SERVERING: Flyene tilbyr alkoholservering om bord. Men norske flypassasjerer ønsker begrensning på mengden som kan serveres.Foto: Odd Roar  Lange
SERVERING: Flyene tilbyr alkoholservering om bord. Men norske flypassasjerer ønsker begrensning på mengden som kan serveres.Foto: Odd Roar LangeVis mer

Nå vil vi ha mindre drikking på flyreisene

Vi sier ja til helt andre ting.

(Dagbladet): (Dagbladet) Det er slutt på tiden der flyreiser er partytid med gratis drikke og høy stemning. Nordmenn vil ha mindre alkoholservering og mer kvalitetstid om bord i flyene.

Dette viser en stor undersøkelse utført for internett-reisebyrået Travellink.

- Den store europeiske undersøkelsen, som er utført av Edreams Odiego Group blant 6800 flypassasjerer, viser at høyt alkoholkonsum om bord er det som irriterer de reisende mest.

Hele 88 prosent svarer at de vil ha alkokutt i lufta. Det kommer klart frem at komfort og sikkerhet er det flypassasjerene setter aller høyest, sier country manager Hege K. Bergsløkken i Travellink Norway.

Hjelp ved evakuering - Dette er ikke overraskende for oss, sier Mina Gerhardsen, som er generalsekretær i  Actis, som er rusfeltets samarbeidsorgan.

- Vi gjennomførte en tilsvarende undersøkelse i fjor, og da svarte en av tre at de ønsker alkokutt på flyene.

- Det handler om trygghet og komfort. De fleste passasjerer ønsker selvsagt at sidemannen skal kunne hjelpe til, og ikke være til problem, ved en eventuell evakuering. Vi tok kontakt med flyselskapene etter fjorårets undersøkelse for å høre om de kunne tenke seg å stoppe alkoholsalget om bord.

- Og svaret var?

- At de skulle vurdere det dersom passasjerene krevde det, sier Mina Gerhardsen, og fortsetter:

- På familieflygninger til syden ønsker så mye som 70 prosent av passasjerene at det ikke skal serveres alkohol.
 
Kulturforskjeller - Undersøkelsen viser noen kultur- og holdningsforskjeller mellom europeiske og nordiske reisende, men passasjerer fra Norden gir nesten helt like tilbakemeldinger, sier Hege K. Bergeløkken.

Mindre alkohol om bord og mer nyttig bruk av tiden flytiden er nordmenns ønsker for fremtidens reiser.

NEI: Nordmenn, i likhet med mange andre, ønsker ikke alkoholservering på flyene. Foto: Odd Roar Lange
NEI: Nordmenn, i likhet med mange andre, ønsker ikke alkoholservering på flyene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- De mest negative holdningene mot alkoholservering i luften finner man i Norden — og i særdeleshet i Norge. Nesten ni av ti nordmenn ønsker altså en form for alkoholbegrensning i fly. Seks av ti mener at det burde være begrensing på antall alkohol-enheter som serveres. en av ti svarer at et totalforbud er veien å gå.

- De fleste nordmenn ønsker vel å vente med selve festen til reisen er unnagjort. Å drikke mange gratis drinker og å bruke selve flyturen til party er noe som ligger mange år tilbake i tid, sier Mina Gerhardsen.

- Og som småbarnsmor er det også et viktig poeng å være trygg på at passasjerene oppførere seg hyggelig, fortsetter hun.

Sydlandsk nei - 31 prosent av spanske og 35 prosent av italienske reisende er enda mer opptatt av et totalforbud enn nordmenn. Bare en av ti nordmenn ønsker at det skal være fritt frem for alkoholservering om bord uten noen form for reguleringer. Mens sju prosent av finnene ønsker det samme, sier Hege K. Bergsløkken i Travellink.

I stedet for alkohol er det andre ting nordmenn heller ønsker seg på flyene, ifølge reiseundersøkelsen.

- Mange nordmenn er opptatt av wifi ombord, som gjør at de kan bruke egne nettbrett og mobiler. Fire av ti nordmenn sier at de ønsker seg kraftig wifi som gjør at de for eksempel kan streame filmer mens de sitter i flysetet, sier Hege K. Bergsløkken.

STERKE SIGNALER:  Country manager Hege K. Bergsløkken i Travellink Norway med klare resultater i årets reiseundersøkelse.
STERKE SIGNALER: Country manager Hege K. Bergsløkken i Travellink Norway med klare resultater i årets reiseundersøkelse. Vis mer