Hjemme hos noen: Leier du airbnb-leilighet, som denne, så overtar du noen hjem - for noen dager. Det kan nå bli skattlagt fra første utleie.<br>Foto: Odd Roar Lange &nbsp;The Travel Inspector
Hjemme hos noen: Leier du airbnb-leilighet, som denne, så overtar du noen hjem - for noen dager. Det kan nå bli skattlagt fra første utleie.
Foto: Odd Roar Lange  The Travel InspectorVis mer

Næringsministeren: -Derfor bruker jeg ikke Airbnb og Uber

Og nå kan det bli dyrere å bo privat i ferien for deg

BERGEN (Dagbladet): - Jeg velger taxi framfor Uber, og jeg velger hotell framfor Airbnb.

Det sier næringsminister Monica Mæland, som fredag la frem regjeringens nye stortingsmelding om Reiseliv.

Stortingsmeldingen «Opplev Norge - Unikt og eventyrlig» tar også for seg delingsøkonomien. Og nå kan airbnb, som av mange regnes om en billig overnattingsform, bli dyrere.

Slik får du gullkort etter bare én eneste reise.

Mer skatt på utleie

- Regjeringen oppnevnte i 2016 et delingsøkonomiutvalg for å utrede hvordan delingsøkonomien kan bidra til en mer effektiv ressursbruk. Men regjeringen har arbeidet parallelt med nødvendige endringer og reformer på området og jeg ønsket å få lagt frem reiselivsmeldingen før vi vurderte en mulig økt skattlegging av korttidsutleie av egen bolig, sier Monica Mæland til Dagbladet.

Flertallet i det regjeringsoppnevnte delingsøkonomiutvalget foreslår en slik skatt, og nå skal forslaget ut på høring

På hotell: Monica Mlæland velger hotell foran Airbnb &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
På hotell: Monica Mlæland velger hotell foran Airbnb          Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Dropper Norge?

Ifølge Airbnb foretas 80 prosent av deres bestillingene i Norge av utenlandske gjester. Ifølge en undersøkelse fra Airbnb Norge i 2016 oppga 24 prosent av de utenlandske gjestene at de ikke ville ha kommet til Norge uten Airbnb, eller at de ville hatt et kortere opphold. Det tyder på at delingsplattformene bidrar til å trekke turister til Norge som ellers ikke ville kommet, skriver næringsdepartementet i sin melding til Stortinget. Reiselivsmeldingen er den første i sitt slag på 17 år.

- Vi forholder oss til de skatteregler som er i de respektive land, og oppfordrer utleierne til å følge disse, sier Annie Beck i Airbnb´s kommunikasjonsavdeling i London.

Jonny var blakk og dro til Thailand for å jobbe. Nå har han besøkt 197 land.

Dette velger Mæland

- Vi må se på den skattemessige siden av dette, slik at det ikke blir ulike konkurransevilkår, sier Monica Mæland som ikke stod for noen av de 430 000 airbnb-overnattingene i Norge i fjor. Hun har heller ikke brukt denne ferieformen i utlandet.

Reiselivstopper: Reiselivs-Norge var samlet i Tromsø da reiselivsmeldingen ble lagt fram.Foto: Innovasjon Norge
Reiselivstopper: Reiselivs-Norge var samlet i Tromsø da reiselivsmeldingen ble lagt fram.
Foto: Innovasjon Norge Vis mer

- Nei, jeg velger å bruke hotell. De er underlagt strengere tilsynsregler og jeg synes også at dette er et overnattinsvalg som passer bedre for meg.

- Hva med Uber-transport?

- Jeg har heller ikke brukt transportordningen Uber, fordi jeg synes det er viktig å benytte de tjenester som vi har reguleringer for i dag - som taxi og regulert samferdsel. Det er derfor ikke aktuelt for meg å bruke Uber, sier næringsminister Monica Mæland.