NAF: Bil A har skylden. Vegdirektoratet: Feil, bil B har skylden

Uenige om rett og galt i rundkjøring.

HVEM HAR SKYLDEN? Har bil A eller bil B skylden hvis det blir en krasj i rundkjøringen? Ekspertene er uenige. Illustrasjon: GJENSIDIGE
HVEM HAR SKYLDEN? Har bil A eller bil B skylden hvis det blir en krasj i rundkjøringen? Ekspertene er uenige. Illustrasjon: GJENSIDIGE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside.no har tidligere omtalt en undersøkelse fra Gjensidige, som tydelig illustrerte hvor stor usikkerhet det er knyttet til kjøreregler ved rundkjøring. Responsen lot ikke vente på seg, og til sammen har flere tusen lesere kommentert saken.

For å bringe klarhet rundt fasiten Gjensidige presenterte, inviterte vi tre uavhengige eksperter for å få deres vurdering av hvilken fører som har skyld i den illustrerte situasjonen. Overraskende nok er også ekspertene helt uenige om hva som er riktig.

NAF: Bil A har vikeplikt! - Ja, det er korrekt at bil A har vikeplikt, sier advokat Jens Christian Riege hos NAF.

Han legger til at rundkjøringsreglene er ikke så enkle, da det ikke er egne bestemmelser for dette. Derfor er det vanlige trafikkregler som må anvendes.

- Det som gjør det ekstra forvirrende, er at det er to regelsett som kan komme inn i vurderingen av situasjonen. - Det ene er bestemmelsen om feltskifte i trafikkreglene §8, hvor utgangspunktet er at den som skifter felt har vikeplikt. I denne situasjonen kan man argumentere med at bil B skifter felt på vei ut av rundkjøringen. Samtidig har man en bestemmelse om svinging i trafikkreglene §6: Den som skal svinge til venstre i et kryss, skal i god tid legge seg i venstre felt før man svinger til venstre. Det medfører at bil A som skal til venstre i rundkjøringen (som i denne sammenheng kan sammenliknes med et kryss), skulle ha lagt seg i venstre felt inn i rundkjøringen. Denne ligger med andre ord feil, og bryter trafikkreglene dersom den kjører til venstre fra høyre fil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer