<strong>BRUA OVER KWAI:</strong> I år er det 70 år siden brua over Kwai ble bombet for siste gang. Foto: MARI BAREKSTEN
BRUA OVER KWAI: I år er det 70 år siden brua over Kwai ble bombet for siste gang. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Nærmere hundre tusen mistet livet i løpet av de to åra arbeidet med «Dødens jernbane» pågikk

Brua ble berømt etter filmen «Broen over Kwai» i 1957.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - 6982 mennesker ligger begravet her, forteller guiden Putipong «Put» Boonyim, mens vi går over kirkegården hvor noen av krigsfangene som døde under byggingen av «Dødens jernbane», har sitt siste hvilested.
 
Danske G.A. Andersen var én av dem som mistet livet. Det samme gjorde 4285 briter og 1630 østerrikere. Ingen nordmenn, så vidt han vet.

Vi er helt alene på kirkegården. Den har ikke blitt en turistattraksjon, men det har brua.

På perrongen Da filmen «Broen over Kwai» kom ut i 1957, gjorde den historien og brua nordvest for Bangkok verdensberømt.

<strong>KHWAE ELLER KWAI:</strong> Opprinnelig heter elva heller ikke Kwai. Byen Kanchanaburi ligger ved samløpet av elvene Khwae Noi og Khwae Yai, og brua går over den sistnevnte. Men skiltet på perrongen er endret. Foto: MARI BAREKSTEN
KHWAE ELLER KWAI: Opprinnelig heter elva heller ikke Kwai. Byen Kanchanaburi ligger ved samløpet av elvene Khwae Noi og Khwae Yai, og brua går over den sistnevnte. Men skiltet på perrongen er endret. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

- Historien bak brua er spennende, men vi må heller ikke glemme alle krigsfangene som ble torturert og levde under uutholdelige forhold under byggingen av brua, sier amerikanske Malcolm Miles alvorlig mens han titter over rekkverket.

Han har sett filmen fra 1957 flere ganger, og er svært historieinteressert. I dag har han kommet for å se toget kjøre over Kwai med egne øyne.

Brua over Kwae Yai Antakelig mistet nærmere hundre tusen personer livet i løpet av de to åra arbeidet med «Dødens jernbane» pågikk under andre verdenskrig. Det er en realitet. Filmen derimot ...

- Filmen er ikke helt sann, sier Put.

REISEFAKTA:

• Flere flyselskaper flyr til Bangkok fra Oslo lufthavn, direkte eller med en mellomlanding. Priser fra drøyt 4000 kroner tur-retur

• Kanchanaburi ligger et par timer med bil nordvest for Bangkok, og det finnes både dagsturer og turer som inkluderer overnatting.

• Orkidéekspressen arrangerer begge deler. Dagstur fra Bangkok til River Kwai med lunsj koster 1085 kroner pr. person.

Den opprinnelige brua ble faktisk ødelagt av bomber, ikke sprengladninger satt av bakkestyrker som portrettert i filmen.

Opprinnelig heter elva heller ikke Kwai. Byen Kanchanaburi ligger ved samløpet av elvene Khwae Noi og Khwae Yai, og brua går over den sistnevnte. 

Mens vi står på brua og diskuterer filmbransjens makt, kommer det historiske toget tøffende inn på perrongen. Om litt vil det tute og kjøre ut på den berømte brua over Khwae Yai.

<strong>HISTORIEINTERESSERT:</strong> Malcom Miles fra Portland i Oregon har sett filmen fra 1957 flere ganger, og er svært historieinteressert. I dag har han kommet for å se toget kjøre over Kwai med egne øyne. Foto: MARI BAREKSTEN
HISTORIEINTERESSERT: Malcom Miles fra Portland i Oregon har sett filmen fra 1957 flere ganger, og er svært historieinteressert. I dag har han kommet for å se toget kjøre over Kwai med egne øyne. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer