Når bartenderen drar i spaken, må du ikke tro det er øl du får i glasset

En tradisjonell engelsk pub byr ofte på mer enn øl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): En tradisjonell engelsk pub byr ofte på mer enn øl.

Når høstmørket senker seg og pubene frister med peiskos og pints, er eplegårdene på den engelske landsbygden godt i gang med innhøstingen av frukten som snart skal bli til sider.

Den gylne nektaren som har vært produsert av fruktbønder og bryggerier i århundrer, gjennomgår en ny blomstringstid i puber og siderhus på kryss og tvers av Storbritannia.

Londonpub I ukedagene er «The Williams Ale & Cider House» i øst London ivrig besøkt av stamgjester som arbeider i området.

På kveldene kommer ofte sider-entusiaster langveis fra for å prøve pubens sider-assortiment.

På lørdager er stedet ofte fylt med et yngre publikum som gjerne spiller brettspill mens de lader opp til pubens «quiz-night», eller møter vennegjengen for noen drinker før turen går videre til øst-Londons mange trendy nattklubber.

<strong>RUNDDANS:</strong> Puben har stadig nye sidersorter på kran. Av 14 kraner er fem alltid reservert for sider. Foto: MARIANNE WIE
RUNDDANS: Puben har stadig nye sidersorter på kran. Av 14 kraner er fem alltid reservert for sider. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

- Vi har en unik beliggenhet i nærheten av Liverpool Street station og Old Spitalfields Market, samt hippe Shoreditch og Brick Lane, sier bartender Oscar Schroll (20).

Han serverer en «åre» fylt med tre mindre glass sider som til sammen utgjør en pint. 

- På denne måten er det mulig å smake på tre varianter sider uten å måtte drikke en pint av hver sort, smiler han.

Bra utvalg The Williams er kjent for å alltid ha fem ulike typer sider på kran. Sideren kommer i mange varianter som tåkete til klar, fra lys til mørk og med og uten kullsyre.

Ofte er det fire engelske - og én fransk - sider som fyller tønnene, de forskjellige sortene varierer i fra medium til høyt alkoholinnhold.

- Det er ikke slik som mange tror at kvinner drikker svak sider og menn drikker sterk sider, sier Schroll, og forteller at sider-entusiaster ikke er så lett å sette i bås.

De ansatte på puben har lagt merke til at det et mønster som følger årstidene.

FAKTA OM SIDER

• «Ekte» sider består av 100 prosent fruktjuice uten tilsetning av ekstra sukker, vann og gjær. Alkoholprosenten på denne sideren varierer fra 5-8 prosent.
 
• Sider er vanligvis laget av epler og pærer, men kan også lages av fersken og plommer.

• Navnet sider har opphav fra det hebraiske ordet «sjeka» som betyr sterk berusende drikk.

• I Hardanger produserer mange fruktbønder sin egen sider. Noen har også løyve til å servere egenprodusert sider til gårdsmat. To sidertyper fra Hardanger er i salg på vinmonopolet.

Sider i Storbritannia:
• I England ble over to millioner sider-epletrær plantet mellom 1995 til 2006.

• 45 prosent av eplene som dyrkes i Storbritannia blir brukt til siderproduksjon.

• Over 600 millioner liter sider produseres årlig i Storbritannia.

• Normannerne introduserte eplesider for engelskmennene etter de erobret England i 1066. Før den tid var det vanlig for engelske munker å dyrke druer og lage vin.

• Klimaendringer forandret forholdene og det ble lettere å dyrke epler enn druer.

• På 1300-tallet ble barn døpt i sider, sideren var renere enn vann.

• På 1800-tallet var det vanlig at gårdsarbeidere i England ble delvis betalt i sider, gjerne tre til fire pints om dagen. En lov innført i 1887 forbød denne typen betaling.

Kilde: cideruk.com

• Somerset, Wales, Kent og Suffolk er fylker som er kjent for sin siderproduksjon i England.

• Herefordshire, Gloucestershire and Worcestershire er kjent for å dyrke frem de beste siderpærene.

• I Storbritannia blir pæresider ofte kalt «Perry».

• Besøk sider-museet i Hereford:  www.cidermuseum.co.uk

Klar, sprudlende sider er forfriskende og derfor populær om sommeren. Det drikkes mer tåkete sider uten kullsyre om vinteren.

Mørk sider er godt likt av spesielt interesserte, men også hatet av mange. Noen foretrekker søte varianter, andre tørre, mens mange drikker både søte og tørre sidersorter om hverandre.

Mat med sider Det er den første regnfulle høstdagen i London etter en lang «indian summer». Derfor har kjøkkensjef Filip Stworzyjaek (27) valgt å skifte ut pubens sommermeny med høstmenyen som består av tradisjonel britisk pubmat.

- Britiske paier er laget med både med ales og sider, sier han.

GOLDEN DELICIOUS

SIDER-COCTAIL: En forfriskende iskald pint med smak av epler og et hint av kanel. Foto: MARIANNE WIE

Ingredienser:
35 ml Gold Cinnamon Vodka
(eller 35 ml vodka og en knivsodd med kanel)
Juice fra en halv lime
125 ml tåket (ufiltrert) eplejuice
Topp opp med 330 ml medium eller tørr sider.

Slik gjør du:
• Ha alle ingrediensene i en shaker med is og rist godt.

• Hell væsken og isen over i et halvliterglass og pynt med noen skiver lime.

Han forteller at på dagens meny er det sider i både grønnsakspaien og fiskepaien. Puben har ofte også blåskjell dampet i sider på menyen.

- Regelen er at det er tørr sider som skal brukes i mat, søt sider vil dominere retten og ta over smaken fra de andre ingrediensene, sier Stworzyjaek før han haster tilbake til kjøkkenet.

Pubtid Bak baren mikser Oscar Schroll en sider-cocktail som består av eplejuice, kanel-vodka og selvfølgelig sider.

- Det er høsten og vinteren som er den beste pubtiden i England, sier Schroll som er oppvokst i Australia.

TI GODE SIDERHUS OG - PUBER I LONDON

• The Williams Ale & Cider House
22 Artillery Lane, E1 7LS.
Tube: Liverpool Street.
www.williamsspitalfields.com

• Wenlock Arms
26 Wenlock Road.  N1 7TA.
Tube: Old Street.
www.wenlockarms.com

• Jolly Butchers
202-204 Stoke Newington High Street.
N16 7JD
www.jollybutchers.co.uk

• The Miller
96 Snowfields London SE1 3SS.
Tube: London Bridge/Borough
www.themiller.co.uk

• The Harp
47 Chandos Place, WC2N 4HS.
Tube: Charing Cross

• The Green Man Cider House & Kitchen
36 Riding House Street, W1W 7EP.
Tube: Oxford Circus
www.thegreenmanw1.co.uk

• The Cider Tap East Lodge
188 Euston Road, NW1 2EF.
Tube: Euston
www.eustontap.com

• Bree Louise
69 Cobourg Street, Euston, London, NW1 2HH
www.thebreelouise.com

• Crown & Anchor
246 Brixton Rd, SW9 6AQ.
Tube: Brixton /Stockwell
www.crownandanchorbrixton.co.uk

• Hermits Cave
28 Camberwell Church Street, London, SE5 8QU.
Rail: Denmark Hill. Buss 68/36/12

- Ingenting kan måle seg med den varme og intime atmosfæren som en engelsk pub tilbyr en sur og våt høst- eller vinterkveld.

På «The Williams» møter ansatte og gjester vinteren med varm sidertoddy, brettspill og levende musikk.

KRYDRET SIDERTODDY:

SIDERTODDY: Den varme drikken er et godt alternativ til gløgg og gir assosisasjoner til høst og vinter, men ikke nødvendigvis jul. Foto: MARIANNE WIE

Ingredienser:
2 liter tørr sider
1/2 liter tåket (ufiltret) eplejuice
Saften fra en presset appelsin
1 eple skåret i båter
½ appelsin skåret i skiver
½ revet muskatnøtt
3 kryddernellik
3 stjerneanis
3 vaniljestenger
4 kardemommebelger
2 laurbærblad
3 ss brunt sukker

Slik gjør du:
• Varm sider, eplejuice og saften fra den pressede appelsinen i en stor kjele.

• Tilsett sukker, eple- og appelsinskiver samt alle krydderiene.

• La drikken bli rykende varm, men ikke la den koke.

• Server i varmebestandige glass.

FISKEPAI MED SIDER

SIDERPAI: Publunsj med pai og potetstappe er både mettende og godt. Foto: MARIANNE WIE

Ingredienser:
50 g smør
50 g mel
300 ml lettrømme
200 ml tørr sider
250 g store pillede reker
450 g fersk skinnfri hyse/kolje i store biter
125 g røkt skinnfri hyse/kolje i store biter
50 g frosne erter
1 purre, skåret i ringer
1 håndfull persille
375 g ferdigkjøpt butterdeig
1 stort egg, lett pisket

Slik gjør du:
• Smelt smøret i en kjele. Rør inn melet og la det koke på medium varme i noen minutter til det blir en tykk og jevn masse.

• Tilsett lettrømme under omrøring til du har en tykk og jevn saus. Sideren skal så tilsettes gradvis under konstant omrøring. Ta kjelen vekk fra plata.

• Tilsett rekene, fersk og røkt hyse/kolje, erter, purre og persille. Hell blandingen i en ildfast form som rommer minst 1,5 liter.  

• Fukt kanten av formen med vann så det blir lettere for butterdeigen å feste seg.

• Legg butterdeigen over formen. Forsegl paien ved å presse butterdeigen ned langs kanten på formen. Pensle pailokket med det piskede egget.

• Stek i forvarmet ovn på 180 grader i 30-35 minutter til paien er gyllenbrun. Server varm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer