SUPER MAT:  Kald laks med pepperrotrømme. Smaker godt og kan lages dagen før dagen. Foto: METTE MØLLER
SUPER MAT: Kald laks med pepperrotrømme. Smaker godt og kan lages dagen før dagen. Foto: METTE MØLLERVis mer

Når alle skal ut og feire, er det perfekt med festmat som kan lages dagen før

Prøv klassikerne slik Brimi lager dem 17. mai

• Flere matsaker på db.no/mat

På Arne Brimis 17.mai-bord står klassiske retter på menyen. Kald kokt laks med pepperrotrømme, gravet laks med sennepssaus og et stort fat deilig spekemat med godt tilbehør.

- Årets 17.mai er litt spesiell. Vi feirer at det er 70 år siden freden kom, og kanskje skal menyen være ekstra tradisjonell i år, sier Arne Brimi.

- Under krigen fikk vi et nytt uttrykk - villagris.

-Av dem som hadde hus med hage var det mange som hadde gris i hagen. Det var en matauke som var helt avgjørende, sier Brimi.

Selv er han vokst opp med at spekemat er festmat.

Når gjøken gol om våren skulle spekeskinka være ferdig. Den ble servert med hjemmebakt flatbrød og rømme, akkurat slik som Brimi liker å servere den i dag.

Bedre spekemat - Da skinkeproduksjonen ble industriell, hadde vi en periode der det meste av den spekeskinka vi fikk kjøpt var sprøytesaltet og smakte skitt, etter min smak.

Det er fint å se at mange produsenter nå er opptatt av kvalitet. Vi har fått mye bra spekeskinke i Norge, sier Arne Brimi.

BRIMIS SPEKEFAT
Arne Brimi velger å lage et raust fat med forskjellig type spekemat, slik at alle kan finne noe de liker.

SALT OG GODT : Et stort fat med nyskåret norsk spekemat blir alltid en suksess på festbordet. Foto: METTE MØLLER
SALT OG GODT : Et stort fat med nyskåret norsk spekemat blir alltid en suksess på festbordet. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Du trenger:
Spekeskinke (gjerne flere typer)
FenalårSpekepølse (gjerne flere typer)
Pastrami (helst norsk)
Flatbrød (hjemmebakt type)
Eggerøre
Rømme
Potetsalat

Slik gjør du:

1. Velg forskjellige typer spekepølse. Spekeskinke og fenalår skal serveres i tynne skiver. Nyoppskåret skinke smaker alltid mye bedre.

2. Legg all spekematen utover et stort fat.

3. Godt flatbrød er viktig, og får du tak i hjemmelaget flatbrød er det aller best.

4. En god eggerøre er perfekt til spekemat. Det lager du på en-to-tre rett før servering.

POTETSALAT TIL SPEKEMAT
Denne klassiske potetsalaten kan gjerne lages dagen før servering, da smaker den aller best.

Du trenger:
8-10 poteter
1/2 rødløk
1 1/2 dl rømme
1 1/2 dl majones
1 ss ramsløkpure eller1 ss sterk sennep
1/4 purre, i strimler
Gressløk og persille, finhakket

Slik gjør du:
1. Kok potetene akkurat møre, og avkjøl. Skjær rødløken i strimler, og del potetene i skiver.

KLASSISK: Arne Brimi går for de klassiske smakene 17.mai. Foto: METTE MØLLER
KLASSISK: Arne Brimi går for de klassiske smakene 17.mai. Foto: METTE MØLLER Vis mer

2. Bland sammen like deler rømmer og majones, og smak til med ramsløk eller sennep. Ha i purre og finhakkede urter. Vend alt fint sammen. Sett salaten kaldt, gjerne over natta.

KALD KOKT LAKS MED PEPPERROTRØMME
Dette er den gammeldagse måten å koke laks på. Fisken skal avkjøles i laken, og smaker aller best når den lages dagen før servering.

Du trenger:
4 skiver fersk laks
1 1/2 l vann
1 dl eddik (hvit)
2 laurbærblad
8-10 pepperkorn
1 rødløk
1 purre
1 gulrot
1/2 fennikel
1 bunt persillestilker
4 ss salt

Slik gjør du:

1. Skjær grønnsakene i skiver, og legg i en kjele sammen med vann og eddik. Ha i pepper, laurbærblad og salt, og en raus bunt med persillestilker.

2. Kok opp laken, trekk kjelen til side og legg laksen oppi. La laksen trekke, ikke koke, i 20 minutter. Du kan gjerne bruke skinn- og beinfri laksefilet i istedenfor skiver, da holder det med 15 minutter.

3. Sett laksen til avkjøling i laken, gjerne natta over.

PEPPERROTRØMME

Du trenger:
1 dl rømme
1 ts sukker
1/2 ts salt
1 ss revet fersk pepperrot

Slik gjør du:

1. Rør sammen rømme, sukker og salt.

2. Riv litt fersk pepperrot, og rør inn i rømmen.

3. Server ved siden av den kalde laksen.