være både spennende og velsmakende - og ikke minst at det er mulig å variere opplevelsene.

Tydelig trend Trenden bekreftes av daglig leder Johnny Bråthen i reisebyåret Cruise.no.

Bråthen har selv lagt utallige nautiske mil bak seg på en rekke cruiseskip i alle kategorier.

Han er ikke i tvil om at mattilbudet for alvor er blitt en viktig del av rederienes tilbud.

Havets beste - Maten om bord er faktisk blitt ett av hovedkonkurranseområdene, sier Bråthen.

GRILLPARTY: Grillmat er populært, også på soldekket på cruiseskip. Fra «Adventure of the Seas». Foto: EIVIND PEDERSEN
GRILLPARTY: Grillmat er populært, også på soldekket på cruiseskip. Fra «Adventure of the Seas». Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Han registrerer at matkvaliteten varierer veldig fra rederi til rederi.

- Likevel, Oceania Cruises går for å ha cruiseindustriens aller beste restauranttilbud, sier han.

Forandret alt Royal Caribbean Cruiselines (RCCL) restaurantrevolusjon er et godt eksempel på at rederiene tar maten på alvor.

Da RCCL for 15 år siden lanserte «Voyager of the Seas» som verdens største cruiseskip, ble det satt en ny standard.

Ingen hadde inntil da trodd at det var mulig å rocke cruiseindustrien på denne måten.

Fellesmiddager I det kjempeskipet seilte ut fra det delvis Røkke-eide Kværner-Masa-verftet i Åbo i Finland, var det slutt på ensidig og tradisjonell cruisedrift, basert på konsepter med røtter fra flere tiår tilbake i tid.

RCCL slo sammen tradisjonell cruising med nymotens aktiviteter som kunstisbane og klatrevegg, for ikke å snakke om en kjempestor, åpen handlegate midt i skipet, med myteomspunne fellesmiddager i gedigne spisesaler over tre dekk.

FRISTELSER TIL SJØS: De store cruise-rederiene satser mer og mer på at gjestene skal få gode og varierte matopplevelser. Foto: EIVIND PEDERSEN
FRISTELSER TIL SJØS: De store cruise-rederiene satser mer og mer på at gjestene skal få gode og varierte matopplevelser. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Konseptet var vellykket så lenge skipene seilte på cruise som var beregnet på gjester fra USA.

Yankeene trivdes utmerket med det summende sirkuset der over 1500 gjester spiste samtidig.

Da cruise-boomen også nådde Europa, viste det seg snart at europeere ikke var like fascinert som amerikanerne av å måtte spise i en gigantisk matsal, med bare to bordsetninger.

Ny standard Norwegian Cruiselines (NCL) satte på mange måter ny standard da «Norwegian Epic» ble lansert i 2010.

Skipet tilbød bespisning i over 20 restauranter! Mange av dem var inkludert i billetten.

Senere har andre rederier svart på utfordringen. RCCLs banebrytende «Quantum of the Seas» ble satt i drift i november.

Om bord er 18 restauranter - og ingen felles matsal.

Slutt på matsaler Heller ikke det tredje skipet i Oasis-klassen, som er under bygging i Frankrike, blir utstyrt med gedigen spisesal slik det finnes om bord i søsterskipene «Oasis of the Seas» og «Allure of the Seas».

Også MSCs to nye skip får samme konfigurasjon på restauranttilbudet.

Likevel er det kanskje NCL som har kommet lengst i utviklingen av å gi cruisegjestene valgmuligheter på dette området. «The Haven» er innført på syv av skipene.

Det innebærer at gjestene kan kjøpe seg tilhold i en avsperret del av skipet, der tempoet er rolig og voksent.

Etter bespisning i fellesområdene, er det mange som foretrekker å kunne trekke seg tilbake til rolige omgivelser, framfor å bli værende i fellesområder som er preget av yngre klientell.

Som en by Johnny Bråthen er ikke i tvil om at trenden vil forsterke seg:

GRILLPARTY: Grillmat er populært, også på soldekket på cruiseskip. Fra «Adventure of the Seas». Foto: EIVIND PEDERSEN
GRILLPARTY: Grillmat er populært, også på soldekket på cruiseskip. Fra «Adventure of the Seas». Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

- Såkalt free style-dining blir mer og mer populært.

Gjestene koser seg ekstra ombord på skip som har så mange koselige og små spisesteder at man føler seg hensatt til en søreuropeisk by.

All inclusive blir stadig mer utbredt, trass i at dette er et belastet uttrykk, sier han.

Øverste hylle - Luksusrederiet Regents budskap er enkelt: «La lommeboka ligge hjemme!», sier Bråthen.

Når du bestiller en tur med Regent Seven Seas Cruises, kan du på forhånd velge hva som skal stå i minibaren.

Og alt blir selvsagt påfylt etterhvert - både XO-cognac, annet dyrt brennevin og kostbare viner.

Champagnen flyter Bråthen påpeker at dette er ikke så dyrt som mange tror, dersom du ønsker drikkevarer fra øverste hylle.

GODBITER: Selv noen småpølser blir forvandlet til festmat når de serveres slik, innbakt og med en spennende cheddar-saus i minipanne. Fra «Quantum of the Seas». Foto: EIVIND PEDERSEN
GODBITER: Selv noen småpølser blir forvandlet til festmat når de serveres slik, innbakt og med en spennende cheddar-saus i minipanne. Fra «Quantum of the Seas». Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

- Såkalte drikkepakker omfatter ofte produkter i de lavere prisklassene.

Rederiene som virkelig har all inclusive, er det en helt annen stil.

Da kan du drikke ekte champagne til alle måltider.

- Hvis du vil, sier Bråthen.