Mat og ferie

Nå vil vi ha kjøttfrie reiseopplevelser i ferien

Og slik finner du den beste vegetarmaten på storbyferien

<strong>Marked for mat:</strong> Mange europeiske byer, som her i Amsterdam, har egne matmarked. Her finner du som regel mange gode tilbud for vegetarianere. <br>Foto: Odd Ror Lange/Thetravelinspector
Marked for mat: Mange europeiske byer, som her i Amsterdam, har egne matmarked. Her finner du som regel mange gode tilbud for vegetarianere.
Foto: Odd Ror Lange/Thetravelinspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hjelp, jeg er blitt vegetarianer. Hvordan skal jeg legge om reisene og restaurantbesøkene nå?

Er du nylig blitt vegetarianer har du nok oppdaget at det kan kreve litt mer planlegging å reise. Og hva gjør du hvis du er vegetarianer, og de du reiser med ikke er det?
For de som spiser kjøtt kan reiser være en fin anledning til å spise færre blodige biffer, ettersom flere kulturer spiser langt mindre kjøtt enn det man gjør her hjemme.

<strong>SPØR KOKKEN:</strong> De fleste gode restauranter kan sørge for kjøttfrie alternativer. Spør gjerne på forhånd. <br>Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
SPØR KOKKEN: De fleste gode restauranter kan sørge for kjøttfrie alternativer. Spør gjerne på forhånd.
Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

- Informasjon om vegetariske restauranter er mer populært enn noen gang, sier innholdsansvarlig i den norskutviklede byguideappen Stay.com, Claudia Menger.
Appen gir deg reisetips fra mer en 150 byer verden over.

På jakt

- Vi ser at mange søker på info om dette temaet i appen. Jeg er selv vegetarianer og vet hvor vanskelig det kan være å finne steder på reisen der de serverer god vegetarmat. Derfor må jeg alltid planlegge nøye på forhånd, slik at jeg ikke havner på dårlige steder, sier hun.

Kjøttfrie alternativer er blitt mer og mer populært både på arbeidsplasser og på reiser. Og både Forsvaret og mange kantiner har i dag har innført kjøttfrie mandager.


- Jeg vil ikke si at etterspørselen etter veganske eller vegetariske muligheter er veldig stor her i Norge, men vi ser at internasjonalt er behovet større, sier Nora Aspengren, informasjonssjef i Tui (tidl Startour).

<strong>Sunt og godt:</strong> Se gjerne etter de kjøttfrie alternativene på reisen. &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Foto: TUI
Sunt og godt: Se gjerne etter de kjøttfrie alternativene på reisen.                         Foto: TUI Vis mer

- Utviklingen innen kosthold er også knyttet til den trenden vi ser i forhold til trening og aktivitet, vi har derfor valgt å utvikle egne treningshoteller med særlig fokus på sunn mat. Gode vegetariske muligheter er en stor del av tilbudet her. Vi har eksempelvis egen rawfood bar på Robinson Club Masmavi.

- Mitt beste tips til veganere og vegetarianere som skal ut å reise er å gjøre grundig research før du velger hotell og reisemål. Rene veganske restauranter kan være vanskeligere å finne. Ta også kontakt med reiseoperatøren din direkte, de kan helt sikkert hjelpe deg med å finne noe som passer, sier Aspengren.

Strobyene

Matblogger for Spiselandslaget, og kokebokforfatter Maj-Britt Aagaard sier dette:

- Å finne gode vegetar-spisesteder trenger ikke være vanskelig. Som regel er utvalget bedre utenfor Norges grenser uansett, hvis vi ser bort i fra land som øst-Europa, Russland, Balkan. Det er gjerne «kylling» ansett som vegetar...

Men indiske restauranter har alltid gode vegetariske retter uansett hvor du er i verden. Og på andre asiatiske restauranter som kinesisk og thai, vil det også kunne finnes vegetariske alternativer.

Reiser man til metropoler som Berlin, London, New York, San Fransisco og den type byer, er man som veganer og vegetarianer i himmelriket og vil ikke dra hjem igjen. Ellers er ofte smårettmenyer med tapas, meze og antipasti fulle av deilige vegetariske alternativer, sier Maj-Britt Aagaard.

- Det er lettere å finne gode vegetarrestauranter i dag enn det var for få år siden, men fortsatt er det slik at det kan være vanskelig å finne fram til gode steder når man drar til en destinasjon man ikke kjenner godt fra før. Planlegging er altså stikkordet, sier Claudia Menger.

Hvorfor reise kjøttfritt?

Pål W. Thorbjørnsen, informasjonsansvarlig i Norsk Vegetarforening, bekrefter at trenden med å velge vegetarmat på reisen er økende.

- Stadig flere nordmenn spiser vegetarmat. En forskjell fra før er at tidligere var det bare vegetarianere som valgte å spise slik mat. Nå ser vi at mange andre også velger en vegetarmeny av andre grunner – at man for eksempel vil ned i vekt eller at dette kostholdet passer sammen med forskjellige former for trening. Uansett grunn til at man spiser vegetarisk, ønsker alle disse gjerne å spise slik mat også når de reiser, sier Thorbjørnsen.

Han legger til at det heldigvis er blitt lettere å få tak i god vegetarmat både i Norge og over store deler av verden.

Spennende retter: Trodde du vegetarretter trenger å være kjedelige? &nbsp; &nbsp;<br>Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
Spennende retter: Trodde du vegetarretter trenger å være kjedelige?    
Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

Ny livsstil

- Mange er nysgjerrige på en vegetarisk livsstil og vil legge opp reisen deretter. Det kan for eksempel være et foreldrepar som har invitert med sin vegandatter på tur, sier Thorbjørnsen.

- Hva er dine favorittbyer for vegetarmat?

- Berlin er spesielt vegetarvennlig, så i likhet med mange andre kommer den høyt opp på lista. Men også London og Barcelona er supre byer for de som vil ha topp vegetarmat, sier han.
Og kanskje kan det passe ekstra godt etter en jul med mye kjøttmat å planlegge en tur med mest deilige grønnsaker på menyen.

Reiseguide til kjøttfrie opplevelser

Oslo
Oslo har etterhvert fått mange spennende spisesteder for deg som ikke liker kjøtt. Her er noen av dem.

London
Her finner du en god oversikt over hvor du kan spise, drikke, shoppe og bo som veganer i London.

København
Den nordiske mathovedstaden København har selvsagt et godt tilbud for vegetarianere.

Stockholm
Denne nettsiden prøver å gi ha en komplett oversikt for veganere og vegetarianere i Stockholm.

Krakow
Krakow er blitt en veldig kul og mangfoldig by. Dette gjelder også på matfronten.Her finner du flere god tips.Lokal vegansk ekspert Klaudyna Góralskas anbefaling: “Har du lyst på en velsmakende, vegansk burger vil du elske Nova Krova. Du kan også prøve noen fine kaker og kjeks på dette hyggelige stedet.”

Barcelona
Selv om man skulle egentlig tenke det motsatte, oser Barcelona av vegetariske muligheter. Barcelona har disse fem topp vegetarrestaurantene. Tapas er for øvrig en nydelig rett ettersom man kan lett erstatte kjøttet med en vegetarisk erstatning.

Praha
Tsjekkerne er helsebevisste folk, og det finnes en rekke kafeer og restauranter i Praha som byr på vegetariske alternativer på menyen. Lehka Hlava, for eksempel, er et populært sted i sentrum som serverer kun ferske råvarer.

Amsterdam
Amsterdam har noe for absolutt alle, og man må ikke til å måtte lete lenge for å finne noe på menyen som er plantebasert. Her finner du mange gode forslag til steder å prøve.

Veganer og vegetarianer

Det finnes ikke én fasit på disse begrepene. Men dette menes vanligvis med:
Vegetarianere spiser ikke kjøtt eller fisk (noen vegetarianere spiser heller ikke egg heller).
Veganere spiser ingenting som kommer fra dyr (kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter, honning).
Veganere er i noen tilfeller "strengere" også på produkter som ikke er mat. Det kan være motstand mot dyretesting, ikke bruke ull, silke eller lær og ikke bruke noen dyreprodukter som i f.eks sminke o.l..
Det finnes mange som velger moderate versjoner eller egne kombinasjoner av dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer