Når bartenderen drar i spaken, må du ikke tro det er øl du får i glasset

En tradisjonell engelsk pub byr ofte på mer enn øl.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): En tradisjonell engelsk pub byr ofte på mer enn øl.

Når høstmørket senker seg og pubene frister med peiskos og pints, er eplegårdene på den engelske landsbygden godt i gang med innhøstingen av frukten som snart skal bli til sider.

FRUKT PÅ TANK: Oscar Schroll (20) serverer en «åre» med tre typer sider i The Williams Ale og Cider House i øst-London. Puben serverer sider og øl fra både små og store bryggerier. Foto: MARIANNE WIE
TRE SMÅ: På The Williams er det mulig å smake på flere gylne drikker uten å drikke mengder. Foto: MARIANNE WIE
PUBTRADISJONER: I Storbritannia er det ofte vanlig å spise lunsj på puben og ta en drink med en kollega etter jobb. På The Williams er det levende musikk torsdagskveldene og pub-quiz om lørdagskveldene. Foto: MARIANNE WIE
PUBTRADISJONER: I Storbritannia er det ofte vanlig å spise lunsj på puben og ta en drink med en kollega etter jobb. På The Williams er det levende musikk torsdagskveldene og pub-quiz om lørdagskveldene. Foto: MARIANNE WIE
PUBKJØKKEN: Kokken Filip Stworzyjaek (27) lager ofte mat med både ale og sider. Tradisjonell britisk pubmat er perfekt på vinterstid. Foto: MARIANNE WIE
LONDON BOOZER: The Williams Ale & Cider House ligger i en av øst-Londons mange smale gater rett ved Liverpool Street station. Foto: MARIANNE WIE
EPLEKJEKK: I Storbritannia blir over 400 sorter epler brukt til sider. Mange privatpersoner med tilgang på epler og eplepresse lager nå sin egen sider. Foto: MARIANNE WIE
OLD SPITAFIELDS MARKET: The Williams ligger et steinkast under Londons eldste marked som er åpent sju dager i uken. Foto: MARIANNE WIE
NY VRI: Tradisjonell pubsnacks som et «scotch egg» er kjempegodt sammen med en forfriskende pint med sider-cocktail. Foto: MARIANNE WIE
SIDER-COCTAIL: En forfriskende iskald pint med smak av epler og et hint av kanel. Foto: MARIANNE WIE
SIDERTODDY: Den varme drikken er et godt alternativ til gløgg og gir assosisasjoner til høst og vinter, men ikke nødvendigvis jul. Foto: MARIANNE WIE
SIDERPAI: Publunsj med pai og potetstappe er både mettende og godt. Foto: MARIANNE WIE
RUNDDANS: Puben har stadig nye sidersorter på kran. Av 14 kraner er fem alltid reservert for sider. Foto: MARIANNE WIE

Den gylne nektaren som har vært produsert av fruktbønder og bryggerier i århundrer, gjennomgår en ny blomstringstid i puber og siderhus på kryss og tvers av Storbritannia.

Londonpub I ukedagene er «The Williams Ale & Cider House» i øst London ivrig besøkt av stamgjester som arbeider i området.

På kveldene kommer ofte sider-entusiaster langveis fra for å prøve pubens sider-assortiment.

På lørdager er stedet ofte fylt med et yngre publikum som gjerne spiller brettspill mens de lader opp til pubens «quiz-night», eller møter vennegjengen for noen drinker før turen går videre til øst-Londons mange trendy nattklubber.

RUNDDANS: Puben har stadig nye sidersorter på kran. Av 14 kraner er fem alltid reservert for sider. Foto: MARIANNE WIE
RUNDDANS: Puben har stadig nye sidersorter på kran. Av 14 kraner er fem alltid reservert for sider. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

- Vi har en unik beliggenhet i nærheten av Liverpool Street station og Old Spitalfields Market, samt hippe Shoreditch og Brick Lane, sier bartender Oscar Schroll (20).

Han serverer en «åre» fylt med tre mindre glass sider som til sammen utgjør en pint. 

- På denne måten er det mulig å smake på tre varianter sider uten å måtte drikke en pint av hver sort, smiler han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bra utvalg The Williams er kjent for å alltid ha fem ulike typer sider på kran. Sideren kommer i mange varianter som tåkete til klar, fra lys til mørk og med og uten kullsyre.

Ofte er det fire engelske - og én fransk - sider som fyller tønnene, de forskjellige sortene varierer i fra medium til høyt alkoholinnhold.

- Det er ikke slik som mange tror at kvinner drikker svak sider og menn drikker sterk sider, sier Schroll, og forteller at sider-entusiaster ikke er så lett å sette i bås.

De ansatte på puben har lagt merke til at det et mønster som følger årstidene.

Klar, sprudlende sider er forfriskende og derfor populær om sommeren. Det drikkes mer tåkete sider uten kullsyre om vinteren.

Mørk sider er godt likt av spesielt interesserte, men også hatet av mange. Noen foretrekker søte varianter, andre tørre, mens mange drikker både søte og tørre sidersorter om hverandre.

Mat med sider Det er den første regnfulle høstdagen i London etter en lang «indian summer». Derfor har kjøkkensjef Filip Stworzyjaek (27) valgt å skifte ut pubens sommermeny med høstmenyen som består av tradisjonel britisk pubmat.

- Britiske paier er laget med både med ales og sider, sier han.

Han forteller at på dagens meny er det sider i både grønnsakspaien og fiskepaien. Puben har ofte også blåskjell dampet i sider på menyen.

- Regelen er at det er tørr sider som skal brukes i mat, søt sider vil dominere retten og ta over smaken fra de andre ingrediensene, sier Stworzyjaek før han haster tilbake til kjøkkenet.

Pubtid Bak baren mikser Oscar Schroll en sider-cocktail som består av eplejuice, kanel-vodka og selvfølgelig sider.

- Det er høsten og vinteren som er den beste pubtiden i England, sier Schroll som er oppvokst i Australia.

- Ingenting kan måle seg med den varme og intime atmosfæren som en engelsk pub tilbyr en sur og våt høst- eller vinterkveld.

På «The Williams» møter ansatte og gjester vinteren med varm sidertoddy, brettspill og levende musikk.