Nå vil mange miste lappen

Skolestart neste uke betyr mange barn langs veien, og mange kontroller.

Dinside August er måneden for skolestart, følgelig er det også en tid på året med hyppige fartskontroller. Hvert år blir mange bilister fratatt førerkortet i nettopp denne perioden.

Med mange barn til fots langs veiene er det ekstra viktig at bilistene viser hensyn og kjører forsvarlig. Sjef for utrykningspolitiet, Runar Karlsen, sier til Dinside at det beste tipset er at bilistene må være ekstra skjerpet når de kjører langs skoleveier og forbi skolebygninger.

- Det er bilistenes ansvar å vise ekstra hensyn langs skoleveiene. Nå er det mange nye små skolebarn som ikke er vant med å tolke trafikksituasjoner. De er vimsete og adferden er ikke alltid rasjonell.

Små barn kan fort være uforutsigbare langs veien. Plutselig skjener en ut i veien, eller blir dyttet av en klassekamerat. Derfor er det viktig at bilistene tar høyde for at slike situasjoner kan inntreffe og tilpasser farten så man har mulighet til stoppe eller styre unna dersom noe skulle skje.

Bare litt fort? Nei, du kan ikke legge til ti prosent på farten

Når og hvor Karlsen sier også at Politiet ønsker å være synlig og tilstede den første tiden rundt skolestart.

- Vi ønsker å være tilstede. Så det vil bli mange kontroller rundt skolene og skoleveiene. Både ved skolestart om morgenen og når skolen er ferdig på ettermiddagen.

UFORUTSIGBARE: Små barn er ofte uforutsigbare langs veien. Dette krever at bilistene viser ekstra hensyn langs skoleveiene.  Foto: COLOURBOX.COM
UFORUTSIGBARE: Små barn er ofte uforutsigbare langs veien. Dette krever at bilistene viser ekstra hensyn langs skoleveiene. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer

Se hvordan politiets fartsmålere blir kontrollert

Bruk hodet, bruk bena Mange tenker kanskje at det er både tryggere og bedre å kjøre barna til skolen. Det er ikke nødvendigvis riktig. Om skoleveien er trygg og ikke for lang er det hensiktsmessig å følge barna til skolen.

- Om mulig, la barna gå til skolen. Dersom det er mange foreldre som kjører barna til skolen, vil det naturlig nok bli flere biler på skoleveien og sjansene øker for at noe skal skje, sier Karlsen.

Videre oppfordrer han foreldrene til å gå med barna den første tiden, slik at de blir kjent med veien og hvordan man skal oppføre seg langs en trafikkert vei når de etter hvert skal gå alene.

I tillegg har det aldri skadet med litt mosjon på morgenkvisten, samtidig som miljøet spares.

Nå advarer de mot kontroller i egne Facebook-grupper. Er det ok?

Legg vekk mobilen Det er ikke bare for høy hastighet som utgjør en stor fare, bruk av mobiltelefon kan være vel så farlig og er en av de mest vanlige årsakene til at bilister bli bøtelagt.

Det er fort gjort at man får telefoner på vei til jobb om morgenen, eller på vei hjem om ettermiddagen. Dersom du ikke har handsfree i bilen, skal mobilen forbli urørt så lenge du er i bilen.

VIL VÆRE SYNLIGE Politiet ønsker å være synlige langs veien i tiden rundt skolestart.  Foto: UTRYKNINGSPOLITIET PÅ FACEBOOK
VIL VÆRE SYNLIGE Politiet ønsker å være synlige langs veien i tiden rundt skolestart. Foto: UTRYKNINGSPOLITIET PÅ FACEBOOK Vis mer

Med vimsete barn langs veien, kan en tekstmelding få forferdelige konsekvenser.

Farlig trend: Nå tar de selfies bak rattet

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.