Nå vil vi på glampingferie

Dette er den nye campingtrenden.

LUKUS: Bobilene blir stadig mer avanserte og luksuriøse. Kjekt å kunne frakte meg seg kabrioleten som denne Volkner Mobil kan. FOTO: Volkner
LUKUS: Bobilene blir stadig mer avanserte og luksuriøse. Kjekt å kunne frakte meg seg kabrioleten som denne Volkner Mobil kan. FOTO: VolknerVis mer

Glem flintstek på kullgrillen, tv-kanne, grilldresser, dusjkaserner med myntinnkast og primitive campinghytter med 100 000 fluer i hyttas ene vindu.

Nå vil campingturistene ha luksus, dersom vi skal tro en studie Turismens utredningsinstitut (TUI) har gjort for Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation (SCR).

- Campingturistene stiller høyere krav til komfort enn før, sier Martin Juhos, markeds- og kommunikasjonssjef i SCR til Aftonbladet.

Han tror de økende kravene skyldes at vi reiser mer, er blitt bedre vant og er dermed mer kresne. Mange liker å gjøre litt ekstra ut av bilferien

- Ingen forventer gullkraner, men vi vil ha det glamorøst på andre måter, sier Juhos.

Glamping, altså glamourøs camping, handler ofte om tilgang på mer luksuriøse fasiliteter som bade- og spaanlegg, restauranter med mer enn biffsnadder og burger på menyen, naturopplevelser og attraktive aktiviteter for barn og voksne.

- Den moderne barnefamilien vil ha det rent og pent. De vil ikke stå i dokø og søker seg til campingplasser som har familiebaderom med høy standard i stedet for fellesdusj, sier Lars Isacson, leder i Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisastion (SCR).

Barnefamiliene er den ene målgruppen for glamping-konseptet. Den andre målgruppen er den kjøpesterke gruppen bestående av voksne par i campingbil som forventer seg noe mer enn en flekk med grønt gress og et servicebygg, ifølge Husvagn På Väg.

I sterkt vekst Den svenske campingindustrien er i sterk fremgang, ikke minst takket være nordmenn på tur. Nesten en tredjedel av turistovernattingene i Sverige i 2010 ble tilbrakt på campingsplasser. Nordmenn sto for mange av disse overnattingene.

I 2010 hadde nordmenn 1,8 millioner overnattinger på svenske campingplasser - en øknig på 15 prosent. I 2011 sto nordmennene for 1,85 millioner overnattinger - suverent foran tyskerne på andreplass med 761 000 overnattinger.

- Vi skal bli en av Europas fremste reisemål for campingturisme, sier Lars Isacson, leder i Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisastion (SCR).

EKSTREMT: Elemment signert Marchi Mobile er 12 meter lang og har 510 hk. Det blir neppe mange av den på veiene med det første, men bobilene blir stadig bedre. FOTO: Charly Halbauer
EKSTREMT: Elemment signert Marchi Mobile er 12 meter lang og har 510 hk. Det blir neppe mange av den på veiene med det første, men bobilene blir stadig bedre. FOTO: Charly Halbauer Vis mer

Tror det samme skjer i Norge - Camping er i en rivende utvikling. Det ser vi ikke minst hva gjelder den tekniske utviklingen. Campingvogner og bobiler har snart like høy standard som en hvilken som helst leilighet, sier Hilde Charlotte Solheim, Direktør Reise Norge.

- Jeg spår at vi vil se flere high-end campingplasser i Norge i årene som kommer, sier Solheim.

I studien som Turismens Utredningsinstitut har gjort for Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisastion, kommer det frem at naturkatastrofer, terror, krig, økonomiske kriser og internasjonal uro bidrar til økt etterspørsel etter ferie i nærområdet.

"Staycation" er en trend som vokste frem som følge av lavkonjunktur, men som også er påvirket av en økende miljøbevissthet. "Staycation" ble et begrep i USA sommeren 2008 da økte bensinpriser og økonomisk krise gjorde at mange amerikanere ikke hadde råd til ferie.

Først Syden, så camping Solheim vil ikke overdrive effekten av variabler som naturkatastrofer og terror.

- Den store folkeferien i Norge er fortsatt sydenferien. Nærmere 55 prosent av oss gjennomfører en sol og varme-ferie i løpet av året

UVANLIG: Glamping innebærer ikke nødvendigvis omfattende luksus, men campingen må kunne tilby noe ekstraordinært. FOTO: Charly Halbauer
UVANLIG: Glamping innebærer ikke nødvendigvis omfattende luksus, men campingen må kunne tilby noe ekstraordinært. FOTO: Charly Halbauer Vis mer

Men nordmenn har generelt så god kjøpekraft og så gode ferievilkår at de både har feriepenger og ferie igjen når sydenferien er unnagjort. Som ferie nummer to velger mange nordmenn bilferie for å besøke venner og bekjente, og her finnes et stort potensial for campingnæringen, mener Solheim.

For i motsetning til mange andre europeere foretrekker nordmenn selvhushold, altså hytter, leiligheter og camping i stedet for hotell.

- Myten om campingplassen står for fall. Den tradisjonelle campingplassen vil neppe død, men vi vil se en økende segmentering. Flere vil stille strengere krav til beliggenhet og fasiliteter. Og ikke minst unike opplevelser.

Unike opplevelser For glamping innebærer ikke nødvendigvis at luksusen må være omfattende, men campingen må kunne tilby noe ekstraordinært. Det viser nettstedet goglamping.net, som blant annet viser til det svenske konseptet Kolarbyn Eco-lodge, som ligger to timer fra Stockholm.

På nettsiden glampinghub.com er norske Canvas Hotel representert.

Dette er begge konsepter som tilbyr ekstraordinære naturopplevelser, men at luksusen er prangende.

LUKSUS: På innsiden av Elemment. Foto: Marchi Mobile
LUKSUS: På innsiden av Elemment. Foto: Marchi Mobile Vis mer

Les også:
Her er bilene med størst andel kvinnelige og mannlige kjøpere i Norge
Dette er bilene med minst motortrøbbel
Eierne av dette bilmerket er mest fornøyde
Disse bøtene kan du glemme å klage på
Genialt triks gir renere frontrute

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BELIGGENGHET: Naturskjønne omgivelser med tilgang til aktiviteter, kan bli stadig viktigere for campingnæringen. Foto: Newspress
BELIGGENGHET: Naturskjønne omgivelser med tilgang til aktiviteter, kan bli stadig viktigere for campingnæringen. Foto: Newspress Vis mer