Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nærmere premium i småbilklassen har vi ikke vært

Vi har testet Mazda 2, og funnet noe unikt blant billigbilene.

PREMIUM: De færreste vil nok velge skinn, men Mazda 2 tilbyr premiumutstyr som  Headup display, automatisk nedblending, Full LED og omfattende underholdningspakke. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO
PREMIUM: De færreste vil nok velge skinn, men Mazda 2 tilbyr premiumutstyr som Headup display, automatisk nedblending, Full LED og omfattende underholdningspakke. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside Skal vi tro Mazdas ingeniører skal nye Mazda 2 oppføre seg som en samuraier med myke kontrollerte bevegelser. På norsk betyr det at den byr på mer komfort enn selv den beste ridesal.

Dette er de argeste konkurrentene:
VW Polo
Ford Fiesta
Opel Corsa

Glimrende sittestilling God sittestilling er alfa og omega for en bra totalopplevelse av bilen, og på dette punktet imponerer virkelig Mazda 2.

Gud vet hvor mange ganger vi har irritert oss over småfeil som ødelegger en ellers ok bil. Likevel forundrer vi oss stadig over at produsentene ikke har tatt seg fem minutter ekstra under utviklingen for å finne en god sittestilling.

Mazda 2 er en stor overraskelse i dette henseendet.

Romfart Mazda hevder de har tatt romteknologi i bruk for å gjøre opplevelsen komplett. Perfekt sittestilling i vektløs tilstand har dannet setene. De har flyttet forhjulene 8 cm lenger frem for å slippe hjulbrønnen inni og pedalene har fått en utforming og vandring som skal føles mer naturlig.

HARD KONKURRENT: Utseendet og kjøreegenskapene er bra, men det er førermiljøet som imponerer mest. Foto: MAZDA
HARD KONKURRENT: Utseendet og kjøreegenskapene er bra, men det er førermiljøet som imponerer mest. Foto: MAZDA Vis mer

De mener at naturlig sittestilling også handler om sikkerhet. Vi sitter uforskammet bra, særlig med tanke på at dette er en småbil.

De fleste har nok justeringsmuligheter, kanskje med unntak av de over to meter. Passasjersetet har overraskende nok ikke høyderegulering, og med to lange karer foran, sitter man dårlig bak. Uansett; riktig prioritering etter min mening.

Ønsker du premiumfølelsen, kan den bestilles med flere varianter av skinninteriør, inkludert en remse skinn med søm på dashbordet. Lekkert, men neppe storselgeren.

LES OGSÅ: Slik måler man bagasjerom.

FØRST I KLASSEN: Mazda 2 er tilgjengelig med full LED-oppsetning av både kjørelys, nærlys, fjernlys og baklykter. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO
FØRST I KLASSEN: Mazda 2 er tilgjengelig med full LED-oppsetning av både kjørelys, nærlys, fjernlys og baklykter. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO Vis mer

Bagasjerommet er midt på treet i klassen. Du får ikke flatt gulv når du slår ned setene, og skiluke er fraværende.

Førerorientert For første gang i B-segmentet, med unntak av godt utstyrte Audi A1 og Mini, tilbys en småbil til vettug pris med betjeningsvennlighet. Det er nok av grelle eksempler på nærmest trafikkfarlige brukergrensesnitt på de etter hvert populære berøringsskjermene. Vi har tidligere kommentert hvordan elektronikken tar mer og mer oppmerksomhet bort fra veien.

Mazdas løsning er et forbilde for langt dyrere biler, og er sammen med Mazda 3 først ut i Mazdas egen lineup med dette brukergrensesnittet.

Den er bedre enn flaggskipet Mazda 6 og storselgeren CX-5. Deres nye dashbord med samme løsninger blir vist på årets Los Angeles Auto Show.

Best i klassen Mazda har hatt to hovedfokus med småbilen: Sikkerhet og kjøreglede. All informasjon skjer høyt oppe på dashbordet. Underholdning i midten på en 7-tommers berøringsskjerm og kjøreinformasjon rett foran deg. Så få målere som mulig. Ikke mer info enn du trenger. Det ser lekkert ut og fungerer bra.

Alt styres via et hjul og et lite utvalg knapper fra midtkonsollen. Det er langt fra noe nytt for de som har kjørt BMW med iDrive de ti siste åra. Det er mer merkelig at det har tatt så lang tid for alle andre å følge etter.

TRANGT BAK: God sittestilling for sjåfør er prioritert. Det går utover de som sitter bak. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO
TRANGT BAK: God sittestilling for sjåfør er prioritert. Det går utover de som sitter bak. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO Vis mer

Nå styres alt via lettfattelige menyer på skjermen, uten å bevege blikket ned. Utstyret finnes på de to høyeste utstyrsgradene i Norge, og ingen kommer til å kjøpe innstegsversjonen hvis de setter seg i den andre først.

Mye kult Den minste Mazdaen er faktisk den første i familien som blir tilgjengelig med DAB+ som standard. Ellers kan deres infotainmentsystem kobles opp mot din smarttelefon via en app og Blåtann.

Slik ettermonterer du DAB+ i bilen.

Den gir tilgang til all verdens nettradioer (som er mye mer aktuelt enn DAB+ i Europa), den styrer musikken din med eget lettfattelig display, mulighet til muntlige oppdateringer på sosiale medier, søkefunksjoner og mye mer.

Er du oppkoblet, henter den også informasjon om vær og trafikkforhold når du bruker den innebygde navigasjonen. Systemet funker bra i Europa, men ikke fullt så bra i Norge dessverre.

OPPRENSK: Alle rydder opp i knappehysteriet om dagen. Mazda 2 er flinkest i sin prisklasse. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO
OPPRENSK: Alle rydder opp i knappehysteriet om dagen. Mazda 2 er flinkest i sin prisklasse. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO Vis mer

Du finner AUX og to USB-kontakter. Vår testbil masserte øregangene med lyd signert Bose. Meget godkjent.

Alt foran deg Vår testbil hadde headup display også. Da får du info om fart, fartsholderen og navigasjon opp på ei glassflate rett i synsfeltet. Mer enn bra nok og flott for sikkerheten. For biler uten, er turtelleren byttet ut med et Speedometer. Enkelt og greit.

Høy sikkerhet Sikkerheten er godt ivaretatt med nødbrems opp til 30 km/t, filskiftevarsler (med en lyd som minner om når du har koblet høyttalerne feil på Hifi-anlegget) og blindsonevarsler.

Dette betyr knappen.

Radarene fungerer også som varsling når du for eksempel rygger ut og noe nærmer seg. Synd den ikke stopper bilen også. Det er det foreløpig bare Jeep Cherokee som gjør.

Kameraet for nødbrems gir også automatisk nedblending av lys. På toppversjonen får du LED-lys for både baklys, kjørelys, nær- og fjernlys. Ganske oppsiktsvekkende i denne klassen.

To motoralternativer Mazda 2 blir tilgjengelig i tre utstyrsvarianter og tre motoralternativer på 1,5 liter. 75 og 90 hk bensin, der den sterkeste faktisk byr på lavest utslipp, og en 105 hk diesel.

BEST I KLASSEN: Løsningen er stjålet fra BMW, men er også den aller beste måten å betjene en infotainmentskjerm på. Svært få biler, uansett klasse, tilbyr noe lignende. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO
BEST I KLASSEN: Løsningen er stjålet fra BMW, men er også den aller beste måten å betjene en infotainmentskjerm på. Svært få biler, uansett klasse, tilbyr noe lignende. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO Vis mer

Den største bensinvarianten kan bestilles enten med tradisjonell automat og manuell 6-trinns girkasse.

Prøvekjøringen skjedde i sprutregn i Barcelona. Da bytter alle spanjolene ut scooteren med bil. Det resulterte i tidenes kø og ingen mulighet til å kjøre den antatte bestselgeren, nemlig 90 hk bensin. Mazda i Norge regner med at 90 prosent kommer til å velge denne, så dette var beklagelig.

Mazda vil fjerne tennpluggen.

Stillegående diesel Derimot fikk vi kjøre dieselversjonen. Den utmerker seg som svært støysvak og vibrasjonsfri. Langt bedre enn Mazda 6 som vi ble fraktet tilbake til flyplassen med. Den har ingen spennende effektleveranse, snarere lineær — på grensen til kjedelig. Mazda mener dette er gjort med hensikt.

De ønsker ikke den usiviliserte turbo-oppførselen. Det har de i allefall klart. Sprek nok, men ikke spennende.

Hi tech Turbodieselen har variabel turbingeometri og vannkjølt intercooler som highlights. Mest for å spare plass, men også for å få best mulig register for dreiemoment og minske turbofordøyelsen. Mazda bruker også to trinns EGR for rensing av eksosen.

INFOTAINMENT: Mye av funksjonene på skjermen kan betjenes fra rattet. Voiceknappen kan for eksempel brukes til facebook-optateringer hvis du bruker engelsk versjon. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO
INFOTAINMENT: Mye av funksjonene på skjermen kan betjenes fra rattet. Voiceknappen kan for eksempel brukes til facebook-optateringer hvis du bruker engelsk versjon. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO Vis mer

På høye turtall kjøres en bypass rett etter motoren og tilbake igjen. På de lave sendes eksosen tilbake til innsuget etter turboen for å sikre turbotrykk og dermed dreiemoment.

Kjører bra Jinba-Ittai, kaller de sin kjørefilosofi. Den skal ha skarpe kjøreegenskaper, men de skal leveres skånsomt. Torsjonsfjæring bak og McPherson foran duger fortsatt.

De har senket innfestning av bakhjulsopphenget og endret castervinkel (vinkelen støtdemperne har) for å minimere slag opp i karosseriet.

Castervinkelen foran har tilsvarende vinkel motsatt vei foran for å sikre stabilitet rett fram. Vår begrensede testtur gav ikke mulighet til å konkludere, men bilen er behagelig.

Men ikke alt gir mening For å sikre behagelig kjøreglede har Mazda forsket på kroppens respons på gasspådrag og måten vi styrer på.

Ingeniørene har funnet ut at vi bruker bittelitt lenger tid på å spenne musklene i nakken når vi trår på pedalen, så de har lagt inn en tilsvarende forsinkelse i gassresponsen. Det samme er gjort på styringen. De har altså lagt inn en forsinkelse i respons, slik at kroppen skal rekke å reagere.

PASSE: 280 liter er det samme som dagens Polo og litt mindre enn Fiesta (290 l) og Corsa 334 l). Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO
PASSE: 280 liter er det samme som dagens Polo og litt mindre enn Fiesta (290 l) og Corsa 334 l). Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL / DINSIDE.NO Vis mer

For oss framstår dette likevel som en gimmick: Vi lurer på om noen vil merke forskjell, og tror ganske enkelt at lufttrykket i hjulene avgjør mer.

Verdensbil Målet til Mazda er å selge 200.000 i året på verdensbasis, men den norske importøren vet ikke helt hvordan utstyrsnivåene og prisene blir. Vi tipper likevel at startprisen vil bli på rundt 180.000 kroner for bensin og 190.000 for diesel. I så fall er den priset en del over konkurrenten som vi nylig testkjørte: Helt nye Opel Corsa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media