Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nanook (3) og Tristan (5) reiser jorda rundt i telt med mamma og pappa

Lillebror har gått 200 toppturer. Storebror har vært på 450.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): At det har kommet to små barn til verden har ikke lagt noen begrensninger for turentusiastene Joakem Cuypers og kona Kim Broux.

Da den eldste sønnen ble født for fem år siden bestemte paret seg for at de ville reise på de samme turene som de alltid har gjort, og besøke stedene de ennå ikke hadde fått tid til.

Sønnene Nanook (3) og Tristan (5) har allerede vært på flere fjelltopper og teltturer enn den gjennomsnittlige nordmann.

MIDDAG UTE: På tur i Dolomittene i Italia. Foto: PRIVAT
LOFOTEN: På toppen av Helvetestinden i Lofoten. Foto: PRIVAT
NÆROMRÅDE: Lokal turglede, på vei til en av de siste lokale «fjellhumpene» i Bergen. Foto: PRIVAT
NYTER VÅRSOLA: Baffin Island i Cananda. Tristan nyter en flaske melk underveis - våren har kommet. Foto: PRIVAT
SELVFISKA: Villmarksglede i Børgefjell. Foto: PRIVAT
ALLE ER MED: På vei ned fra det høyeste punktet i Vaksdal, Skjerjavasshovden 1264 meter over havet. Foto: PRIVAT
LUNSJ: På vei opp til den sørligste av De syv søstre på Helgelandskysten. Tristan sin topp nummer 365 da han var tre år gammel. Foto: PRIVAT
EKSOTISK: Haleakala National Park på Maui, Hawaii. Foto: PRIVAT
UTSIKT: Idyllisk på Hananipa i Bergen kommune. Foto: PRIVAT
NORGES HØYESTE: På vei opp til Galdhøpiggen i bæremeis på ryggen til mamma Kim Broux. Foto: PRIVAT
LEK PÅ TUR: Fotballspilling på isen på verdens største fjord, Scoresbysundet på Nordøst-Grønland. Foto: PRIVAT
KAKAO MED KREM: Det er viktig med mye kos når man telter med barn. Her nyter familien kakao med krem. Foto: PRIVAT
STÅLKONTROLL: Minstemann Nanook smelter is slik at det blir drikkevann. Foto: PRIVAT
EKSPEDISJON: Nordøst på Grønland under en ekspedisjonen som varte fem uker. Foto: PRIVAT
PÅHENG: På vei gjennom Monument Valley i Utah i USA. Foto: PRIVAT
SOLNEDGANG: Utsikt over Rosendal og Hardangerfjorden. Foto: PRIVAT
SKOTTLAND: På vei til det høyeste punktet i Storbritannia, Ben Nevis i Skottland. Foto: PRIVAT

- Vi teller ikke kilometer, bare gode minner, sier ekteparet.

I 2001 flyttet de fra flate Belgia til fjell og fjord i Norge. Nå bor familien i Bergen.

Bildet av minstemann i bæresele på mammas bryst og to år gamle Tristan på egne bein opp Skjerjavasshovden i Hordaland, vitner om at barna har hatt et rikt turliv helt fra fødselen av.

Lavt stressnivå Familien har vært på ekstremturer på Grønland og i Canada, syklet New Zealand på tvers, fulgt fotsporene til indianerhøvdingen Geronimo på hest i Arizona, og vært på kanotur i Everglades i Florida. 

Brødrene har sittet i pulk og bæremeis gjennom knusktørre Monument Valley i USA og vært nedsnødde i et telt både på Grønland og på toppen av Galdhøpiggen.

KAKAO MED KREM: Det er viktig med mye kos når man telter med barn. Her nyter Kim Broux og Joakem Cuypers kakao med krem, sammen med sønnene Nanook (3) og Tristan (5). Foto: PRIVAT
KAKAO MED KREM: Det er viktig med mye kos når man telter med barn. Her nyter Kim Broux og Joakem Cuypers kakao med krem, sammen med sønnene Nanook (3) og Tristan (5). Foto: PRIVAT Vis mer

Tre år gamle Nanook har gått 200 toppturer, storebroren 450. Det er helt vanlig for denne familien.

- Barna blir stimulert på en helt annen måte. De opplever nye ting hele tida, og vi merker at både vårt og deres stressnivå går ned. Vi har jo ikke dårlig tid på turene vi er på, sier Broux til Dagbladet.
 
Etter at familien flyttet til Norge har de brukt enhver anledning til å komme seg på tur, enten det er i nærområdene eller på topptur i for eksempel Tsjekkia.

Tid til lek De to foreldrene anbefaler andre å starte med korte teltturer i nærområdet - først på sommeren, deretter på vinteren. Deretter kan dere legge ut på turer til høyfjellet om vinteren.

- Grønland blir siste steget i læringskurven, sier Cuypers og Broux.

Under de lengre turene har familien alltid lagt inn ekstra god tid til lunsj, og til å utforske verden mens de går. En stor del av tida går med til å leke.

EKSOTISK: Haleakala National Park på Maui, Hawaii. Foto: PRIVAT
EKSOTISK: Haleakala National Park på Maui, Hawaii. Foto: PRIVAT Vis mer

- Når vi har slått leir, spiller vi fotball eller spiller kort. 

Vær påpasselig Skal du ut og reise med små barn, kan det være lurt å sjekke om det er nødvendig å vaksinere barna før avreise, anbefaler lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

Hasle som er spesialist i infeksjonssykdommer med diplom i tropemedisin, forteller at immunforsvaret ikke modent før barna er fire-fem år gamle:

- Før det er det større risiko for at alvorlige infeksjoner som malaria, mage- og tarm- og luftveisinfeksjoner kan få et alvorlig forløp, sier han.

Hasle forteller at det stort sett er trygt å reise innenfor Europa, men at du ved lengre reiser - som til Mellom-Amerika, Asia og Afrika, må være mer påpasselig.

Unngå malariaområder Det kan være lurt å reise steder der du vet det er enkelt å ha god hygiene, og at landet har et godt helsevesen dersom det skulle skje noe, råder han.

MYE EKSTRA UTSYR: Anders Baumberger mener forskjellen på tur med og uten barn, er at det krever en del ekstra utstyr. Foto: ROLF KRISTIAN MEDBØE
MYE EKSTRA UTSYR: Anders Baumberger mener forskjellen på tur med og uten barn, er at det krever en del ekstra utstyr. Foto: ROLF KRISTIAN MEDBØE Vis mer

- Framfor alt bør man holde seg unna steder med stor fare for malaria, sier Hasle.

Han forteller at land som Spania er helt ufarlige, selv om du der må være påpasselig med å ikke la de minste barna bli utsatt for direkte sollys veldig lenge.

- Barna kan fort plages av for mye varme, så det viktigste er å gi dem nok væske. Små barn er også mer utsatt for småskader som igjen kan gi infeksjoner, så man må passe på å alltid ha med plaster og rensemiddel som klorheksidin, sier Hasle.

Lag en turfest Tobarnspappa og forfatter av «Turboka» Anders Baumberger, synes familien imponerer.

- Det blir ikke mer ekstremt enn dette. Det viser hva som er mulig å gjøre sammen med barna, sier han.

SELVFISKA: Villmarksglede i Børgefjell. Foto: PRIVAT
SELVFISKA: Villmarksglede i Børgefjell. Foto: PRIVAT Vis mer

Å ta med hele familien på tur, krever bare litt mer pikkpakk, forteller han.

- Et tips er å fylle teltet med bamser og pledd. Da blir det ordentlig fest for barna, sier Baumberger.

Selv liker han å ta med barna til et fiskevann, eller til en liten topp der de kan se sola gå ned. Barn helt ned i to-, treårsalderen verdsetter slike opplevelser, mener han.

Liker å slite litt - Ta bilen eller bussen en liten halvtime, gå et lite stykke og slå opp teltet. Barn liker godt å slite litt før de får kjenne den deilige følelsen av å kunne krype ned i soveposen, sier han.

Han synes ikke du trenger å legge turlivet på is når det kommer små barn til verden.

Foruten at du trenger å ta med deg litt mer utstyr for å gjøre turen så varm og komfortabel som mulig for barna, er det ikke stort annerledes enn å gå på tur uten barn, mener forfatteren.

- Jeg synes turlivet bare er enda finere med barn, sier Baumberger.

- En livsstil Ofte er de enkle turene vel så fine, forteller Joakem Cuypers og Kim Broux.

- I dag gikk vi rett på en liten topptur etter barnehage og jobb. Det ble en kort tur der vi grilla og koste oss i det nydelige vårværet, sier Cuypers til Dagbladet.

De opplever at barna setter stor pris på turlivet.

- Det er kanskje ikke alle småbarnsforeldre som hadde tatt med barna sine på alle turene vi har vært på, men vi har veldig lang erfaring med slike turer, og begge har vi vært på ekspedisjoner med våre foreldre siden vi var små. Det har blitt en livsstil for oss, sier de to villmarkingene.

Hele Norges coronakart