KREVER SIN PLASS: Da Eira (10 mnd.) kom til verden, ble det klart for familien Stigen/Løvfall Andresen at de trengte ny bil om de skulle få plass til alle.  - Det var ikke enkelt å finne en bil som rommer tre barneseter, der to av setene til og med skulle være bakovervendt. Vi søkte på nettet og leste mange tester. Ford S-Max skilte seg ut, og vi er godt fornøyd med valget, sier Vegard Stigen. Foto: EGIL NORDLIEN / HM MEDIA
KREVER SIN PLASS: Da Eira (10 mnd.) kom til verden, ble det klart for familien Stigen/Løvfall Andresen at de trengte ny bil om de skulle få plass til alle. - Det var ikke enkelt å finne en bil som rommer tre barneseter, der to av setene til og med skulle være bakovervendt. Vi søkte på nettet og leste mange tester. Ford S-Max skilte seg ut, og vi er godt fornøyd med valget, sier Vegard Stigen. Foto: EGIL NORDLIEN / HM MEDIAVis mer

Når bakseteplassen teller

Sjekk hvilke biler som gir bra boltreplass i baksetet.

- Vi måtte lete for å finne en bil som passet, sier trebarnsfar og Ford S-max.sjåfør Vegard Stigen (47) fra Oslo.

Forden Vegard Stigen og samboeren Kristin Løvfall Andresen (38) har valgt, er blant dem med aller best plass i baksetet av de over 300 bilene vimennbil.no har testet de tre siste årene. Det kommer godt med når tre barneseter skal inn.

En spørreundersøkelse utført for TNS Gallup viser at god bakseteplass er svært viktig for 36,2 prosent av nybilkjøperne, og helt avgjørende 8,5 prosent.

Det er folk i aldersgruppen 35 til 44 år som legger størst vekt på bakseteplassen.

PLASSVINNER: Ford S-Max får mye plass på grunn av god høyde.
PLASSVINNER: Ford S-Max får mye plass på grunn av god høyde. Vis mer

- Dette er naturlig siden de er de som oftest har små barn. Her skal det plasseres barneseter, sier ekspert på nybilmarkedet Anders Hovde hos TNS Gallup.

Undersøkelsen viser også at de som er mest opptatt av bakseteplassen er de samme som er mest fornøyd med plassen i bilen sin. Ifølge Hovde viser det at de har gjort gode undersøkelser før kjøpet.

Utforming viktig I vurderingen av bilenes plassforhold er flere ting lagt til grunn. For det første blir alle testbiler målt innvendig. I baksetet alene er det snakk om i alt åtte mål i lengden, bredden og høyden.

For det andre er de praktiske egenskapene vurdert, for centimetermål er på langt nær alt. Utformingen av kupeen og sitteplassene er like viktig.

Høyde gir plass Vegard Stigens Ford S-Max følger en velkjent metode for å skape god plass på lite areal, nemlig å øke høyden. Da kan passasjerene sitte mer oppreist, og dermed krever de mindre plass i lengderetningen. Dette gir også større mulighet for fleksible seteløsninger.

- Den billigste måten å få gode plassforhold på, er høye småbiler som Ford B-Max, Toyota Verso-S, Kia Venga og Hyundai ix20. I disse bilene strekker kupeen seg over mye av bilens lengde, sier Terje Bjørnsen, fagredaktør i Vi Menn Bil Top Gear.

RAUS PÅ PLASS: Skoda Superb.
RAUS PÅ PLASS: Skoda Superb. Vis mer

Han understreker at høy bil ikke alltid det samme som god plass - mange SUV-er er ikke eksempler til etterfølgelse når det gjelder plassutnyttelse.

Flere nye SUV-modeller viser imidlertid at dette er i ferd med å endre seg til det bedre.

Ekstraordinært Selv om en kan skape mye plass med smart plassutnyttelse, er det ingen overraskelse at det er i noen av de største og dyreste bilene en virkelig kan breie seg i baksetet.

Aller mest plass finner du i biler som Mercedes R-klasse, Jaguar XJ i lang utgave, den nye Range Rover og andre giganter. Men det finnes flere eksempler på at normale biler har noe ekstra å by på.

- Kroneksempelet er Skoda Superb, som tilsynelatende er skapt for å la basketballspillere strekke på beina.

LUKSUS: I en Range Rover har du både god plass og en heftig luksusfølelse om du havner i baksetet.
LUKSUS: I en Range Rover har du både god plass og en heftig luksusfølelse om du havner i baksetet. Vis mer

- Vi ser dessuten at nye kompakte stasjonsvogner har plassforhold i baksetet som man før måtte opp i til den tradisjonelle familiestasjonsvognklassen for å finne, sier Bjørnsen.

Her er plassvinnerne Her er noen biler i utvalgte bilklasser som utmerker seg med gode plassforhold i baksetet.

FLERBRUKSBILER: Finnes i mange størrelser og prisklasser. Her ser vi på dem som er store nok til å ha en tredje seterad som standard- eller ekstrautstyr.

Ford S-Max
S-Max er teknisk sett en høy utgave av Mondeo, og det blir det mye plass av. Den innvendige bredden gjør den verdt å se på for dem som trenger plass til tre barneseter. Pris fra 353 800 kroner.

VW Sharan
En av svært få sjusetere som har akseptabel plass til menn av gjennomsnittsstørrelse i alle tre seterader samtidig. Store skyvedører på hver side. Men stor bil er ikke billig: Pris fra 434 000 kroner.

Peugeot 5008
Plass nok for inntil sju seter trenger ikke bety fryktelig høy pris. Peugeot 5008 starter på 315 500 kroner med motoren vi ville valgt, nemlig 1,6 HDi.

ROMSLIG: Honda Civic byr på gode forhold i baksetet.
ROMSLIG: Honda Civic byr på gode forhold i baksetet. Vis mer

Mercedes R-klasse
Stor familie og tjukk lommebok? Vær så god, seksseteren Mercedes R-klasse er din bil. Firehjulsdrift får du på kjøpet hvis du blar opp minimum 1 066 700 kroner.

FAMILIESTASJONSVOGNER: Plassforholdene ligger på et ganske jevnt nivå, men noen modeller utmerker seg. Vi tar også med en stasjonsvognhøvding fra storbilklassen.

Skoda Superb
Beinplass som en lang luksuslimousin. Plassen i lengderetningen gjør den til et godt valg ved bruk av bakvendt barnesete. Baksetet er derimot ikke særlig bredt. Pris fra 287 500 kroner.

Ford Mondeo
Fords familiestasjonsvogn har storbilbredde, og det merker du også i baksetet. Aktuelt alternativ for dem som ofte har bruk for alle tre sitteplasser bak. Pris fra 293 200 kroner.

Mercedes E-klasse
E-klasse er en drosjefavoritt. Bredere baksete finner du ikke i stasjonsvogner som selges i Norge. Enormt bagasjerom. Pris fra 494 000 kroner.
SUV: SUV-er fås i et stort pris- og størrelsesspenn. Her er to noenlunde folkelige og én stor og dyr.

Mazda CX-5
Noen få, men viktige centimeter ekstra bredde målt mot flere konkurrenter gir bedre plass til tre i baksetet, eller plass til tre barneseter (avhengig av barnesetemodell). Pris fra 284 100 kroner.

SUV-PLASS: Mazda CX-5 er en av SUV-ene som byr på romslig bakseteplass.
SUV-PLASS: Mazda CX-5 er en av SUV-ene som byr på romslig bakseteplass. Vis mer

Toyota RAV4
Den splitter nye RAV4 er betydelig større innvendig enn forgjengeren, og beinplassen i baksetet er meget bra. Fås med forhjulsdrift fra 301 200 kroner.

Range Rover
Den nye utgaven av luksus-SUV-en er en borg på veien og har ballsal i kupeen. Det bredeste baksetet vi har målt uansett bilklasse. Høy pris, fra 1 335 000 kroner.

KOMPAKTBILKLASSEN: De kompakte stasjonsvognene har vokst seg store nok til å være ekte familiebiler. Enkelte høye kompaktbiler er interessante alternativer for dem som ønsker ekstra plass i en relativt kort bil.

Mercedes B-klasse
En Mercedes med plass trenger ikke være håpløst dyr — fraprisen for B-klasse er 311 400 kroner. Meget god beinplass og takhøyde, middels bredde.

Hyundai i30 stv./Kia Cee'd stv.
At disse i30 og Cee?d er i svært nær slekt, vises også når det gjelder plass. Store nok i baksete til at en kan spørre seg om en virkelig trenger større bil. Pris fra hhv. 217 950 og 210 900 kroner.

MYE PLASS FOR PENGENE: Søskenmodellene Toyota Verso-S og Subaru Trezia.
MYE PLASS FOR PENGENE: Søskenmodellene Toyota Verso-S og Subaru Trezia. Vis mer

Honda Civic
En av de rommeligste kombikupeene i klassen hva gjelder bredde og beinplass i baksetet (men kun gjennomsnittlig takhøyde). Pluss også for stort bagasjerom. Pris fra 228 000 kroner.

VW Golf kombikupé
Jo da, storselgeren Golf er god også når det handler om plassutnyttelse. Den nye har mer plass til knær og hode enn den forrige, men er ikke særlig bred i baksetet. Pris fra 228 500 kroner.

SMÅ BILER: De høye småbilene har mer plass enn tradisjonelle småbiler, og kan på mange områder konkurrere med betydelige større modeller.

Ford B-Max
Utmerker seg med sine spesielle skyvedører som gir store døråpninger, men også med god bredde og beinplass i baksetet. Pris fra 226 300 kroner.

Toyota Verso-S/Subaru Trezia
Søskenbilene fra de to japanske merkene hører definitivt til blant modeller som kan gjøre krav på tittelen "mye plass for pengene". Pris fra hhv. 209 800 og 219 900 kroner.

Hyundai ix20/Kia Venga
Koreanske søsken som i likhet med andre modeller fra Hyundai/Kia har tatt store steg framover på kort tid. Pris fra hhv. 201 950 og 191 900 kroner.