Nå tar bestemødrene over catwalken

Mote er slett ikke bare for tweens, teens og 20-åringer. Hurra for disse modne modellene som viser vei.

MODELL: 82 år og både foto- og catwalkmodell. Daphne Selfe får fortsatt modelloppdrag tross sin høye alder. FOTO: Faksimile fra Wunderkind
MODELL: 82 år og både foto- og catwalkmodell. Daphne Selfe får fortsatt modelloppdrag tross sin høye alder. FOTO: Faksimile fra WunderkindVis mer

Det er fort gjort å tenke at mote er forbeholdt den som er ung, tynn og rynkefri.

Moteskapere og bransjen beskyldes i hytt og vær for å sende 14-åringer nedover catwalken, velge modeller som er så tynne at knokler og bein synes og å jukse med bilder så hver en rynke og plett er visket vekk.

Men heldigvis er det ikke alle som deler denne ungdomsfikseringen. De siste årene har man sett en ny trend, både på catwalken, i reklamekampanjer og i glossy motemagasiner.

Nå er det nemlig skikkelig hot med både voksne og til og med godt voksne modeller.

Store motehus som Dolce & Gabbana, Chanel og Louis Vuitton, en rekke magasiner og den britiske varehusgiganten Marks & Spencer's har alle benyttet damer som har passert både 40 og 50 som modeller.

Over 80 år og modell 83 år gamle Daphne Selfe er nærmest blitt en kjendis i moteverdenen. Den høyreiste bestemoren fortale nylig om sin karriere som godt voksen supermodell i et intervju med den engelske avisen the Guardian.

LIKER RYNKENE SINE: 83-år gamle Daphne Selfe er ikke fristet til å fikse på fjeset. FOTO: Models1
LIKER RYNKENE SINE: 83-år gamle Daphne Selfe er ikke fristet til å fikse på fjeset. FOTO: Models1 Vis mer

- Jeg jobbet som modell på 1950-tallet, forklarer Daphne Selfe til avisen.

Men giftemål og tre barn satte stopper for modellkarrieren.

- Det gjorde meg ingenting. Det var det man gjorde på den tiden.

Modell for andre gang Det var ikke før i 1980, når Selfe hadde rukket å bli hele 70 år, at modellkarrieren skulle ta seg opp igjen.

- Et litt spesielt klesmerke var på jakt etter eldre modeller til showet sitt, og like etter ble jeg booket til en feature i Vogue, forklarer Selfe til Guardian.

I den engelske avisen er man tydeig imponert over 83-åringens kometkarriere:

VERDENS ELDSTE SUPERMODELL: 83-år gamle Daphne Selfe er en ettertraktet modell. FOTO: Models1
VERDENS ELDSTE SUPERMODELL: 83-år gamle Daphne Selfe er en ettertraktet modell. FOTO: Models1 Vis mer

- I et samfunn som er så besatt av ungdom og hvor vi hele tiden er på jakt etter nye måter å holde oss unge på, er det nærmest utrolig at en modell kan fortsette å jobbe til hun er langt opp i 80-årene, skriver avisen.

- Nå til dags nærmer folk seg 40 og tenker "herremin, jeg er ikke ung lenger!" Men jeg tenker: Hva så? Vi må jo alle bli gamle. Det som plager meg er når folk slutter å bry seg om hvordan de ser ut. Jeg går aldri ut av døren uten sminke, forklarer Daphne Selfe.

Nei til Botox Modellen, som selv krediterer gener, trening og normalt sunt kosthold for sin flotte hud, er helt sikker på én ting; Botox kommer hun aldri til å prøve.

I et intervju med avisen Independent forklarer den spreke supermodellen:

- Ansiktet ditt er jo historien din. Linjene der er livet du har levd, og vi burde alle lære oss å sette pris på dem.

Og i en alder av nesten 84 har den travle damen ingen planer om å pensjonere seg.

TWIGGY: Supermodell Twiggy anno 1971 - og i dag, som modell for M&S. © FOTO: Stella Pictures
TWIGGY: Supermodell Twiggy anno 1971 - og i dag, som modell for M&S. © FOTO: Stella Pictures Vis mer

- Modeller eller skuespillere pensjonere seg aldri, de bare venter på at telefonen skal ringe med nye oppdrag. Og bank i bordet, min ringer ennå, sier Selfe til avisen.

Twiggy er fortsatt en motedronning Sylslanke, kort-klippede Twiggy (født Leslie Hornby), med bambi-øyne, trutemunn og verdens korteste miniskjørt, ble selve symbolet på 60-tallet, Swinging London og på moten som skulle dominere en hel verden. Og i dag, nesten 50 år etter, er den aller første supermodellen, fortsatt like hot.

Twiggy Lawlor, som begynte sin verdensomspennende karriere som 14-åring, er i dag 62 og har fortsatt kalenderen fullbooket med modelloppdrag.

Siden 2005 har den engelske supermodellen vært fast inventar som modell for den kjente varemagasinkjeden Marks & Spencer's, og i disse dager, etter flere års samarbeid på modellsiden, lanserer Twiggy sin aller første egendesigende kolleksjon for kjeden.

Ikke fikset på fjeset I et nylig intervju med avisen Daily Mail bekrefter Twiggy at hun ikke har villet eksperimentere med kosmetisk kirurgi:

- Jeg sluttet å røyke for to år siden, det hjelper på. Jeg er ikke fanatisk. Jeg er lykkelig. Jeg jobber hardt. Jeg har ikke fikset på noe til nå, men jeg sier ikke at jeg aldri kommer til å gjøre det.

- Men botox kommer jeg aldri til å prøve, jeg er altfor redd for helsen min til å sprøyte gift inn i kroppen.

90-TALLETS SUPERMODELLER: Både Helena og Naomi har feiret 40-års dag - og vel så det. Og jobbene strømmer fortsatt på. FOTO: Stella PIctures
90-TALLETS SUPERMODELLER: Både Helena og Naomi har feiret 40-års dag - og vel så det. Og jobbene strømmer fortsatt på. FOTO: Stella PIctures Vis mer

- Og dessuten, hvorfor skal man viske vekk alle minnene og erfaringene fra fjeset?

Like supre 20 år etter De regjerte catwalken på 90-tallet, og enkelte av dem var så etterspurt at de ikke engang orket å klatre ut av sengen med mindre de fikk betalt minst $10 000 for det. Men de originale supermodellene er ikke gått i glemmeboka selv om de fleste av dem for lengst har rundet 40 år.

Naomi Campbell fyller snart 42 år, men ser ikke ut til å ha noen planer om å gi opp modelljobbingen av den grunn. Nylig kunne vi se henne ta seg fantastisk flott ut i Roberto Cavalli sin vår og sommer kampanje.

I samme kampanje hadde den italienske designeren også benyttet 47- år gamle Kristen McMenamy. Den amerikanske trebarnsmoren var en ettertraktet modell midt på 80-tallet, og gjorde en sensasjonell comeback for et par år siden.

Elle Macpherson, 47, prydet catwalken for Louis Vuitton i 2010, og 43-år gamle Helena Christensen var nylig avbildet naken på forsiden av Vs magasin - og så ikke så skrekkelig annerledes ut enn hun gjorde for 20 år siden i Chris Isaac sin Wicked Games musikkvideo.

Håndplukket av mini-moguler Legendariske Lauren Hutton (69), som regjerte moteverdenen på 60- og 70-tallet ble for et par år tilbake håndplukket av Mary Kate og Ashley Olsen for å være ansikt utad for deres bestselgende kolleksjon, The Row.

Hutton forklarte i et intervju med The Huffington Post i 2010 at hun synes det var morsomt å samarbeide med de unge designerene:

GRÅTT ER HOT: 47-år gamle Kristen McMenamy er en av verdens mest etterspurte modeller for tiden. FOTO: Faksimile Dazed & Confused magazine, Aug. 2010
GRÅTT ER HOT: 47-år gamle Kristen McMenamy er en av verdens mest etterspurte modeller for tiden. FOTO: Faksimile Dazed & Confused magazine, Aug. 2010 Vis mer

- De var 21 år og de hadde akkurat startet The Row. Jeg så klærne og synes de var fantastiske, enkle, minimalistiske. Da de spurte om jeg ville posere for en look-book for merket kunne jeg ikke annet enn å si ja.

Moteverdenen vil ha modne damer Det kan virke som om moteverdenen endelig har begynt å bevege seg bort fra sitt ensidige fokus på ungdom.

- Dette skiftet i moteverdenen er en bevegelse bort fra fantasi og over mot realitet, skrives det om fenomenet eldre modeller i avisen the Guardian.

- Designere har endelig innsett at kundene deres er kvinner i alle aldre, mener motejournalist Sarah Mower i avisen the Telegraph.

Om en nylig moteuke hadde Mower dette å si:

- Istedetfor å måtte være vitne til en evig parade av avmagrede tenårings-zombier tre uker i strekk, var det plutselig nok erfarne kvinner, arbeidende mødre og til og med bestemødre på catwalken som gjorde at mote igjen begynte å føles tilgjengelig for kvinnen i gata.

Demokratisk design Sjefdesigner for Chanel, Karl Lagerfeld, sendte i 2011 sin gode venninne - og tidlligere supermodell - Ines de la Fressange (54) nedover catwalken. Den godt voksne damen ble også valgt som aniktet til Chanels vår- og sommerkampanje.

GOD ÅRGANG PÅ CATWALKEN: Elle Macpherson, 47, og franske Ines de la Fressange har nylig spankulert på catwalken under Paris Fashion Week. FOTO: Stella PIctures
GOD ÅRGANG PÅ CATWALKEN: Elle Macpherson, 47, og franske Ines de la Fressange har nylig spankulert på catwalken under Paris Fashion Week. FOTO: Stella PIctures Vis mer

Selveste Tom Ford benyttet også, da han gjorde en jobb som gjesteredaktør for franske Vogue, anledningen til å trykke en hel moteserie med kun godt voksne modeller - med rynker og det hele.

Det australske hudpleiemerket Invisible Zinc har valgt seg flotte - og godt voksne - Jerry Hall som sin frontfigur, mens skuespillerinnen Julianne Moore, 50, ser fantastisk ut i en av de seneste kampanjene for klesmerket Talbots.

Michael Smaldone, som er kreativ sjef hos Talbots, uttalte i en pressemelding om samarbeidet:

-Julianne Moore er en klassisk skjønnhet, en ekstraordinær skuespillerinne, mor, forfatter og en ekte moderne kvinne.

Francisco Costa, som er sjefdesigner hos Calvin Klein, brukte nylig Kristen McMenamy og Stella Tennant (42) i et av sine catwalk-show i New York. I et intervju med Womens Wear Daily forklarte designeren:

IKKE GITT SEG: Evig-vakre Lauren Hutton ser ikke mye annerledes ut idag enn hun gjorde på 70-tallet. FOTO: Stella PIctures
IKKE GITT SEG: Evig-vakre Lauren Hutton ser ikke mye annerledes ut idag enn hun gjorde på 70-tallet. FOTO: Stella PIctures Vis mer

- Jeg ville bruke modeller som representerer kvinnene jeg designer for, og det er faktisk ikke 16-åringer, forklarte designeren til magasinet etter visningen.

- Kvinnen som kler seg i Calvin Klein trenger en viss mengde sofistikasjon. Vi ville anerkjenne de kvinnene som bærer, og har båret, våre klær. Kvinner som har sin egen identitet, som har fulle liv, har jobber og barn.

Kilder: The Telegraph, Daily Mail, Models 1, The Independent, Seniorpolitikk.no, Huffington Post, Sunday Times Style, Womens Wear Daily og Who What Wear.

Les også: Slik bruker du vårtrendene - stylistens anbefalinger
I dag er en størrelse 36 regnet som plus-size!
Sminketips til voksen hud
Denne 90-åringen legger du garantert merke til

Saken ble opprinnelig skrevet av Alt For Damene for Klikk.no. Les her.

HEADHUNTET: Moteikonene Mary Kate og Ashley Olsen ville absolutt ha med Lauren Hutton som modell for klesmerket sitt, The Row. FOTO: The Row
HEADHUNTET: Moteikonene Mary Kate og Ashley Olsen ville absolutt ha med Lauren Hutton som modell for klesmerket sitt, The Row. FOTO: The Row Vis mer
GODE BUSSER: Karl Lagerfeldt sendte sin gode venninne Ines de la Fressange, 43, nedover catwalken for Chanel nylig. FOTO: Stella PIctures
GODE BUSSER: Karl Lagerfeldt sendte sin gode venninne Ines de la Fressange, 43, nedover catwalken for Chanel nylig. FOTO: Stella PIctures Vis mer
50 OG FABULOUS: Julianne Moore stråler i den nye reklamen for klesmerket Talbots. © FOTO: Stella PIctures
50 OG FABULOUS: Julianne Moore stråler i den nye reklamen for klesmerket Talbots. © FOTO: Stella PIctures Vis mer